fbpx
 
Radu Botez (centru) afirmă că nici nu a știut că Aurelia Olăeru (stânga, cu mapă ALDE în mână) i-a devenit colegă de serviciu, nu numai de partid (Sursa foto: Facebook) Radu Botez (centru) afirmă că nici nu a știut că Aurelia Olăeru (stânga, cu mapă ALDE în mână) i-a devenit colegă de serviciu, nu numai de partid (Sursa foto: Facebook)

Filiera pilelor din Primărie: două angajări pe linie de partid. „Proptelele” sunt acum consilieri personali ai primarului Chirica


Rețeaua pilelor și rudelor din Primăria Iași s-a consolidat, în anii din urmă, cu două nume noi. În ambele cazuri, toată lumea fie neagă orice implicare, fie refuză dialogul.

„Soția mea chiar se pricepe la ce face, știu ce am acasă. A câștigat concursul muncind”, spune Cristian Nistor, consilier personal al primarului Mihai Chirica.

„Nu am nicio contribuție la angajarea doamnei Olăeru. Am aflat că este în Primărie întâlnindu-ne întâmplător pe hol”, declară Radu Botez, alt consilier personal al edilului.

Metoda detașare-concurs

Anca Simona este soția lui Cristian Nistor, liberal care, la rândul său, a pătruns în administrație, devenind consilier al lui Mihai Chirica pe probleme de digitalizare. Inițial, Anca Simona Nistor a venit prin detașare la Primăria Iași, de la firma BDG Management Group, iar la finalul lunii ianuarie 2020 a promovat un concurs de inspector de specialitate în cadrul Serviciului Coordonare Programe Culturale. La proba scrisă a avut 76,17 puncte, iar la interviu s-a apropiat de maximum: 95 puncte. Cu nota finală 85,58, a primit postul. Următorul candidat din clasament a avut 55,67 de puncte la scris și doar 24 la interviu, fiind respins. Concursul a avut loc în ianuarie 2020, iar în luna martie Mihai Chirica intrat în PNL, sprijinit de o facțiune a partidului din care făcea parte și Nistor.  

Anca Simona și George Cristian Nistor (Sursa foto: Facebook)

„Știu foarte bine ce am acasă. Soția mea a câștigat pe merit concursul, nu are nicio legătură cu faptul că sunt consilier al primarului. Ea a dorit un job 8-16 pentru a se dedica copiilor. Eu am un program foarte încărcat, cu multe activități, și ea și-a dorit să facă asta. Derulează o grămadă de proiecte, este foarte implicată”, spune Cristian Nistor.

Cele mai multe venituri, de la Primărie

Cea mai mare parte a veniturilor familiei Nistor provine de la Primăra Iași. Anca Nistor a declarat un venit anual de 52.700 de lei, iar soțul primește, de la aceeași instituție, 49.200 de lei. Cristian Nistor mai încasează 54.000 de lei de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, unde este asistent, și de la Primăria Valea Lupului (consilier local – 8.040 de lei).

De la CFR, pe filiera ALDE

Cazu doi. Aurelia Olăeru a lucrat, până în 2016, la CFR Marfă, unde a fost economist. În acel an, a ajuns în Primăria Iași, tot prin detașare. Doi ani mai târziu, în 2018, în urma unui concurs, s-a mutat cu totul la Primărie, devenind consilier clasa I, grad superior, la Serviciul Eficiență Energetică și Utilități Publice din cadrul Direcţiei Tehnice și de Servicii Comunitare. A câștigat concursul cu 78 de puncte. Condițiile specifice pentru post au presupus „studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul ştiinţelor economice; vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de minim 7 ani”. Este absolventă de ASE.

Olăeru și-a petrecut una dintre vacanțele din anii recenți în Republica Dominicană

Aurelia Olăeru era, în același timp, și membru activ ALDE, la fel ca viceprimarul din acea vreme, Radu Botez. Votul acestuia și al unui coleg de partid erau vitale pentru Mihai Chirica în încercarea acestuia de a-și trece proiectele în Consiliul Local.

În perioada concursului, Olăeru fusese aleasă șefa Organizației de Femei ALDE Iași. În 2016, a fost pe lista de candidați la Senat din partea partidului. REPORTER DE IAȘI a contactat-o pe Aurelia Olăeru pentru a-i cere un punct de vedere despre concurs și despre activitatea politică. „Îmi pare rău, nu dau astfel de informații. Îmi pare rău”, a spus femeia.

Botez nu știe nimic

Fostul viceprimar Radu Botez spune că nu a avut nicio contribuție la aducerea Aureliei Olăeru la Primăria Iași. „Cred că a venit prin concurs, de la CFR. Avea o problemă cu șeful ei de acolo și a vrut să-și schimbe locul de muncă. Nu știu pe ce post a venit aici, eu am aflat că este în Primărie întâlnindu-ne întâmplător. Nu am avut nicio contribuție la angajarea sa în Primărie, cred că este foarte greu de pus o pilă. Nu știu să mai existe altcineva de la ALDE în Primăria Iași. Oricum, din ce știu, ea a demisionat din partid, care oricum nu mai are cine știe ce activitate”, a precizat fostul viceprimar Radu Botez. În declarația de avere, Aurelia Olăeru a notat un salariu anual de 63.323 de lei.

REPORTER DE IAȘI l-a întrebat și pe purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, despre eventualele legături între angajarea celor două funcționare și relațiile cu un consilier al primarului și cu un fost viceprimar. Până la ora editării acestui text nu am primit vreun răspuns.

Jurista firmei private a ajuns la CTP

Angajarea lui Olăeru a avut loc în aceeași perioadă cu un eveniment similar: avocata pe care viceprimarul Radu Botez o avea la firma sa CD Total a fost nominalizată, pe linie politică, în Consiliul de Administrație  al Companiei de Transport Public (CTP). Cristina Răuțu a fost numită cu titlu provizoriu, apoi, din decembrie 2019, a primit un mandat de 4 ani, până în 2023. Răuțu era, la acea vreme, membru ALDE, la fel ca Botez. Conform declarației de avere, Răuțu încasează anual, de la CTP, aproape 60.000 de lei. Pe serviciile avocațiale a raportat în declarația de avere venituri mai mici decât cele de la Companie: 52.000 de lei.

Article image
Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălcean...
Autor cristi tanasa Administratie Locala 25 August 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31