fbpx
 
Mărturii din Maternitatea groazei: paciente lăsate fără ajutor, în funcție de „ale cui sunt”. Prefectul de Botoșani confirmă ipoteza șocantă

Mărturii din Maternitatea groazei: paciente lăsate fără ajutor, în funcție de „ale cui sunt”. Prefectul de Botoșani confirmă ipoteza șocantă


Pentru medici, Alexandra nu era o mămică, ci un portofel. Interesele din cabinetele private dictează asupra spitalului de stat și a pacientelor

Cutuma la Botoșani: medicul de gardă nu se atinge de gravidele luate în observație, de-a lungul sarcinii, de alți doctori, în cabinetele lor private

Femeile sunt considerate „cliente”, nu paciente, și sunt discriminate în funcție de statutul social: mămicile de la țară sunt tratate mai prost decât cele de la oraș

REPORTER a obținut mărturii dure: în fișa de observație a Alexandrei era trecut medicul curant, deși acesta nu se afla în Maternitate! Consultația s-a dat prin telefon

Avocata familiei: „Lipsa de empatie este crasă în acest spital și e motivul principal care a dus la dramă”

Surse din interiorul Maternității Botoșani, acolo unde tânăra Alexandra Ivanov a murit în chinuri pentru că personalul medical a ignorat-o, au povestit pentru REPORTER DE IAȘI cum se lucrează în unitatea medicală.

Medicii monitorizează mămicile exclusiv la cabinetele particulare, pe sume importante. Când vine vremea să nască sau apar alte probleme, este o chestiune de noroc ca medicul de caz să fie prezent: trebuie să vină de acasă, pentru că în caz contrar medicul de gardă nu se atinge de pacientă. Varianta descrisă de sursele din spital este confirmată de prefectul județului Botoșani, care spune că este un mod de operare valabil la nivelul întregii țări.

Maternitatea Botoșani era condusă în stil feudal, împărțită în clanuri și cu relații de concurență aprigă între diferitele grupări

Maternitatea și regulile sale nescrise

Ce scriu cadrele medicale din Maternitatea Botoșani. Majoritatea medicilor dețin și cabinete particulare, selecția medicului care duce sarcina de la început la final făcându-se în aceste cabinete particulare.

Un criteriu în funcție de care gravidele selectează medicul este discutat de la început: dacă doctorul oferă asigurări că va fi la Maternitate în caz de complicații sau la momentul nașterii.

„Evident, majoritatea medicilor promit că vin de acasă pentru a-și îngriji pacientele. Asta este prima regulă, stabilită la început. Cu mici excepții, niciunul dintre ei nu a respectat-o. Urmează nouă luni de consultații - pe alocuri inutile - la cabinetul particular și sume plătite periodic de femeile însărcinate. Se întâmplă ca medicul curant să fie de gardă, atunci pacienta este chemată în Maternitate și consultată, contracost. Banii intră tot în buzunarul medicului, deși a utilizat aparatura, infrastructura, medicamentele Maternității”, povestesc angajații unității medicale.

Cum sunt ignorate pacientele

Sursele din spital mai spun că relațiile dintre medici sunt reci din cauza concurenței pe bani. Pacientele sunt îngrijite în funcție de „ale cui sunt”. Asistentele și infirmierele sunt, la rândul lor, în diferite tabere, pentru că unii medici le plătesc să aibă grijă de gravidele proprii, alții nu.

„Se ajunge așadar la ignorarea pacientelor pe motiv că sunt ale lui X sau Y. Iar dacă medicul care a promis timp de 9 luni că va fi prezent la momentul nașterii, când se ajunge efectiv la final, nu vine de acasă, cel de gardă nu intervine. Pacienta nu l-a plătit timp de 9 luni, trebuie să se ocupe cel care a luat banii de la început, explică sursele din interiroul spitalului cum a fost posibil decesul Alexandrei.

Versiunea este confirmată chiar de către prefectul județului, Sorin Cornilă. El a precizat că acest obicei a reieșit din rapoartele preliminare. „Era o cutumă stabilită, din câte am văzut din rapoarte: fiecare medic intervine doar la propriul pacient, nu la ai colegilor. Au fost trei inspecții ale DSP în acest an la Maternitate, din niciuna nu a reieșit așa ceva. De ce, nu știu”, a spus prefectul Cornilă.

Prefectul de Botoșani, Sorin Cornilă, confirmă dezvăluirile din interiorul spitalului: medicii ignoră pacientele dacă nu le au cliente la cabinetul privat

Directorul spitalului a aterizat pe altă funcție la AJOFM

De fapt, toată lumea cunoștea comportamentul cadrelor medicale. O confirmă redactorul șef al Monitorului de Botoșani, Cătălin Moraru: „Era un soi de înțelegere nescrisă - X e pacientul meu, nu se atinge nimeni de el. Din această cauză a murit femeia. Acest lcuru se întâmplă de 20 de ani, toată lumea știe. Fiica mea are 23 de ani acum. Când s-a născut, modul de lucru era același cu cel descris în mărturii. Soția m-a sunat s-o iau din Maternitate din cauza comportamentului cadrelor medicale. Sigur, Casa de Asigurări de Sănătate și DSP ar fi trebuit să controleze aceste acuzații, dar nu s-a întâmplat.
Cătălin Moraru a mai spus că fostul director al Maternității din ziua în care a murit Alexandra, Angel Călin, a fost numit, între timp director adjunct la AJOFM Botoșani.

Răutatea la putere: discriminare în funcție de banii pe care îi ai

Sursele din spital vorbesc și despre comportamentul moașelor și infirmierelor din Maternitate. „Sunt considerate cele mai rele și fac viața amară fetelor tinere care merg să nască. Diferențierea dintre urban și rural este extrem de importantă. Fetele din rural care nasc la Maternitate suferă primele. Cele din urban reușesc să treacă de momentul greu dacă plătesc fiecare persoană care intră în salon, spun cadrele medicale.

Conform unei cutume, moașele așteaptă la naștere prosop și săpun. Mamele care nu știu această regulă suferă la naștere, pentru că au îndrăznit să le ignore: „S-a ajuns la situații în care moașele intrau în salon și scanau bunurile pacientei pentru a-și însuși altceva în locul prosopului și săpunului care se presupune că sunt obligatorii a fi oferite. Unei mămici care abia se recupera după un travaliu de 12 ore, terminat cu cezariană, i-au luat ghioceii de pe noptieră, doar pentru a simți că s-au ales cu ceva”, spun cadre medicale sub anonimat.

Alexandra Ivanov a murit într-un spital județean din România, fiind lăsată să se chinuie fără niciun ajutor, deși era înconjurată de zeci de medici și asistente

Limbaj obscen, personalul medical se consideră invincibil

Moașele și infirmierele folosesc în fața pacientelor un limbaj degradant. Sunt cele care vorbesc cel mai vulgar, sunt imune la durerile nașterii, nu au strop de empatie și declanșează traume în femeile care nasc din cauza comportamentului pe care îl au.

Maternitatea a fost ermetizată de-a lungul anilor, fără a se cunoaște cu adevărat ororile care s-au petrecut în interior. Practic personalul medical a ajuns la un sentiment acut de invincibilitate având în vedere că puținele paciente curajoase care au sesizat neregulile din Maternitate, nu au ieșit niciodată câștigătoare. O secție aproape inaccesibilă care nu organizează aproape niciodată conferințe de presă, un eventual contact cu șefi de secții, medici sau personal medical fiind aproape imposibil. Au fost numeroase acuzații din partea femeilor care au născut aici de-a lungul anilor rămase fără răspuns. Cum se întâmplă și acum, nicio reacție în cazul Alexandra din partea celor două șefe de secții.

Organizarea ineficientă a Maternității

În maternitate erau cinci secții: Obstetrică I, Obstetrică II, Ginecologie I, Ginecologie II, Neonatologie. Primele două cu o linie da gardă, următoarele cu altă linie de gardă, ceea ce, spun sursele, a reprezentat o anomalie lipsită de eficiență, care a lăsat loc abuzurilor.

Pentru fiecare dintre cele două secții a fost numit câte un medic șef: Gina Puflea și Maria Olaru, care sunt principalele persoane răspunzătoare de actul medical efectuat în Maternitate, de întocmirea protocoalelor, trasabilității pacientului de la internare până la intervenția chirurgicală.

Avocata Gianina Poroșnicu, din Baroul Iași, reprezintă familia Alexandrei Ivanov într-un dosar pe care îl consideră crucial pentru sistemul medical din România

Neregulile găsite la anchetă

Comisia de anchetă de la Ministerul Sănătății a descoperit un lung șir de nereguli în organizarea maternității de la Botoșani. Acestea sunt:

1. La întocmirea foii de observație a fost consemnat eronat medicul curant ținând cont de faptul că acesta nu era în unitate în momentul internării pacientului. De altfel și indicațiile terapeutice au fost oferite prin telefon de medicul curant aflat la domiciliu și nu de medicul aflat de gardă.

2. Nu este detaliată conduita terapeutică și riscurile la care se expune pacienta, este consemnat doar faptul că pacienta era de acord cu investigațiile și conduita terapeutică.

3. Nu există o repartiție clară, în scris, a atribuțiilor celor doi medici care asigurau linia de gardă din cadrul Secției Obstetrică Ginecologie, aceasta exista doar ca o cutumă în maternitate.

4. Asistentul medical nu a consemnat în evoluție parametrii monitorizați în foaia de observație și în planul de îngrijire.

5. Datele trecute în documente nu concordă cu notele de relație puse la dispoziție.

6. Asistentul medical din ATI nu a consemnat tensiunea arterială și pulsul în fișa de temperatură din ATI.

7. Medicul de gardă nu a consemnat monitorizarea pacientului efectuată la ora 1 cu toate că la acel moment a fost pe secție conform notelor de relație.

8. Asistentul medical a acordat la solicitarea pacientei asistență medicală pe parcursul nopții, dar nu a consemnat în foaia de temperatură și în planul de îngrijire.

9. Terapia durerii nu este evaluată corespunzător de către personal, aceasta a fost evaluată o singură dată la internare cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării.

Maternitatea este reorganizată din temelii

Ulterior producerii tragediei s-a luat decizia unei reorganizări din temelie a Maternității. Vor exista trei secții distincte și un singur medic șef pe întreaga unitate. Medicul de gardă va fi obligat să se îngrijească de toți pacienții, acest aspect fiind scris în regulamentul de ordine interioară. Vor fi întocmite protocoale clare în baza unui audit extern privitoare la conduita profesională a personalului medical. Și toate etajele Maternității vor avea monitorizare video.

Familia pacientei decedate este reprezentată de avocata Gianina Poroșnicu, din Iași. Aceasta spune că practic s-a mutat la Botoșani de mai bine de-o săptămână: „Am depășit atribuțiile de simplu avocat, am preluat o misiune umanitară. Am fost personal în audiențe la prefectul de Botoșani, la președinta Consiliului Județean, la primarul orașului, am obținut sprijinul autorităților, am mobilizat o campanie de întrajutorare a familiei lovite de această dramă”.

Alexandra Ivanov avea doar 25 de ani

Avocata familiei: „Acest caz va schimba sistemul medical din România”

Avocata Poroșnicu spune că anchetatorii sunt de încredere și că faptele nu vor fi mușamalizate: „Asistând la audierea membrilor familiei Alexandrei, apreciez că această anchetă a început sub auspicii foarte bune și va fi derulată într-un mod profesionist. Membrii familiei au încredere în funcționarea justiției și au răspuns cu luciditate tuturor întrebărilor anchetatorilor. Urmează noi audieri, inclusiv ale medicilor și celorlalte cadre medicale implicate”.
Gianina Poroșnicu afirmă că acest caz trebuie să schimbe total întregul sistem medical din România:
„Ca avocat, prefer să fiu rezervată în declarații, ceea ce nu mă împiedică să spun câteva lucruri, cu subiect și predicat. Familia Alexandrei nu luptă cu sistemul medical – de altfel, mama ei, doamna Doina Miron, este asistent medical. Luptă pentru ca sistemul să scape de rămășițele feudale care îl corup din interior. Factorii în drept ne vor spune dacă au fost respectate sau nu procedurile interne – noi credem că nu. Dar, în cazul unui spital, e nevoie nu doar de proceduri, ci și de puțină empatie. De când am preluat cazul Alexandrei, am primit sute de mesaje în care mi se spune că „peste tot e așa”. Eu nu vreau să cred asta, iar o serie de reacții publice venite din lumea medicală, de la specialiști de prestigiu, mă încurajează să cred că nu peste tot e așa. Și nici la Spitalul Județean din Botoșani nu va mai fi așa – din păcate, prea târziu pentru Alexandra. Fără empatie și umanitate procedurile nu valorează nimic. Degeaba ai acreditări, certificate, dacă semnificația actului medical este uitată”.

Article image
Aici s-au făcut în sfârșit primele două hernii după jumătate de an fără nicio intervenție chirurgicală Sunt doar 17 medici și peste 100 de asistente și infirmiere, aproape că vine un angajat pentru fiecare bolnav/lună. Sunt peste 30 de muncitori și personal TESA, o adevărată pierdere de vreme Sunt internări puține, spitalul nu-și îndeplinește baremul contractat cu CJASS, dar continuă să existe După ora 14.00 nu se poate ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 14 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31