fbpx
 
Cartea trece prin stomac. Cum a schimbat o masă caldă soarta a 135 de copii din Tomești: notele au crescut, abandonul a scăzut

Cartea trece prin stomac. Cum a schimbat o masă caldă soarta a 135 de copii din Tomești: notele au crescut, abandonul a scăzut


Primăria Tomești a anunțat finalizarea implementării unui proiect cu fonduri europene destinat limitării abandonului școlar pentru copii și reconversiei profesionale pentru adulți.
Conform datelor culese la finalul proiectului, faptul că elevii au avut o masă caldă la un Centru de Zi a redus abandonul școlar și a dus la creșterea notelor de la școală ale copiilor.
„Am realizat cât de importantă este masa caldă pentru elevi. Unii dintre ei sunt din familii foarte sărace, inițial au venit la Centrul de Zi pentru acest beneficiu”, spune primarul din Tomești, Ștefan Timofte.

Proiectul Primăriei Tomești, în colaborare cu Fundația Corona, a fost în valoare de aproape 1 milion de euro

Proiect de 4,7 milioane de lei

Primăria Tomești și Fundația Corona au derulat un proiect pentru combaterea excluziunii sociale și a abandonului școlar. Fondurile – 4,7 milioane de lei - au fost destinate cursurilor de formare pentru șomeri și pentru realizarea unui Centru de Zi pentru copii în Tomești.
„Centrul de zi de la Tomești a fost dotat cu mobilier nou, a fost făcut un parc de joacă pentru copii, un spațiu verde. Copiii au beneficiat și beneficiază de sprijin - logopedie, psihologie. Dar, foarte important, copiilor li se dă o masă caldă după programul de la școală, este un after school unde fac și temele pentru a doua zi. Au fost organizate tabere la munte și proiectul a avut un succes mare pentru 135 de elevi”, a precizat primarul Ștefan Timofte.
Beneficiari au fost 135 de copii de la școlile din Chicerea și Goruni și 147 de adulți din Tomești și Holboca pentru care au fost organizate cursuri de recalificare. Dintre aceștia, 33 sunt deja angajați.

Centrul de zi a fost un succes, aproape 300 de copii și adulți beneficiind de sprijin

13 copii au revenit la școală

Proiectul implementat timp de 28 de luni a notat a consemnat în statistici două detalii importante: copiii care au beneficiat de after school și masă caldă au revenit la școală și notele pentru aproape jumătate dintre toți beneficiarii au crescut.
„Noi am început cu experiență zero la proiecte și acum ne-a crescut și numărul de elevi și avem copii care s-au mutat aici de la școală din Iași. Au fost 800 de ore de after school, au făcut teme cu profesorii lor, au fost în tabere la Predeal, Bran, Brașov, au avut pachete de igienă, de rechizite și subvenții de 600-1.200 de lei pentru familii. Noi vedem altfel succesul: în 2021 aveam 15 elevi în risc de abandon școlar. După doi ani, 13 dintre ei au revenit la școală și o frecventează, doar doi au abandonat și sunt oricum plecați din localitate. În 2021, 40% dintre elevii diu proiect aveau note de 3 și 4, maxim 5. Acum au note de 5, 6 și 7”, a declarat Bogdan Liviu Lavric, directorul Școlii Chicerea.

Experimentul derulat pe durata a doi ani a demonstrat că masa de la prânz și pregătirea temelor cu elevii din familii defavorizate reduc abandonul școlar și cresc valoarea rezultatelor școlare

Peste 20 de proiecte

Comuna Tomești este una dintre cele mai performante localități din Moldova în atragerea proiectelor europene. În prezent, sunt în implementare 20 de investiții, unele fiind în valoare de zeci de milioane de lei. Există în lucru achiziționarea unor microbuze electrice pentru elevi și pentru locuitorii satului Vlădiceni, extinderea rețelei de gaz din comună, eficientizarea energetică a blocurilor din cartierul Tomești (lucrări de anvelopare, izolare la șarpante, lucrări în subsol, la rețea), extinderea rețelei de canalizare (existentă deja în toată comuna – se face pentru zonele recent intrate în intravilanul localității și costă 22 de milioane de lei), sediu nou de primărie, Clubul Pensionarilor, două creșe noi la Tomești și la Chicerea.
Primarul Ștefan Timofte a început să discute ideea realizării unei extinderi de linie de tramvai până la Tomești, cu o buclă spre Dancu, iar ideea a fost preluată de Primăria Iași.

Article image
Primarul Ștefan Timofte lucrează cu doar trei angajați la depunerea proiectelor de finanțare Sunt milioane de euro prin PNRR, CNI, FEDR, Guvern, fonduri proprii pentru: microbuze electrice și stații de încărcare, reabilitare termică a cartierului de blocuri, două creșe, dispensar, 18 km de drumuri asfaltate, rețele noi de energie electrică, club, cămin cultural, canalizare pe noua platformă pentru parc industrial, stație d...
Autor cristi tanasa Reportaje 21 Aprilie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31