fbpx
 
Criza prostiei: 21 de profesori stau de două săptămâni fără salarii pentru că nu se găsește nimeni în CJ să semneze un stat de plată

Criza prostiei: 21 de profesori stau de două săptămâni fără salarii pentru că nu se găsește nimeni în CJ să semneze un stat de plată


Firma privată care făcea contabilitate la Școala Populară de Arte a refuzat să mai facă statele de plată pentru salariați, solicitând bani în plus

Consiliul Județean, ordonatorul Școlii, nu e capabil să facă un tabel pe baza căruia să fie scoși bani din Trezorerie

Noi vrem stadioane, spitale de top mondial, parcuri industriale, autostrăzi, dar în administrația publică nu sunt în stare să rezolve o criză care în privat se termina în două ore

Angajații Școlii Populare de Arte Titel Popovici” a Consiliului Județean își așteaptă degeaba salariile și banii de concediu de mai mult de două săptămâni. Contabila angajată printr-un contract cu firma sa, care a realizat statele de plată până acum, s-a decis brusc să ceară mai mulți bani pentru serviciile sale.
„Este un șantaj, pentru că i-am cerut să renunțe la câteva clauze abuzive din contract. A refuzat să semneze actul adițional, în iunie a fost prima dată când ne-a lăsat baltă cu salariile, în iulie este a doua oară”, explică directorul interimar al școlii, Gheorghe Ștefan Neagu.
Acesta a reziliat contractul și a cerut un contabil de la CJ. Doar că lucrurile se mișcă fix ca la stat. CJ a trimis, în loc de o mână de ajutor, o bâtă: Corpul de Control care să vadă originea conflictelor. Singura soluție este ca școala să încheie alt contract de contabilitate, dar este o procedură de achiziție care durează. Oamenilor nu li s-a dat un termen clar la care își vor primi salariile.

Diana Geantimir a fost adusă de fostul director al Școlii de Arte, Vlad Baba. Acesta s-a ales cu dosar penal

Istoricul unui contract păgubos

Pe 19 septembrie 2019, conducerea de la acea vreme a Școlii Populare de Arte „Titel Popovici din subordinea CJ a încheiat un contract de prestări servicii cu firma Dianei Geantimir - SC Omega Expert Accounting Iași SRL. Contractul are, conform conducerii actuale a școlii, câteva clauze abuzive, iar marea problemă este că nu poate fi găsit nicăieri.
„Acest contract 597/19.09.2019 nu respectă prevederile legale în vigoare. Sunt câteva clauze abuzive identificate de juriști. Una dintre problemele grave ste că durata a fost stabilită la 7 ani, dar noi avem bugetare pe un singur an, nu avem achiziții multianuale. Nu poate fi găsit acest document original nicăieri, există doar o copie, nu știm de ce. Noi bănuim acum că s-a umblat la condițiile inițiale, pentru că a spus că are doar partea de contabilitate, fără resurse umane – salarizare, dar noi știam că are și partea de salarizare inclusă”, a precizat directorul interimar Gheorghe Ștefan Neagu.
Valoarea contractului: 663.600 de lei/84 de luni – 7.900 de lei lunar pentru o instituție cu 21 de oameni - 17 profesori și 4 angajați.

Scandalul a pornit de la adiționale

Corpul de Control al CJ a studiat actul aflat la Școala Populară de Arte și a cerut conducerii interimare, în decembrie, să încheie un act adițional prin care să fie eliminate clauze abuzive: durata de 7 ani și obligativitatea ca școala să plătească toată perioada, chiar dacă reziliază.
„Începând cu luna decembrie 2022, am discutat cu doamna Geantimir și i-am solicitat să încheiem acest act adițional prin care renunță la acele clauze. A refuzat la toate discuțiile”, a menționat Gheorghe Ștefan Neagu.
În luna iunie, a renunțat brusc să mai facă salarizarea, lăsându-i pe profesori fără bani. „Pe 10 era zi de salariu, pe 9 iunie, vineri, la prânz, a depus la secretariat o notificare că nu mai face statele de plată decât dacă prindem acest serviciu în contract separat și plătim cu 4.600 de lei lunar. Adică ar fi ajuns contabilitatea școlii, cu 21 de angajați, peste 12.000 de lei lunar. Nu am acceptat. Mai ales că noi bănuim că serviciul era prins în contractul inițial, din care a rămas doar o copie”, a explicat directorul interimar al școlii.
Dar, după ce oamenii au început să întrebe de salarii, a trecut urgent prin CA o decizie prin care să fie achitat separat acel serviciu de salarizare. În luna iulie, situația s-a repetat. Doar că, de această dată, școala a reziliat contractul. De pe 10 iunie până în prezent, anagajații nu au fost plătiți.

Directorul interimar, Gheorghe Ștefan Neagu

Clasic la stat: „Nu se poate”

Și în iunie, și în iulie, Școala Populară de Arte a cerut din piață oferte de contabilitate, pentru a rezolva problema. Dar achiziția nu a fost încă realizată. În disperare, a fost cerut un contabil de la CJ, care să facă doar statele de plată. Răpsăunsul CJ: a fost trimis Corpul de Control.
Nu avem cum să le dăm contabil. La noi sunt funcționari publici, la școală sunt personal contractual. Nu putem pune contabili de aici să semneze documente la o entitate separată. Corpul de Control a fost trimis pentru mai multe nereguli – cea legată de contabilitate, mai sunt niște conflicte acolo”, a spus Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ.
Ne-am gândit să anagajăm, având post disponibil în listă, dar la concursurile de contabil nu se prezintă nimeni. Toți contabilii au propriile firme, le este mult mai bine financiar să lucreze pentru ei decât pentru o instituție”, a mai spus directorul Neagu.
Nu doar salariile au rămas neachitate. Toate cheltuielile școlii sunt puse pe pauză, pentru că Diana Geantimir nu a mai făcut ultimele facturi și nu a mai realizat plăți încă dinainte de a-i fi reziliat contractul. Din datele financiare ale firmei, disponibile pe site-ul ANAF, rezultă că singurul contract este cel cu Școala Populară de Arte. Firma își obține cifra de afaceri anuală exclusiv din acesta, începând cu 2019.
REPORTER DE IAȘI a încercat s-o contacteze pe Diana Geantimir telefonic, dar nu a răspuns.

Article image
Direcția Națională Anticorupție a făcut publice propunerile înaintate Tribunalului Iași în acordurile de recunoaştere a vinovăţiei semnate de patru angajaţi ai Şcolii Populare de Arte. Angajările pe pile au fost subiect descris în premieră de REPORTER DE IAȘI.
Autor cristi tanasa Anchete 09 Iunie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31