fbpx
 

Revoltă în bogatul Vișan: ce nevoie mai ai de un primar care nu face un drum de 15 ani? Bălan, plătit să pună plăcuțe cu „Regina Maria”


Un drum de 5 km are regim privat deși sunt sute de vile scumpe de-a lungul său. Oamenii își rup mașinile în tranșee, primarul a dat în schimb nume istoric calamității de stradă: Regina Maria. Mihai Bălan avertizează locuitorii, prin plăcuțe stradale că e „Drum Privat”. Trecerea în domeniul public e o formalitate care ar putea fi îndeplinită în câteva luni. În timp ce mediul privat muncește, plătește impozite și asigură creștere economică, liderii politici și angajații statului mențin infrastructura la nivel de secolul XVIII.

Locuitorii suburbiei Vișan-Bârnova sunt în pragul revoltei populare. S-au săturat de 15 ani să-și rupă mașinile în singurul drum de acces spre oraș, numit pompos Regina Maria, într-o frenezie provincială care vulgarizează tot pe ce pune mâna.

Drumul n-a fost reparat niciodată, deși de-a lungul său, pe aproape 5 km, s-au construit sute de vile, unele proprietăți valorând sute de mii de euro. O suburbie blestemată, populată de oameni cu venituri medii și mari, care își distrug mașinile de zeci de mii de euro pe hârtoapele Reginei Maria.
De două săptămâni, primarul Bârnovei, Mihai Bălan (PSD) a pus plăcuțe care anunță că acesta este „DRUM PRIVAT”, absolvindu-se de orice responsabilitate. Gestul a enervat și mai mult locuitorii din zonă.
Drumul aparține fraților Panaite (Moldotrans), care au privatizat Bucium SA. Locuitorii sunt revoltați că primarul nu mișcă un deget pentru a trece drumul în domeniul public, putând fi astfel reabilitat. Cazul este unul de manual despre incapacitatea statului de a administra treburile publice deși capitalul privat progresează continuu și asigură prosperitatea.

Poate le pune și taxă la intrare

„Acesta e un drum comunal, nicidecum unul de incintă. Șoseaua are 5 km, pornește din Iași și ajunge până în satul Cercu. Cum să nu fii în stare să-i schimbi situația juridică și să-l repari în atâția ani? Acești conducători trebuie să dispară! Proști suntem că muncim și plătim impozite”, spune un locuitor din Vișan care a ajuns la exasperare. El a trimis redacției REPORTER DE IAȘI o filmare în care parcurge în treapta întâi doi kilometri din acest drum impracticabil, pe care doar tractoarele s-ar descurca.
„Dacă, prin absurd, se enervează proprietarul drumului și pune barieră la șosea, să nu mai treacă nimeni, ce facem? Rămânem blocați 5.000 de oameni? Nu pricep cum au putut face notarii acte la toate proprietățile din jur dacă nu există drum de servitute”, mai spune locuitorul care preferă să rămână anonim.

Mihai Bălan (PSD), primarul Bârnovei, nu e în stare să treacă un drum în domeniul public

5 kilometri de drum privat

Strada Regina Maria de la Vișan începe din spatele Hotelului Belaria și se termină tocmai în Cercu, având o lungime de 5 km. Și totuși el figurează ca drum privat și nu de utilitate publică.
Primarul Mihai Bălan a pus plăcuțele prin care avertizează că nu poate interveni, crescând și mai mult tensiunea în zonă. „O să ne pună să și plătim că folosit acest drum?”, se întreabă localnicii.
Pentru orice jurist care cunoaște legislația din România este un mister cum s-au vândut sute de proprietăți, la mai toți notarii din Iași, fără ca măcar unul să realizeze că acele terenuri au drept unic acces porțiunea de drum privat.
„Nu doar acolo, ci și la Oficiul de Cadasrru ar fi trebuit să realizeze că unicul drum de acces este proprietate personală”, spune un jurist întrebat despre caz.

Drumul are 5 km și e de importanță locală, legând Iașul, de la Belaria, de satul Cercu. Mii de oameni îl folosesc zilnic, distrugându-și mașinile

Oficiul de Cadastru trebuia să prevadă drum public

În orice contract de vânzare-cumpărare sunt menționate astfel de date, iar în cazul în care nu există decât drum privat sau acces pe terenul altcuiva, se invocă dreptul de servitute. Adică, o parte din terenul care blochează accesul este deschis către cei care trebuie să ajungă la terenurile lor.
„Nu s-a făcut niciun document pentru acest drept de servitute despre care vorbiți. Am în față contractul prin care am cumpărat terenul, nu apare nicăieri nicio referire la drum”, ne-a spus un proprietar de casă.

„Drum a fost dintotdeauna. Bucium SA avea cel mult asfaltul de deasupra”

Gabriel Surdu, consilier local, este unul dintre cei cu teren mult la Vișan. Deține Ferma „Doi peri”, unde unicul drum de acces este strada privată Regina Maria. „Eu nu am cumpărat acolo, am moștenit. Dar știu situația juridică a terenului, este în proprietatea unei societăți comerciale. Trebuie întrebat Valeriu Lăcătușu de la ADS cum de un drum care a fost proprietate publică a ajuns în proprietatea unei firme”, a menționat Gabriel Surdu.
„În capitalul social al firmei Bucium era asfaltul de pe drum, ca investiție, nicidecum terenul. Era drum spre satul Doi Peri, mă plimbam când eram copil pe el, a fost drum dintotdeauna, nu l-a făcut IAS Bucium. Trecea prin fața casei mamei mele, a bunicilor mei și era drum de utilitate publică, în cadastrul vechi apare ca atare”, a mai precizat Gabriel Surdu.
Valeriu Lăcătușu, reprezentantul ADS la Iași în perioada în care Bucium a ajuns la Daniel Panaite, a fost căutat de REPORTER DE IAȘI. Până acum doi ani a lucrat la o fermă agricolă din județ, dar s-a pensionat și nimeni n-a știut să spună unde este.
În schimb, actualul reprezentant al ADS, Florin Diaconu, a precizat că, la revenirea din concediu din odihnă, va pune la dispoziția REPORTER DE IAȘI documentele legate de drumul de la Vișan.

Fostul director de la Mase Plastice locuiește în Vișan și explică această calamitate: case mari, drum impracticabil

Panaite ar vrea niște teren la schimb, dar primarul e dezinteresat

Daniel Panaite, acționarul majoritar al Bucium, spune că a cumpărat drumul, în 2003, odată cu societatea Bucium SA. De atunci, au avut loc discuții pentru ca șoseaua, în noua configurație, cu sute de proprietăți, să ajungă în domeniul public Bârnova, dar nu s-a ajuns la o finalizare a discuțiilor.
„Este istorie veche. Pe acele dealuri erau viile proprietate ale Bucium SA. Drumurile erau de folosință agricolă, cum a fost și Regina Maria, și erau investiții ale societății Bucium. La privatizare, statul a fost obligat să intabuleze și să bage în capitalul social aceste drumuri, ca atare”, a explicat Daniel Panaite.
Acesta a spus că, la începutul privatizării Bucium, nu s-a gândit nimeni că acolo vor fi sute de case. „Societatea Bucium a vrut, înainte de privatizare, să predea strada la Primăria Bârnova, dar nu a fost posibil, nu știu cauza. În 2003, la preluare, am primit titlu de proprietate pe drumuri. Această șosea apărea drum agricol proprietatea SCA Bucium. Niciodată nu au fost case pe acolo, acolo au fost vii. După preluare, am  avut discuții cu Primăria Bârnova, referitoare la asta. A și început în mandatul fostului primar o evaluare, urmând să primim ori bani, ori un alt teren. Până la urmă, Primăria Bârnova nu a mai dat niciun semn, primarul actual nu ne-a contactat pe tema respectivă. Acest drum este capital social al firmei, nu-l pot ceda gratis, dar doresc să găsim soluții, pentru că drumul trebuie să ajungă la Primărie”, a mai spus Daniel Panaite.

Toată șoseaua leagă Iașul de satul Cercu, între Hlincea și Bârnova. De jur împrejur numai suburbii cu mii de case

Primarul, dat dispărut de mai multe zile

Primarul din Bârnova, Mihai Bălan, a fost contactat pentru o discuție despre strada Regina Maria, dar nu a răspuns la telefon, mai multe zile la rând. La Primărie ni s-a comunicat că nimeni nu poate da relații în afară de primar. Absurdistan.
„Aici, proprietarii au betonat care și cum a putut drumul, dar nu este o lucrare unitară. Sunt zone în care accesul este foarte dificil, șoseaua este spartă, Primăria Bârnova spune că nu poate investi nimic, pentru că nu-i aparține”, a precizat un alt proprietar din apropierea satului Cercu.

Daniel Panaite, proprietaru din acte al drumului, sugerează că ar vrea niște teren la schimb, dar n-are cu cine vorbi. Primarul Bârnovei e total absent

Procedura legală de preluare e o formalitate

Specialiștii din administrație publică din Iași spun că singura soluție pentru ca drumul să fie în domeniul public este ca Primăria Bârnova, nicio altă entitate, să promoveze o hotărâre de Consiliu Local (CL) în acest sens.
Trecerea drumului în proprietate publică este de interes public, se poate propune inclusiv o expropriere. Dar, nici Consiliul Județean, nici Prefectura nu pot face nimic, dacă inițiativa nu aparține CL Bârnova.
REPORTER DE IAȘI a studiat o hotărâre a CL Cluj Napoca, de anul trecut, exact pe această temă. Consilierii au aprobat acceptarea în domeniul public a unor drumuri deschise circulației publice, prin donație sau renunțare la drept. Este un demers similar cu ceea ce ar fi trebuit să promoveze Primăria Bârnova.

Article image
Drumul de la Iași la Movileni, continuând cu Coarnele Caprei și Scobinți este de la începutul anului o ruină. Șoseaua era oricum distrusă, dar acum nici la nivel de drum de țară nu mai este. Executantul Alpenside a luat decizia absurdă de a decapa zeci de kilometri, apoi, brusc, a încetinit lucrările. Axa Iași-Suceava a răsturnat viețile oamenilor cu susul în jos. Un drum de 40 km nu poate fi făcut cu mai mult de 10 km/h, ...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 06 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31