fbpx
 
De acest butoi, care se umple doar noaptea, depind dușurile Realdei Aramă și ale celorlalți locatari din blocul de pe Șos. Iași-Voinești nr. 62 De acest butoi, care se umple doar noaptea, depind dușurile Realdei Aramă și ale celorlalți locatari din blocul de pe Șos. Iași-Voinești nr. 62

Imobil nou: 29 de familii dintr-un bloc cu etaje ilegale primesc apă cu țârâita. Dușuri la 2-3 noaptea, în rest se spală la PET


Dezvoltator imobiliar cu încălcări ale autorizației de construire egal, în viitor, viață de coșmar pentru cumpărătorii de apartamente

Săptămâna trecută, REPORTER a prezentat cazul unui bloc din Bucium: constructorul a lăsat familii cu copii fără gaz și curent electric după ce nu a respectat proiectul autorizat

În 2022, presa locală a scris despre locatarii din trei blocuri din Ciurea care rămăseseră fără apă, aceștia dând vina pe cel de la care au cumpărat. Dezvoltatorul a ridicat în trecut, un imobil fără autorizație în municipiul Iași

REPORTER prezintă alt caz: bloc ridicat pe Șoseaua Iași-Voinești, cu multiple încălcări ale autorizației de construire și în care, în prezent, Apavital a sistat furnizarea apei reci

29 de familii supraviețuiesc cu apă la PET dintr-o situație cauzată de dezvoltatorul imobilului. Primăria Iași și Poliția Locală nu i-au mișcat un fir de păr celui care a încălcat legile, s-a îmbogățit și i-a abandonat pe acești oameni

Astfel de cazuri se vor înmulți în perioada următoare pe măsură ce firmele de utilități vor întrerupe alimentările cu energie pe bază de organizare de șantier, canalizările deficitare sau alte rețele făcute în bătaie de joc, mult subdimensionate, toate realizate pe șest

Două niveluri ilegale

Blocul–ciupercă ridicat de dezvoltatorul Gheorghiță Drobotă (în fapt; în acte e trecută fiica sa, Marina) pe Șoseaua Voinești nr. 62 este o bătaie de joc la adresa celor care i-au dat banii pe apartamente. Viața a 29 de familii care locuiesc acolo a fost dată peste cap de un lung șir de ilegalități comise de investitor.

Pe lângă faptul că subsolul și etajul 4 sunt amenajate ilegal, Drobotă a vândut apartamentele intabulate de la parter și niveluri 1, 2 și 3 spunându-le cumpărătorilor că au tot ce le trebuie. În realitate, nu este așa, le lipsește ceva elementar pentru anul 2023, municipiul Iași: apa potabilă. S-a ajuns ca locatarii să se trezească la 5-6 dimineața dacă vor să facă un duș. Mai târziu, nu se mai pot spăla, ori folosesc fie sticle de apă, fie șervețele umede.

REPORTER DE IAȘI scria încă din aprilie 2022 că parte din bloc este ilegal, dar subordonații lui Mihai Chirica n-au mișcat un deget.

Încălcări, în serie, ale legilor urbanistice

Blocul de pe Șoseaua Iași-Voinești a fost construit pe numele Marinei Drobotă, investitor fiind tatăl ei, Gheorghiță Drobotă. Acesta a obținut Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru Șoseaua Voinești nr. 62 în anul 2016, dar nu a mai așteptat autorizația de construire și s-a apucat de fundație. Prin urmare, documentul a fost emis 2 ani mai târziu, pentru „intrare în legalitate”.

Conform autorizației, blocul avea regimul de înălțime S+P+3E - teren de 1.617 mp, cu 26 de locuri de parcare (10 la subsol), loc de joacă pentru copii, spațiu verde.

Ce a construit, în realitate, Drobotă: subsolul a fost complet închis, o parte a devenit spațiu comercial, altă parte, apartamente la demisol.

Conform autorizației, aici erau parcări

Pe muncitori „i-a luat graba” și au făcut și etajul 4, ilegal. Locul de joacă și spațiul verde din PUD au fost dezmembrate – acțiune ilegală, terenul fiind deja reglementat, iar parcela a fost donată fiicei.
Toate aceste ilegalități au fost trecute cu vederea de Primăria Iași care, în 2019, a eliberat certificatul de edificare pentru parter și etajele 1-3, document semnat de Gabriel Ghergheșanu, Victor Gavriluță, arhitectul-șef Alexandru Mustiață și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Toți sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată în dosare penale pentru faptul că au avizat construcții ilegale.

Nefiind intabulate, locuințele de la subsol și ultimul etaj sunt vândute pe „promisiuni de vânzare”, multe dintre ele expirate, în speranța că, în final, dezvoltatorul „va rezolva”. În prezent, în imobil locuiesc 29 de familii. Acum trec printr-un calvar, vina fiind a dezvoltatorului.

S-a dus interesul, s-a dus și pompa

Realda Aramă a schimbat o casă din Sărărie, degradată, cu un apartament în blocul de pe Voinești, crezând că face o afacere. 55.000 de euro pentru 2 camere – 66 mp, cu banii jos. „Când am cumpărat, funcționa apa. Nu era nicio problemă, apartamentul este intabulat, am contract de vânzare-cumpărare”, povestește acum.

Problemele cu apa au apărut cam după ce ultimii oameni s-au mutat în bloc. Motivul a fost explicat, pentru REPORTER, de un angajat de la Apavital: dezvoltatorul a folosit o pompă – ilegală - pentru a ridica presiunea apei în perioada în care vindea locuințele, renunțând ulterior la echipament după ce nu a mai avut niciun interes.

Ulterior, dezvoltatorul a impus un nou sistem care nu mai dă același randament: o altă pompă care nu mai poate trage apă suficientă decât în cursul nopții deoarece, în timpul zilei, presiunea este mică, fiind mulți consumatori în rețeaua Apavital. „În prezent, mai ales în perioada primăvară – vară – toamnă, programul nostru de apă este de maximum 2 ore, pe timpul nopții. Se trezesc oamenii la 2-3 noaptea să stea de pază la pompa de la butoi să îi dea drumul, că pornește manual”, a spus Realda Aramă.

„Mă scol la 6 dimineața să mă spăl. De multe ori mă spăl la sticlă sau cu șervețele umede. Avem rezerve de apă să punem în WC după ce-l folosim. Acesta este traiul la bloc nou”.

Tudor Aramă

Butoiul de care vorbește femeia se găsește la demisolul blocului. Este montat de dezvoltator pentru a ține loc de lucrarea mai complexă pe care i-a cerut-o Apavital prin avizul de racordare și pe care nu a executat-o: un rezervor. Are un capac care se deschide foarte simplu. Este la dispoziția oricui, dacă ar dori cineva să le facă rău locatarilor din bloc, ar putea să o facă.

Compania de apă: „Dezvoltatorul a ignorat avizul”

Reprezentanții Apavital au fost extrem de hotărâți în declarații atunci când au auzit întrebarea legată de blocul ridicat de Gheorghiță Drobotă: „Vreți să facă Apavital ce trebuia să facă dezvoltatorul?”

Adresă oficială a Apavital către locatari în care se detaliază problema

Răzvan Manolache, comunicatorul companiei de apă a Consiliului Județean, a explicat: „Conform proiectului și avizului, aducțiunea trebuia realizată dintr-o altă zonă decât a făcut-o el. Acolo trebuia realizat un rezervor de apă de capacitate mare, cu un sistem de ridicare de presiune. Nu a făcut absolut nimic. A pus un butoi în bloc care ține loc de tot sistemul care i-a fost solicitat pentru ca oamenii să aibă apă”.

Ce spune Apavital, de fapt: Drobotă a realizat o lucrare de aducțiune de apă ca pentru o casă, dar consumul este ca acela de la 29 de case.

Abandonați de toate instituțiile

Oamenii din bloc au început, de mai bine de un an, să își caute dreptatea. Prima dată au întrebat la Apavital: li s-a spus, printr-o adresă oficială, că dezvoltatorul a ignorat avizul de branșament.

Au mers la Consiliul Județean doar ca să afle că presiunea apei poate fi și scăzută.

La Inspectoratul de Stat în Construcții li s-a transmis că acestă instituție nu poate interveni. Cel mai cinstit a fost un inspector de la Protecția Consumatorilor, care i-a spus unui locatar, Daniel: „Scrieți instituțiilor din București. Aici, la Iași, toate tolerează abuzurile dezvoltatorilor”.

Realda Aramă

Așa că au scris la Direcția de Sănătate Publică București, lipsa apei potabile fiind de competența instituției. De la București, s-a redirecționat la omologii de la Iași. De peste o lună, nu a venit nimeni de aici.

Până la urmă, tot Apavital a dat soluția: trebuie realizată lucrarea pe care Gheorghiță Drobotă trebuia s-o facă de la început.

„Nu este normal să plătim noi, localarii, pentru că atunci când am cumpărat blocul trebuia să aibă de toate. Nu are, dezvoltatorul trebuie să răspundă. Dar cum să răspundă dacă apartamentele le-a scos de pe firmă pe numele fiicei, noi am cumpărat de la o persoană fizică?”, mai spune Realda Aramă.

Bidonul, moneda forte pentru igienă în blocul de pe Șoseaua Iași-Voinești

Ce susține, însă, un angajat Apavital despre comportamentul lui Drobotă când vine în discuție realizarea lucrării care intra în sarcina sa, de când a făcut branșamentul: „Vrea să nu-i lase pe oameni să facă dacă nu îi dau și lui bani”. Ar fi reprobabil un asemenea comportament, mai ales că, în trecut, locatarii i-au mai plătit și o factură uriașă la Apavital, după ce dezvoltatorul a fost racordat ilegal: „Fiecare familie a strâns 1.000 – 1.200 de lei, să plătim o sancțiune de 26.000 de lei, pentru că tot noi rămâneam fără apă”, spune Tudor Aramă.

Chirica a mimat „autoritate”

Printre instituțiile la care locatarii au trimis adrese despre situația lor dificilă a fost și Primăria. În iunie 2023, sub semnătura lui Mihai Chirica, a venit răspunsul că subsolul și etajul 4 sunt ilegale. Primarul constata asta lucru la peste un an de momentul în care REPORTER dezvăluia acest lucru, subiectul devenind, ulterior, o anchetă DNA.

În răspuns, Mihai Chirica mai transmitea că va trimite Poliția Locală la bloc. „Nu a venit nimeni timp de două luni. Pe vremea când stăteam la casa din Sărărie, făcusem un țarc să țin doi câini. După câteva zile s-au prezentat doi polițiști de la Locală, foarte țanțoși, care au scos legitimațiile și m-au amenințat că voi suporta consecințele că am făcut acel țarc. Au mai venit încă o dată după aceea, fluturând legitimațiile. Asta la un țarc de câini, adică niște plasă și stâlpi de metal. La parcare transformată în apartamente și un etaj în plus nu mai vin fluturând legitimațiile”, s-a revoltat Realda Aramă.

Cum au petrecut Paștele

Anul acesta, în prima zi de Paște, locatarii din blocul lui Drobotă avut o surpriză enormă: butoiul cu apă de la demisol s-a răsturnat. „S-au rupt țevile, demisolul a fost inundat. Norocul nostru a fost că fratele unui vecin este instalator și a venit și ne-a ajutat când nimeni nu lucra. Ne-am strâns mai mulți vecini și am scos apa din demisol cu gălețile”, spune Tudor Aramă, proprietar al unui apartament din bloc.

Dintre „binefaceri” locatarii mai amintesc mizeria unui șantier continuu – la etajul 4 ilegal și în subsol încă se lucrează; zgomotul permanent și lipsa oricăror facilități care erau în proiect – spațiu verde, parc de joacă.

Pe de altă parte, chiar pompa racordată la butoiul de apă din subsol a devenit, până la urmă, un enorm stres.

Pentru că funcționează de multe ori în gol și nu se răcește, zgomotul pe care-l face atunci când funcționează este asurzitor și se aude în tot blocul, dar mai ales la subsol și parter.

Ce spune constructorul: „Vina e a Apavital”

În replică, Gheorghiță Drobotă spune că Apavital este o firmă neserioasă, care nu respectă prevederile din documente. „Branșamentul de apă l-am făcut de unde au spus ei, de la mare distanță, și a costat 130.000 de euro. Am pus țeavă de 160 mm diametru, duce fără probleme pentru tot blocul. Dar la bloc nu au vrut să mă branșeze cu țeavă de 160, m-au branșat cu o țeavă îngustă. Sunt mulți oameni prin zonă cu aceeași problemă. Când am văzut că nu este presiune, am cumpărat un kit de presiune cu rezervor. Este însă depășit de situație, pentru că Apavital bagă doar noaptea presiune, câteva ore. Butoiul se umple, dar este apoi folosit imediat de locatari și altă apă nu vine pe țeavă”, explică Gheorghiță Drobotă.

Tot el spune că a fost pus la plată pentru furt de apă și a plătit o sumă uriașă: „M-au pus la plată, nu m-au lăsat să iau de la ceilalți vecini”.

Despre intrarea în legalitate a subsolului și a etajului 4, Drobotă explică faptul că dosarul, cu toate actele în regulă, a fost depus, pentru a treia oară, la Primăria Iași.

Article image
E al zecelea caz descoperit doar de REPORTER DE IAȘI: autorizații călcate în picioare, intabulări falsificate de primar, viceprimar, arhitect-șef, inspectori, un mare Grup Infracțional Oamenii din blocul-ciupercă de pe Iași-Voinești n-au unde să-și parcheze mașinile după ce parcarea de la subsol a fost transformată în apartamente Edificarea semnată de Grupul Infracțional din Primărie arată că acolo este o parcare și că bl...
Autor cristi tanasa Anchete 04 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31