fbpx
 
Șeful Frontierei de la Sculeni a luat de 8 ori șpagă, dar nu va face închisoare. Când număra banii se bucura: „Îi bogăție, uăi!” / INTERCEPTĂRI

Șeful Frontierei de la Sculeni a luat de 8 ori șpagă, dar nu va face închisoare. Când număra banii se bucura: „Îi bogăție, uăi!” / INTERCEPTĂRI


Cristian Mancaș era revoltat că se lua prea puțină șpagă la Sculeni și voia să fie mutate mai multe transporturi de coletărie de la Stânca Costești la Iași, în tura lui

Ca șef de vamă, ofițerul avea partea lui pusă deoparte de către subalterni, care împărțeau banii la sfârșit de tură, în toaletă

Atitudinea lui Mancaș era de favorizare a contrabandiștilor, pentru că el își dorea cât mai mulți traficanți de țigări, ca să poată lua cât mai multă șpagă

La Iași, lua 150 de euro pe tură și spunea: „Trebuiau să fie două zerouri”. La Stânca se luau 1.500 de euro/tură. „4.000 de euro pe săptămână!”, se lăuda șeful de la Poliția de Frontieră

Polițiștii de frontieră înregistrați luau mită la trecerea tuturor autocarelor sau microbuzelor în care exista ceva suspect, care trebuia ascuns de autorități. Era un fel de mercurial pe care șoferii basarabeni care treceau în România îl cunoșteau.

Anchetatorii au avut un agent acoperit care a purtat tehnică de ascultare. Mita se dădea în autocar sau în baie, împărțeala se făcea inclusiv în curtea Inspectoratului de Poliție de pe Poitiers.

Șeful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni se plângea că șpăgile sunt mai mari în alte puncte de trecere, dar totuși este înregistrat de nenumărate ori când e satisfăcut de sumă: „Îi bogăție, uăi!”. Subordonații îl disprețuiau. Sunt înregistrați când îl numeau pe Cristian Mancaș, în discuțiile dintre ei, prostul ăla”.

Poliția de Frontieră făcea cam 500 de euro/tură la Sculeni. Șeful era nemulțumit: voia 1.500 de euro/tură doar partea lui

Trei polițiști implicați

În noiembrie 2023, trei angajați ai Inspectoratului Poliției de Frontieră Iași care activau la PTF Sculeni au fost reținuți de DNA și acuzași de luare de mită.
Cristian Mancaș, șeful PTF Sculeni, agenții Gabriel Alexandru Bertea și Iulian Baciu, șoferii Dmitri Karagioz și Andrei Scutari au fost interceptați cu tehnică de supraveghere purtată de un agent sub acoperire cu numele conspirativ Lavinia Pascal. Acesta a participat activ la toate infracțiunile comise de polițiști și șoferi și i-a înregistrat în toate ipostazele.

În urma cercetărilor, au fost documentate peste 20 de fapte de luare de mită, iar acum doi dintre polițiști au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. În acestea ei confirmă povestea dovedită de interceptări și au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

Împărțeau totul la patru, șeful lua un sfert

Procurorii au documentat cu probe directe, pentru agentul Gabriel Alexandru Bertea, 8 fapte de luare de mită, între 4 august și 22 noiembrie 2023. Era o înțelegere între polițiștii de pe tură să ceară bani pentru a nu controla autocarele sau microbuzele ce intrau în România prin PTF Sculeni.

De exemplu, la prima faptă recunoscută de Bertea, mita a fost încasată de către agentul infiltrat, care urma să realizeze efectiv controlul autocarului, în vreme ce Bertea introducea în sistem numele pasagerilor.

Lavinia Pascal a început să îl chestioneze pe șoferul Gabriel Ulinici despre marfa din autocar. El a zis că are 15-20 de colete pe care nu le-ar vrea controlate.

Mâncare și alcool. Ca să fie lăsat în pace, șoferul a dat agentului acoperit 190 de euro.
Ulterior, la sediul Poliției de Frontieră de pe Poitiers, la ora 20.00, Lavinia Pascal se ducea spre mașină, la finalul turei. S-a întâlnit cu Bertea și i-a dat partea lui de 100 de euro.

Pe înregistrare apar sumele strânse pe acea tură: 390 de euro. Și încă o informație. Mancaș era fericit să ia mită.

Lavinia Pascal: - Stai că e rapid, mă. Au rămas 29. Încă 100 îi dau lui Baciu și 90 îmi rămân mie. Așa au fost, 200 și cu 190, 390. 110 au plecat la prost (se referă la Cristian Mancaș).

Gabriel Bertea: - Dar ce bucuros era dracul. Ziceai că e ziua lui.

Lavinia Pascal: 110 au plecat la prost și au rămas 280. 100 (pentru Bertea – n.r), 100 (pentru Baciu – n. r.) și 80 îmi rămân mie. Lasă așa, nu e problemă.

La 20.01, de mașina agentului acoperit s-a apropiat și Iulian Baciu.

Lavinia Pascal: - Ai 100. Ai una acolo.

Iulian Baciu: - Da, mersi, Am văzut.

Gabriel Bertea: - Uite-l, uăi. I-o măsurat!

Lavinia Pascal: - Au fost 39.

Iulian Baciu: - Da, boss. Nu-i problemă.

Lavinia Pascal: - 110 au plecat la prost, cum v-am zis, și au rămas 28. Una, una și cu opt.

Iulian Baciu: - Doamne Ajută să fie bine!

Agentul Gabriel Bertea a recunoscut faptele și va scăpa cu o pedeapsă cu suspendare. La Vama Sculeni, tocmai se terminase în 2022 o vastă operațiune a DIICOT, cu descinderi și percheziții. În 2023, Frontiera a luat-o de la capăt

Au lăsat să intre țigări de contrabandă

Printre ocaziile în care Bertea a luat șpagă s-a numărat și introducerea unor cutii cu țigări de către șoferul unui autocar, Dmitri Karagioz. Cu ocazia transportului de țigări, polițiștii au primit 500 de euro, împărțiți frățește. Discuția despre introducerea transportului de țigări fusese cu câteva zile înainte, între Karagioz și Lavinia Pascal, chiar în PTF Sculeni.

La fiecare autocar sau microbuz care introducea ceva interzis în România, polițiștii aveau partea lor. S-a stabilit că au primit de la șoferi sume cuprinse între 700 și 70 de euro. Cristian Mancaș, șeful PTF Sculeni, avea cel puțin 100 de euro la fiecare șpagă încasată de subordonați.

Mancaș lua mita la toaletă

Cristian Mancaș, fostul șef al PTF Sculeni, își încasa partea de șpagă în toaleta punctului de frontieră. Procurorii descriu una dintre fapte, când împărțeala s-a făcut între agentul acoperit, Bertea și Mancaș.

„La data de 07.07.2023, în jurul orei 16:01, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, a primit de la colaboratorul cu altă identitate decât cea real Lavinia Pascal suma de 100 de euro, în timp ce se afla într-un grup sanitar din interiorul clădirii amplasată în PTF Sculeni. În momentul în care au intrat în grupul sanitar, colaboratorul a scos suma de 550 de euro, pe care a adunat-o în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv suma de 150 euro pe care colaboratorul a primit-o de la Tonu Ion cu ajutorul inculpatului Bertea Gabriel Alexandru, suma de 300 euro pe care colaboratorul a primit-o de la Proca Alexei și suma de 100 de euro, pe care i–a înmânat-o agentul de poliție de frontieră Bertea Gabriel Alexandru, după ce a primit-o de la Bantea Artur, și au inceput să îi numere pentru a discuta despre modalitatea în care o vor împărți”, spun procurorii.
Cristian Mancaș și Gabriel Bertea s-au arătat satisfăcuți de suma strânsă.

Mancaș Cristian: - Îi bogăție! (când agentul acoperit numără bancnotele de 50 de euro)

Bertea Gabriel-Alexandru: - Îi bogăție, uăi!

Mancaș Cristian: - Îi cu un singur zero, măi omule, trebuia sa fie cu doi de zero aicea, uăi.

La alte vămi afacerea e mai bănoasă

Există înregistrări în care Cristian Mancaș spune că prada din PTF Sculeni este mică și că în alte puncte din Moldova se strâng mai mulți bani pe tură.

Mancaș Cristian s-a arătat revoltat de faptul că în alte puncte de trecere a frontierei din Republica Moldova în România se obțin sume mari de bani.

Mancaș Cristian: Se fac 600-700 de euro miercurea pe tura de zi. (neinteligibil) La Stânca fac 1.500 și aici se fac 150 euro. Hai să fim serioși! (neinteligibil), era așa de bine cel puțin pe săptamână aveai 4.000. 4.000!”

Mancaș a spus într-o înregistrare realizată de către agentul acoperit că va discuta cu anumite persoane pentru a direcționa mai multe autocare și microbuze care transportă colete sau „măcar ceva mare pe tura colaboratorului”.

Nu a mai apucat să vorbească. Pe 23 noiembrie, a fost reținut, împreună cu subordonații. Cristian Mancaș și Gabriel Bertea au semnat acorduri de recunoaștere în luna februarie, în baza cărora ar urma să primească 3 ani de închisoare cu suspendare.

Article image
Șeful Poliției de Frontieră pe Estul României, Victor Mariniuc, încerca marea cu degetul: dacă se poate baza pe sprijinul „băieților” să prindă un TIR cu țigări de contrabandă, deși el ar trebui să dea ordine și să facă marile capturi Un agent de poliție cu identitate protejată îi spune de marile șpăgi vehiculate în Poliția de Frontieră: fostul adjunct – 500.000 de euro, un singur TIR cu marfă de contrabandă – 100.000 de e...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Martie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: