fbpx
 
Imobilele în care, până acum, au cumpărat apartamente patru ieșeni (Sursa foto: nordis.ro) Imobilele în care, până acum, au cumpărat apartamente patru ieșeni (Sursa foto: nordis.ro)

Milionarul Bogdan Gheorghiu cumpără 150 de apartamente în Mamaia și devine cel mai mare investitor Nordis din țară


Patronii Egros au intrat în această afacere convinși că în 7-8 ani își vor scoate banii

Mai mulți investitori din țară au cumpărat câte 20-30 de apartamente, dar 152 nimeni până acum

Proiectul mamut are mari probleme de autorizare, afacerea fiind coordonată de soțul senatoarei PSD Laura Vicol

Aceasta e cap de pod în Parlament pentru schimbarea legilor urbanismului

Proiectul Nordis are mari întârzieri în predarea apartamentelor, iar unii investitori au cerut în justiție banii înapoi

Principalii investitori în apart-hotelurile Nordis Mamaia din Năvodari sunt oamenii de afaceri ieșeni Bogdan Mihai Gheorghiu și Cristian Delcea. La sfârșitul lunii martie, prin intermediul unei firme, cei doi au cumpărat 152 de apartamente în unul dintre cele patru blocuri care au fost ridicate sau urmează a fi edificate de o societate patronată de Răzvan Ciorbă, soțul politicienei PSD Laura Vicol. Există și alți ieșeni care au achiziționat apartamente în acest complex despre care presa națională a relatat că se confruntă cu probleme financiare sau legate de termenul de livrare al locuințelor.

Principalii investitori

Pe data de 31 martie 2023, societatea Multiactive Finance SRL Iași a cumpărat de la societatea Nordis Management SRL București 152 de apartamente din clădirea numărul 2, parte a unui complex de la malul Mării Negre care, în final, va avea patru blocuri cu 12-13 etaje.

Înființată în 2016, de George Acasandrei, firma Multiactive Finance a fost preluată, cu aproximativ două luni mai devreme, de societatea Egros Trade SRL care a intrat în posesia a 95% din părțile sociale. Egros Trade îi are ca asociați pe Caterina (45%) și tatăl său, Cristian Delcea (5%) și pe firma Ghesto Invest (50%), la ultima unic asociat fiind Bogdan Mihai Gheorghiu.

„Cred că e o investiție profitabilă și ne vom amortiza banii în 7-8 ani”

Bogdan Gheorghiu

Din datele disponibile reiese că, până în acest moment, firma din Iași a cumpărat cel mai mare număr de apartamente în cele două imobile Nordis în care s-au făcut tranzacții.

Actele, parafate de Ioana Băsescu

Conform extrasului de Carte Funciară consultat de REPORTER, contractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate la unul dintre notarii cu care lucrează Nordis – Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României din perioada 2005-2014. Documentele conțin ipoteci în favoarea OTP Bank, instituția bancară de la care Multiactive Finance SRL a împrumutat, anterior, 6 milioane de euro pentru a cumpăra aceste imobile.

Bogdan Gheorghiu

Datele contabile indică faptul că, de-a lungul existenței sale, Multiactive Finance SRL a avut cifre de afaceri modice (circa 140.000 de lei în 2022). În aceste condiții, este probabil că, pe lângă cei 6 milioane de euro împrumutați, societatea să fi fost creditată de asociați cu diferența necesară achiziției. Gheorghiu a admis faptul că suma achitată a fost mai mare de 6 milioane de euro, dar a refuzat să spună prețul total plătit către Nordis.

Site-urile de profil arată că, în acest moment, cel mai ieftin apartament de la Nordis costă 60.000 de euro.

La al doilea parteneriat major

Bogdan Gheorghiu a devenit cunoscut în mediul de afaceri prin afacerea de amanet Credit Express pe care a vândut-o unui fond de investiții, cea mai mare parte din banii obținuți investind-o, apoi, în sectorul imobiliar.

Și Cristian Delcea este un investitor în piața imobiliară, inclusiv în parcuri logistice, pregătind, alături de patronul Flux, Gheorghe Cheșcu, un mare proiect, cu zeci de blocuri, în zona industrială a municipiului Iași.

Cristian Delcea (Sursa foto: topiasi.ro)

Delcea și Gheorghiu nu se află la primul parteneriat: în 2022 au devenit asociați în societățile care dețin complexurile Egros din Iași și Suceava. Pentru partea sa din această afacere, preluată de la Constantin Rădeanu, Bogdan Gheorghiu a plătit 14,5 milioane de euro.

Semnale negative în piață

Complexul Nordis Mamaia, situat în fapt, pe raza Năvodariului, se prezintă drept „singurul ansamblu hotelier și rezidențial de 5 stele din România” și este o afacere a grupului de firme omonim, firma-fanion avându-i ca asociați pe Vladimir Răzvan Ciorbă (46%), Mapp Development SRL (46%) și Mihai Alexandru (8%). Mapp este controlată de Emanuel Poștoacă.

Ciorbă este soțul influentei deputate PSD Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților. În urmă cu câțiva ani, el a fost condamnat, cu suspendare, pentru evaziune fiscală.

Laura Vicol și Răzvan Ciorbă

Prin vânzarea locuințelor din Năvodari, Grupul Nordis propune cumpărătorilor un tip de afacere tentantă, prin care, în timp, aceștia să își amortizeze investiția: în numele proprietarilor, o societate abilitată închiriază apartamentele în regim hotelier, la date convenite de părți. Astfel, proprietarul primește înapoi banii, ca un fel de rate.

De-a lungul edificării proiectului de la Năvodari, presa națională a semnalat probleme financiare prin care trece Nordis, inclusiv solicitări de intrare în insolvență, precum și întârzieri în livrarea apartamentelor la termenele convenite, ceea ce i-a făcut pe mulți cumpărători să se adeseze instanțelor de judecată, fie pentru a forța intrarea în posesie, fie pentru a rezilia înțelegerile. Printre cei care se află în ultima situație se află fostul portar al echipei de fotbal Politehnica Iași, Alessandro Caparco, în prezent antrenorul goalkeeperilor de la Dinamo.

Pe portalul instanțelor, în lunile din urmă se observă o creștere a proceselor în care Nordis Management SRL este pârâtă, în octombrie fiind programat primul termen într-un alt dosar în care creditori ai societății cer intrarea în insolvență a acesteia.

Tăbăcaru, în conflict cu dezvoltatorul

Pe lângă Multiactive Finance SRL, există și alți ieșeni care au cumpărat apartamente în cele două clădiri în care Nordis a vândut aceste tip de locuințe, până acum. Astfel, familia doctorului estetician Theodor Motruc, fondatorul Omini clinic, a achiziționat două astfel de apartamente.

Medicul Theodor Motruc

O experiență neplăcută a avut omul de afaceri Marius Claudiu Tăbăcaru, fost distribuitor exclusiv, pe zona Moldovei, al unor renumite mărci de țigări, care, după ce a achiziționat cinci apartamente, a reziliat înțelegerile pentru faptul că nu au fost livrate la termen și a obținut din partea instanțelor de judecată încuviințarea executării silite a Nordis Management pentru suma de 550.000 euro, plus cheltuielile de executare.

Article image
Suma plătită de omul de afaceri Bogdan Gheorghiu pentru a prelua jumătate din afacerea Egros este de 14,5 milioane de euro, conform unor surse neoficiale, demne de toată încrederea, consultate de REPORTER DE IAȘI.
Autor cristi tanasa Reportaje 29 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31