fbpx
Print this page
Șeful CJ Costel Alexe tocmai și-a mărit averea personală cu 600.000 de euro. Moșie nouă la Bârnova, urmează vilele

Șeful CJ Costel Alexe tocmai și-a mărit averea personală cu 600.000 de euro. Moșie nouă la Bârnova, urmează vilele


Costel Alexe a cumpărat pe numele propriu încă 50% din firma Gervic

Aceasta deține 1,8 ha de teren la șosea, la 3 km de Hanul Trei Sarmale, ideal pentru dezvoltări rezidențiale

Familia Alexe deține cartiere de vile în Miroslava, domeniul imens de la Sculeni, plus case la Aroneanu și apartamente

Retrocedările de la Bârnova au fost obținute după ce Costel Alexe a ajuns șef în PNL și ministru, fiind ajutat de primarul afacerist Mihai Bălan

Costel Alexe l-a pus administrator la proiectul din Bârnova pe cumnatul său, Alexandru Dura, pe numele căruia s-au construit cartierele de vile din Miroslava

Costel Alexe a preluat firma în nume personal, devenind proprietarul a 17.000 mp extrem de valoroși

Liberalul Costel Alexe a dat o lovitură imobiliară de 600.000 euro pentru care a plătit aproximativ 60.000 de euro, potrivit surselor din piață. Din 27 martie 2023, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, este unicul asociat al firmei Gervic Impex SRL.

În patrimoniul acesteia sunt trei parcele de teren extrem de valoroase: 1,7 hectare la intrarea în comuna Bârnova. În această primăvară, Alexe l-a convins pe francezul Victor Couapel să-i cesioneze 50% din capitalul social al societății după ce, în 2020, politicianul luase 50% de la Leonora Istrate, celălalt asociat.

Acum, liberalul e stăpân absolut pe loturile care valorează minim 600.000 euro. În funcția de administrator al firmei, Alexe l-a pus pe Alexandru Dura, cumnatul său, dezvoltator imobiliar.

Tranzacție raportată abia în martie 2023
SRL-ul Gervic îi avea drept asociați pe Leonora Istrate și pe fostul său soț (al doilea), francezul Victor Ernest Couapel. Femeia a adus aceste terenuri ca aport în firmă, fiind moștenite de la primul său soț, Mircea Sergiu Constantinov. În 2020, Istrate și-a vândut părțile sociale (50%) lui Costel Alexe.

Deși președintele Consiliului Județean Iași le-a menționat inclusiv în declarația de interese completată în 2022, modificările au fost operate la Registrul Comerțului abia pe 27 martie 2023, ocazie cu care și Couapel i-a cesionat lui Alexe partea sa din firmă. Francezul nu a putut fi contactat pentru a vorbi despre afacerea pe care a parafat-o cu Alexe.

Astfel, acum, Gervic Impex, cu unic asociat Costel Alexe are următorul patrimoniu imobiliar:

1) 5.000 mp livadă la drumul județean x 60 euro/mp = 300.000 euro
2) 7.700 mp livadă pe o zonă de platou a dealului x 35 euro = 270.000 euro
3) 5.000 mp pădure x între 2 și 5 euro (cât valorează mp de pădure lângă Iași = 25.000 euro

Total teren 17.700 mp cu valoare de piață: aproape 600.000 euro
Costel Alexe avea nevoie să fie acționar unic

Până acum, Alexe nu a putut să dezvolte proiecte imobiliare pe cele trei parcele fiindcă deținea doar 50% din firmă. „Ar fi avut nevoie și de acceptul francezului, cel care deținea cealaltă jumătate din firmă. Acum, e liber să facă ce vrea”, a menționat un specialist.
Aceste trei terenuri cu proprietar Gervic sunt amplasate pe un deal, la intrarea în comuna Bârnova, cu acces la drumul județean DJ 247A, la trei kilometri de fostul Han Trei Sarmale din Iași.
Bătrânei Leonora Istrate, moștenitoarea lui
Sergiu Mircea Constantinov, i-a mai fost emis un titlu de proprietate în 2020 pentru încă 4.830 mp.

REPORTER DE IAȘI a vorbit cu ea în februarie anul acesta și a întrebat-o dacă și acest teren a ajuns la Alexe ori la familia acestuia. „Nu mai știu”, a fost răspunsul lui Istrate. Femeia deține o casă și o garsonieră în București, dar și o vilă în Breaza (Prahova), iar Costel Alexe s-ar fi autopropus ca Leonora Istrate să-l treacă în testament.

Toată livada din stânga este acum a lui Costel Alexe. Suprafața se pretează pentru construcții rezidențiale

Terenurile au fost obținute după ce Alexe a intrat în afacere

Pe dealul de la intrare în Bârnova, familia Alexe (liberalul, fosta soție, un frate, un cumnat și un fin) deține o parte importantă din ceea ce acum 80 de ani a fost moșia colonelului Scarlat Constantinov:
- Florin Alexe (fratele): 2.741 mp arabil

- Florin Alexe (fratele): 1,08 ha pădure
Relevant pentru modul în care familia Alexe a intrat în posesia terenurilor din Bârnova este „cazul Arghiropol”. În 2013, Comisia Județeană de Fond Funciar i-a validat lui Constantin Grigorescu Arghiropol (nepotul colonelului Scarlat Constantinov) dreptul pentru 1,36 ha: „din care o suprafață de 1,08 ha teren cu vegetație forestieră” și „0,2741 ha teren agricol”.

În 2015, Arghiropol, deși nu obținuse parcelele, a încheiat două promisiuni de vânzare-cumpărare cu Florin Alexe, fratele lui Costel Alexe. Terenurile au ajuns la Arghiropol abia în 2019 și 2021, perioadă în care influența lui Alexe a fost la apogeu, acesta fiind inclusiv ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. În final, cele 1,36 ha din Bârnova au ajuns la Florin Alexe.

Costel Alexe este beneficiarul singurei retrocedări de pădure din comuna Bârnova în ultimii 30 de ani

În 10 ani, Alexe a devenit milionar
Concret:
singurul hectar de pădure restituit în comuna Bârnova în perioada 2013 - 2023 a ajuns în proprietatea familiei lui Costel Alexe. Există suspiciuni mari asupra legalității acestei proceduri: două documente existente la dosar arată că pădurea nu era pe vechiul amplasament.
- firma Gervic (100% Costel Alexe, administrator Alexandru Dura – cumnat): 5.000 mp pădure + 12.700 mp livadă în două loturi

Dura are în derulare un proiect imobiliar de anvergură: construiește zeci de vile de lux, individuale și duplexuri, în Miroslava. Dura a fost unul dintre cei care l-au împrumutat pe Alexe cu bani pentru campania electorală din 2020. În ultima perioadă, cumnatul lui Alexe se afișează tot mai des la ședințele PNL din Podu Roș
- Raluca Alexe (fostă soție): 5.000 mp pădure lângă 0,5 ha forestier Gervic

- Raluca Alexe (fostă soție): 2.228 mp intravilan (lângă pădurea proprie) cu drept de superficie până în 2028 pentru Anima Green, unde se construiește o pensiune. Firma Anima Green îl are drept unic asociat pe Ionel Panainte (finul lui Alexe). Panainte este registrator la Oficiul de Cadastru

- Cartier de 14 case (toate finalizate) ale lui Aurel Panainte, fratele lui Ionel Panainte

1. Teren 2.741 mp, arabil pe numele lui Florin Alexe, fratele
2. Pădure: 
1,08 ha Florin Alexe

3) Firma Gervic (Costel Alexe – asociat cu 100%) - 5.000 mp
4) Gervic: 7.700 mp livada
5) Gervic: 5.000 mp pădure
6) Raluca Alexe (fosta soție a lui Costel Alexe): 5.000 mp pădure
7) Raluca Alexe (fosta soție): 2.228 mp cu drept de superficie până în 2028 pentru Anima Green, unde au început lucrările la pensiunea lui Ionel Panainte (finul lui Alexe)
8) Cartierul de 14 case (toate gata) ale lui Aurel Panainte, fratele lui Ionel
9) Cele aproape 3 ha de pădure pe care familia Alexe ar vrea să le obțină prin intermediul Leonorei Istrate

Președintele CJ n-a răspuns întrebărilor REPORTER
Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat, pe WhatsApp, lui Costel Alexe. Până la ora editării acestui articol, Alexe nu a răspuns la niciuna.
1) Ce sumă de bani ați plătit pentru părțile sociale pe care vi le-a cesionat Leonora Istrate?
2) Ce sumă ați plătit pentru părțile sociale pe care vi le-a cesionat Victor Couapel?
3) Care sunt planurile dvs. în legătură cu cele 1,7 ha de teren pe care această firmă le deține în comuna Bârnova?

Article image
Leonora Istrate are 68 de ani, o boală incurabilă și locuiește într-o simplă garsonieră din cartierul bucureștean Colentina Proprietățile sale valoroase de la Bârnova, terenuri intravilane și păduri, au ajuns la Costel Alexe pe foarte puțini bani, prin procură, președintele CJ Iași obținându-le cu foarte multă persuasiune Bătrâna mai deține o casă în centrul Bucureștiului și o vilă de 250 mp la Breaza (Prahova) pe care Co...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Februarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare