fbpx
 
Daniel Săraru și soția sa, Mihaela. În dreapta, consoarta fostului polițist de Frontieră, prin curtea casei, la volanul unui Mercedes decapotabil Daniel Săraru și soția sa, Mihaela. În dreapta, consoarta fostului polițist de Frontieră, prin curtea casei, la volanul unui Mercedes decapotabil

Averea de sute de mii de euro a lui Săraru, fost polițist care ar fi implicat în traficul de țigări. Înregistrări explozive / PARTEA a II-a


Pornind de la mai multe stenograme de la Poliția de Frontieră Iași, REPORTER a identificat o parte din averea lui Daniel Săraru, polițist pensionar, personaj indicat în convorbiri că ar deține monopolul traficului de țigări, cantități mari, prin Vama Sculeni

Cât a fost activ în Poliție, avea doar o garsonieră de 34 de metri pătrați în CUG. Și aceea în rate, de la Minister

Imediat după pensionare: 1.900 mp în Uricani, o casă cu etaj edificată pe acest teren, un Audi și un BMW X6. În curte, soția s-a pozat într-un Mercedes decapotabil

În 2019, Săraru a devenit asociat cu 5% în firma Tirreno Immobiliare SRL. Pe site-ul Primăriei Miroslava, societatea figurează drept proprietar al unei hale de producție O avere impresionantă a agonisit și basarabeanul Igor Hariuc, inculpat de DIICOT în dosarul capturării unui TIR cu 285.000 de pachete. Valoare de piață: 600.000 euro

Deci ăsta (Hariuc n.r.) până acum a băgat în țară, astea-s doar trântele, capturile, ăsta a băgat în țară peste 10 milioane de pachete de țigări”, a spus în stenograme un agent a cărui identitate REPORTER DE IAȘI a decis să o protejeze

Dialogurile polițist operativ – Victor Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, partea a doua.

Angajat la Stat, aproape sărac

La fel ca în primul episod, sursa din sistem a pus accent pe influența lui Daniel Săraru (54 de ani), fost agent de poliție, acum pensionar. „Toate duc la el, la Săraru. Deci, omul ăsta de-a lungul timpului a avut grijă să-și creeze un imperiu, să-și asigure viața și la pensie. Îi place adrenalina asta, deci îi place să hotărască el, să învârtă, să dezvârtă”, a afirmat polițistul cu identitate protejată.

Înainte să iasă la pensie, în aprilie 2017, Daniel Săraru a completat ultima sa declarație de avere. Potrivit documentului, agentul a notat 650 mp la Breazu și o garsonieră de 34 mp în CUG, luată în rate de la Ministerul Administrației și Internelor.

Blocul din CUG unde deținea o garsonieră familia Săraru

Nicio mașină. Credite scadente în același an, ambele contractate în 2007, unul de 35.000 lei și celălalt de 10.000 euro. La capitolul venituri, Daniel Săraru și soția sa au menționat, aferent anului 2016, salarii modeste: o medie lunară netă de 2.500 lei pentru polițist și de 1.000 de lei pentru soția Mihaela, salariată la o firmă de confecții. Plus alocația fetiței lor.

Pensia vine cu o donație și achiziții

Pe 1 noiembrie 2017, primele achiziții. Valentina și Ilie Dănuț Popovici le-au donat soților Săraru 513 mp teren în extravilanul comunei Miroslava. În aceeași zi, aceiași Popovici le-au vândut soților Săraru 1.359 mp în intravilanul satului Uricani. Prețul a fost de 10.500 euro. De fapt, ambele terenuri sunt în Uricani, unul în continuarea celuilalt.
Pe această parcelă există acum o casă cochetă, cu etaj, în care locuiește familia Săraru. Ca poziționare, vila este la stradă, la șoseaua de centură a Iașului care tranzitează satul Uricani. În evidențele Primăriei Miroslava, pe numele Daniel și Mihaela Săraru există o autorizație de construire emisă în anul 2018 pentru edificarea unei locuințe P + 1E + pod în Uricani, sat component al comunei.
Retrospectivă: la câteva luni de la pensionare, agentul Daniel Săraru a intrat în posesia a aproape 1.900 mp în Uricani și a demarat construcția unei vile. Între timp, casa a fost finalizată și, potrivit estimărilor specialiștilor, întreaga proprietate Săraru din satul vecin Iașului ar avea acum o cotă de piață de peste 120.000 de euro.

Mașini una după alta, firmă imobiliară
Într-una dintre fotografiile postate pe Facebook, ștearsă după apariția primului episod în REPORTER DE IAȘI, Mihaela Săraru, soția, se pozase la volanul unui Mercedes decapotabil. Miercuri și joi (22 și 23 martie 2023) în curtea vilei erau parcate alte două autoturisme, un Audi și un BMW X6 alb.

Vila și mașinile familiei Săraru. Numărul BMW-ului începe cu W, ca la SPP și VIP-uri

Mașina BMW este înmatriculată pe numele lui Daniel Săraru. Pe site-urile de profil, un X6 fabricat în 2016, deci second-hand, are prețuri cuprinse între 30 și 40.000 de euro. De nou, prețul unui astfel de autoturism se ducea până la aproximativ 70.000 euro.

Din 2019, Daniel Săraru deține și 5% din părțile sociale ale firmei Tirreno Immobiliare, asociat fiind alături de Dragoș Cătălin Harasim. SRL-ul a înregistrat profit de 8.100 lei (în 2021), pierdere de 100 de lei (2020) și o altă pierdere de 24.537 lei în 2019. Pe această firmă, în luna mai 2022, Primăria Miroslava a emis o autorizație pentru alimentarea cu energie electrică a unei hale de producție.

Anterior, soția Mihaela Săraru a fost asociată cu Vasile Gabriel Coșuleanu în societatea Auto Sarco, un fost service auto. Firma nu mai există acum. Fratele asociatului Coșuleanu, Eduard Dumitru, este ofițer la Poliția de Frontieră Iași.

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Daniel Săraru a refuzat să discute despre pasajele din înregistrările prezentate în primul epidos al acestei anchete unde apare pomenit numele său: „Haideți, dom’le, fiți serios. Bine, bine. Multă sănătate vă doresc”.

Traficantul cu avere „nu lucrează nimic”

În aceste înregistrări, Victor Mariniuc și agentul operativ au vorbit și despre un traficant basarabean al cărui nume a ajuns în atenția opiniei publice în 2022:

Agent de poliție: Deci ăsta până acum a băgat în țară, astea-s doar trântele, capturile, ăsta a băgat în țară peste 10 milioane de pachete de țigări.

Victor Mariniuc, șeful ITPF Iași: Într-un interval de timp.

Agent de poliție: Da. Ani.

Mariniuc: Te referi la Hariuc? Sau la ăsta care-i...

Agent de poliție: Ăsta-i Hariuc.

Igor Hariuc și Natalia Lupu

Mariniuc: Aici văd așa, pot să întreb? 250.000 de pachete de țigări, 31.12

Agent de poliție: Nu. Aici e 50.000 de pachete. Nu mai ține minte exact anul.

Mariniuc: BMW X5 împotmolit.

Agent de poliție: Așa. Asta trebuie să vă explic. Asta a fost în (neinteligibil – n.r.). O zi întreagă a stat acolo, a rămas împotmolit. Așa. BMW-ul ăsta X5 îi aparținea lui Hariuc la acea vreme. A fost în Victoria, în Sculeni, pardon. Lupu Natalia este nevasta lui Hariuc Igor. Mișu Pavel era la control atunci. A controlat-o și i-a găsit cheia de la X5-ul lui Hariuc care stătea în Sculeni. El s-a dus să tragă cu X5-ul, s-a dus să tragă microbuzul ăla de țigări. Mișu Pavel a găsit cheia de la X5-ul ăla asupra lui asta, Lupu Natalia. Și s-au dus împreună și au verificat cheia. Și era cheia de la X5.

Victor Mariniuc, șeful IPTF Iași

Mariniuc: Am înțeles. 50.000 de pachete de țigări la SF 1062. Acțiune...

Agent de poliție: Acțiunea în care a spart...

Mariniuc: Da. Vândut.

Agent de poliție: Avea casă în Miroslava și a vândut-o.

Mariniuc: Cine?

Agent de poliție: Hariuc ăsta. Are două apartamente la ăsta.

Mariniuc: La Zămosteanu, ăsta care face...

Agent de poliție: Da, da, da. Și un Porsche Cayenne nou-nouț din 2020.

Mariniuc: Acum are astea?

Agent de poliție: Da. Și omul ăsta (Hariuc – n.r.) nu lucrează nimic.
Fără venituri licite, apartamente de sute de mii de euro
Anul trecut, basarabeanul Igor Hariuc a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT Iași după ce, în 2018, un TIR cu 285.000 de pachete de țigări evaluate la peste 600.000 de euro a fost capturat pe malul Prutului. O perioadă lungă de timp, Hariuc a fost plasat în arest la domiciliu și, apoi, sub control judiciar. A contestat deciziile și, astfel, au ieșit la iveală o parte din probele adunate de procurorii anti-mafia. Una dintre infracțiunile de comiterea căreia este acuzat Hariuc, pe lângă „constituire grup infracțional organizat” și „contrabandă, în formă continuată”, este și „spălare de bani” deoarece ar fi introdus în circuitul legal bani proveniți din infracțiunea de trafic cu țigări.
Anchetatorii au întocmit o listă cu bunurile cuplului Igor Hariuc – Natalia Lupu:
• casă în sat Vorovești, 83 mp, și teren de 421 mp
• apartament 44.2 mp
• apartament 43,5 mp
• apartament 44,7 mp
• apartament 45,2 mp
• apartament 47 mp
• autovehicul de lux marca Audi A8 de culoare gri având, la acea dată, o valoare de piață de aproximativ de 25.000 euro
Procurorii au descoperit că patru dintre cele cinci apartamente sunt în blocuri edificate de dezvoltatorul Cristin Zămoșteanu și că „împreună valorează aproximativ 250.000 euro”, fiind cumpărate în primăvara anului 2020.

În 2019 și 2020, au argumentat reprezentanții DIICOT, familia Hariuc a achitat, în avans, aproximativ 1 milion de lei pentru a intra în posesia altor patru apartamente din tronsoanele de pe strada Zimbrului nr. 17.

Concluzia DIICOT: familia nu „are o sursă de venituri licită care să justifice proveniența sumelor folosite pentru investițiile efectuate în apartamentele achiziționate în cursul anului 2020”. În buletin, Natalia Lupu are domiciliul în satul Balciu din comuna Miroslava.

Până în acest moment, dosarul deschis în urma capturii din 2018 nu a fost finalizat cu un rechizitoriu.

Comisarul-șef ar fi mărturisit că are „de plătit niște polițe”

Un alt pasaj al înregistrărilor ajunse în posesia REPORTER DE IAȘI, se referă la comisarul-șef Leonardo Melinte:

Agent de poliție: Când am ieșit să duc gunoiul, cine era? Domnul Melinte cu nevastă-sa, cu fiica-sa și încă unul. O femeie, pardon. Căutau să cumpere un apartament sus acolo în Copou, la Royal Tour. Și m-a întrebat: „Băi, cum e aici, că uite doamna a venit din Italia și vrea să-și cumpere un apartament”. Dar până la urmă a zis că vrea să ia un apartament lui fecioru-su. Acolo apartamentele îs măcar 80.000, 60.000 cel mai ieftin.

Comisarul-șef Leonardo Melinte

Mariniuc: Și ia el pe feciorul lui?

Agent de poliție: Da, da. Să-i ia lui fecioru-su.

(...)

Agent de poliție: De ce nu ieșiți la pensie (agent către Melinte – n.r.)? La modul cel mai serios. A zis: „Mai am de plătit niște polițe”. Efectiv, la el, e mândria lui, disperarea lui.

Mariniuc: Da, asta a mai zis-o el și în alte părți. Că vrea să plătească niște polițe.

Agent de poliție: Da, deci omul ăsta de-atât e mânat.

Mariniuc: El are ce-are de împărțit cu Pandelea.

Comisarul-șef Leonardo Melinte a fost în centrul mai multor scandaluri publice care au vizat numirea sa ca împuternicit adjunct la conducerea ITPF Iași, averea sa și a familiei sale, relațiile tensionate pe care le-a dezvoltat cu subordonații și superiorii, deopotrivă. Chestionat în legătură cu momentele din înregistrări în care a fost invocat numele său, ofițerul Melinte a răspuns cu „Fals” la fiecare.

Șeful Frontierei: „Și în fiecare lună sar cu banii”

Despre rețelele de contrabandiști care încearcă să-și rafineze metodele de a introduce țigări în România, agentul operativ i-a dat și un exemplu concret lui Victor Mariniuc, inspector șef ITPF Iași.

Agent de poliție: Ideea e în felul următor. Deocamdată, din ce am înțeles, își caută variante să bage țigări în roțile de la TIR-uri. Pentru că la TIR, o rază de două ori mai mare și poate să meargă cu 80 km/h și fără să strivească. La mașini mici mai mult de 40 nu poate să meargă. În roțile de la TIR încap exact cam cât ar încăpea vreo 25 de baxuri într-un TIR din ăsta așa, ascunse.

Mariniuc: Da. De drogurile, cu cocaina cum rămâne?

Agent de poliție: E vorba că... Deci săptămâna trecută s-a găsit la ieșire din Ucraina, venea în Moldova un container ori 52 ori 62 de kilograme de cocaină. La Staro-Cazaci.

Agent de poliție: Și mi-a mai zis la Țuțora ce se întâmplă. Ceva de genul că se trec țigări.

Mariniuc: La Țuțora trec țigări...

Agent de poliție: Da, adică polițiștii cer ceva undeva la (neinteligil – n.r.) de euro. Dar nu polițiști, deci nu de la patrulă. Ceva de la CIT. Le iau banii și după aceea îi și trăsnesc, ceva de genul.

Mariniuc: Adică le iau banii și-i și trăsnesc ăia de la CIT? La CIT de unde?

Agent de poliție: La Țuțora. Ceva de genul.

Mariniuc: Și în fiecare lună sar cu banii sau trec...

Agent de poliție: Nu. Cică le zice: „Treci oricând vrei, cum vrei, nu știu ce”. Și după aceea, după ce trece ori pe drum, ori așa, ba le fură țigările, ba îi trăsnește împreună cu IPJ-ul. Ceva de genul. Dar au dat niște chestii, detalii care la un moment dat s-au confirmat. S-a găsit o dubă cu țigări, șoferul era din Țuțora. A fost găsită chiar de SPF Iași dacă nu mă înșel.

Mariniuc: Cine anume sunt implicați de acolo?

Agent de poliție: Asta nu știe.

Mariniuc: Nu știe...Dar știe că trece marfa, plătesc ăia să treacă marfa, după care îi prinde marfa.

Zvonul coaforului

Agentul operativ i-a făcut destăinuiri lui Mariniuc în ianuarie 2021 după ce, anterior, se documentase, la rândul lui, despre relația dintre traficanții moldoveni și polițiștii de frontieră români:

Agent de poliție: Gata, mi-am amintit. Bine că ați zis, toată lumea, mă refer din agenții mai cu vechime, vorbește așa: soția dvs. (a lui Victor Mariniuc – n.r.) umblă cu soția lui Picioroagă Costel. Merg împreună la coafor și așa mai departe. Picioroagă ăsta...

Soții Picioroagă

Mariniuc: Dar cine e Picioroagă?

Agent de poliție: Are o firmă de transport care trece prin Sculeni. Cu biometrice, ceva de genul. Și că ar fi tolerat. Toată lumea zice că soția lui Picioroagă este tot din Republica Moldova și este foarte bună prietenă cu soția dvs. Merg împreună la coafor. Lasă să se înțeleagă că dvs. ați proteja chestia asta, cu biometricele.

Mariniuc: Nu știu, n-am auzit. Știu la ce coafor merge și știu că o duc eu, dar îi bună și treaba asta cu Picioroagă.

Agent de poliție: La modul cel mai serios.

Mariniuc: Asta cine-o mai... O zic moldovenii sau o zic ăștia de-aici?

Agent de poliție: Nu, nu. La noi la sector. Se aude chestia asta. Și Picioroagă ăsta din firmă falimentară de transport și călători, cinci călători, are două Audi A7 și e bun prieten cu Săraru. Toate duc la el, la Săraru. Deci, omul ăsta de-a lungul timpului a avut grijă să-și creeze un imperiu să-și asigure viața și la pensie. Îi place adrenalina asta, deci îi place să hotărască el, să învârtă, să dezvârtă. Exact ca Melinte. Ăla e nebun după putere, ăsta e nebun după adrenalină. Asta de a combina, de a împărți, de a face, de a drege.

După ce, inițial, a negat vehement până și faptul că i-ar cunoaște pe soții Mariniuc - „ați pomenit un nume pe care nici nu-l cunosc”, ulterior, discuția REPORTER DE IAȘI – Galina, soția lui Picioroagă, s-a terminat într-o notă stranie:
Galina Picioroagă: Cine a declarat că datorită prieteniei?

REPORTER DE IAȘI: Un polițist de frontieră.

Galina Picioroagă: Bun, dacă se consideră că în urma unei prietenii cu o persoană se facilitează chestia asta, din punctul meu de vedere e...

REPORTER DE IAȘI: Dar sunteți prietenă cu soția comandantului Mariniuc?

Galina Picioroagă: Dom’le, eu nu știu Mariniuc. Poate o cheamă altfel...

REPORTER DE IAȘI: Deci sunteți prietenă cu soția unui polițist de frontieră?

Galina Picioroagă: Eu am mulți prieteni, numele pe care mi-l dați nu-l știu.

REPORTER DE IAȘI: Dar cu soția cărui polițist de frontieră sunteți prietenă?

Galina Picioroagă: Deschid agenda și vă dau toate numele, e ok așa?

Familia Picioroagă are o firmă de transport persoane din Republica Moldova către România și alte țări din UE. Pentru acest tip de firme, a fost o problemă în timpul pandemiei de COVID-19. „Atunci au fost mai multe măsuri care au restricționat călătoriile. De exemplu, din R. Moldova puteau intra în România și, deci, în UE doar cei care dovedeau motivul călătoriei: studii, muncă. Dar trebuiau să aducă dovezi, contracte. Or, ajutorul pentru astfel de firme ar fi putut consta într-o lejeritate a controlului documentelor pasagerilor din autocare”, a afirmat o sursă din sistem.

„Ăsta știe multe tare...”

În discuții apare și numele lui Florin Zlate, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră. În momentul numirii lui Melinte ca împuternicit adjunct al ITPF Iași, sindicatul a trimis mai multe memorii șefilor de la București prin care argumenta de ce comisarul-șef nu era potrivit într-o astfel de funcție. Sindicatul a organizat chiar și acțiuni de protest în Capitală la sediul Inspectoratului General.

Mariniuc: De Florin Zlate ce spuneai data trecută?

Agent de poliție: Ăsta știe multe tare...

Mariniuc: Știe?

Agent de poliție: Știe multe tare. Și el cred că e dispus să dea anumite informații. Eu mă mir că el știa, el trâmbița, imediat când a fost treaba cu Alexe, cu tabla, cu așa... El trâmbița peste tot că la influența lui Alexe au fost numite, numiți interlopi la conducerea Poliției de Frontieră Iași. Și asta nu știe multă lume. Și asta-i reală, într-adevăr. Că Alexe l-a dus la București de mână și așa (pe comisarul Melinte – n.r.).

„Bodoga ăsta, el e-un nimeni”
De asemenea, șeful ITPF a cerut relații despre alt polițist controversat din subordinea sa:

Mariniuc: Și Bodoga?

Agent de poliție: Bodoga ăsta, el e-un nimeni. El e un nimeni la modul cel mai serios. Nu știu dacă face el ceva. Ce face, cum face. C-am înțeles că a divorțat de nevasta-sa în acte ca să se încadreze să-și mai ia un apartament prin bancă sau ceva de genul. Adică, dacă ai lovele multe, nu faci din astea de doi lei.

Despre situația locativă a ofițerului Valeriu Bodoga, șeful serviciului de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere, REPORTER DE IAȘI a scris anul trecut.

Ofițerul Valeriu Bodoga

Astfel, în 2020, acesta a divorțat de soția sa care a revenit la numele de fată, Ionela-Gina Iacob. Prin contractul de partaj voluntar, cele două apartamente, unul de 83 mp și celălalt de 72 mp de la etajul 1 al unui bloc din Dream Village (Canta) au revenit femeii. Ulterior, polițistul a încercat o schemă: a cerut ca Inspectoratul să-i achite chiria pentru o locuință, în urma divorțului el rămânând fără nicio casă. Dar locuința pentru care voia decont de la stat era una dintre cele două care rămăseseră la fosta soție. Bodoga voia să intre în chirie la fosta sa soție. Valoarea fusese stabilită la 1.650 de lei, bani pe care Bodoga a încercat să-i ia de la stat și să-i dea fostei neveste. A ieșit scandal, iar solicitarea sa nu a fost aprobată.

Despre cele două înregistrări care au ajuns în posesia REPORTER DE IAȘI, comisarul-șef Victor Mariniuc, șeful ITPF Iași, nu a dorit să facă niciun fel de precizare. „Nu comentez”, au fost singurele sale cuvinte.

Article image
Șeful Poliției de Frontieră pe Estul României, Victor Mariniuc, încerca marea cu degetul: dacă se poate baza pe sprijinul „băieților” să prindă un TIR cu țigări de contrabandă, deși el ar trebui să dea ordine și să facă marile capturi Un agent de poliție cu identitate protejată îi spune de marile șpăgi vehiculate în Poliția de Frontieră: fostul adjunct – 500.000 de euro, un singur TIR cu marfă de contrabandă – 100.000 de e...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31