fbpx
 
Încă 30.000 de euro despăgubiri pentru că Primăria nu face puneri în posesie. Calvarul oamenilor, paguba noastră. Daune-record în procese similare

Încă 30.000 de euro despăgubiri pentru că Primăria nu face puneri în posesie. Calvarul oamenilor, paguba noastră. Daune-record în procese similare


În ultimii ani, Primăria Municipiului Iași este obligată, pe bandă rulantă, să achite despăgubiri de sute de mii de lei unor persoane care au decizii definitive de retrocedare a unor terenuri, dar instituția condusă de Mihai Chirica nu le respectă. Cel mai recent, o astfel de sentință a fost dată de Judecătoria Iași în cazul unei femei pe nume Gabriela Budianu: 143.700 lei penalităţi de întârziere pentru perioada 18 noiembrie 2021-13 martie 2023. Bani publici, din bugetul Primăriei, colectați din taxe și impozite. Dispar nejustificat din conturile orașului.

17 ani de judecată

Într-o acțiune depusă la Judecătoria Iași în aprilie 2023, Gabriela Budianu a cerut unui complet de judecată să oblige Primarul Municipiului Iași, Comisia Locală de Fond Funciar și Municipiul Iași la plata de penalități de întârziere. Motivul: faptul că pârâtele nu au întocmit documentația pentru a o pune în posesia unui teren de 5,39 hectare din zona Stațiunii de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie din capătul Copoului în ciuda faptului că deține o decizie definitivă de retrocedare încă din ianuarie 2021. Această decizie venise după un calvar juridic care începuse în 2007.

În dosar, suma totală solicitată de Budianu drept despăgubiri pentru faptul că pârâtele nu au pus în aplicare decizia judecătorească din ianuarie 2021 s-a ridicat la 221.300 lei.

Fentele Primăriei

În timpul procesului, cele trei pârâte au depus întâmpinare prin care au solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată și au apelat la chichițe juridice pentru a câștiga procesul, invocând excepţia netimbrării acțiunii sau lipsa dovezii de reprezentant a avocatei lui Budianu.

Pe fondul cauzei, pârâtele au precizat că Budianu „a fost invitată să vizualizeze suprafeţele de teren rămase libere, însă aceasta insistă în atribuirea suprafeţei pe vechiul amplasament, deşi sentinţa din 2018 (dintr-un alt dosar n.r.) nu prevede această menţiune, fiind respins apelul formulat de către reclamantă în acest sens.”

În perioada recentă este inflație de copii pe contul de Facebook al primarului Mihai Chirica, printre puținii care mai pot fi aburiți de brașoavele edilului

A mai arătat Primăria că Stațiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie a comunicat faptul că terenul solicitat de Budianu pe vechiul amplasament nu poate face obiectul retrocedării, fiind teren aparţinând domeniului public al statului, urmând ca aceasta să primească alt teren, aflat în dispoziţia Agenției Domeniilor Statului sau să fie despăgubită conform legii.

Primăria Municipiului Iași

Ulterior, la proces, Comisia Municipală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Iași şi Primarul Municipiului au solicitat să se constate inexistenţa dreptului reclamantei de a fi pusă în posesie pe un teren aparţinând Staţiunii de Cercetare.

Judecătorul, calcul rece

În final, pe 29 martie 2024, Judecătoria a respins argumentele pârâtelor, a admis în parte cererea lui Budianu și a obligat Comisia Locală de Fond Funciar și Primarul Municipiului Iași să achite creditoarei suma definitivă de 143.700 lei, cu titlu de penalități de întârziere pentru perioada 18 noiembrie 2021 – 13 martie 2023. Suma reprezintă produsul dintre penalitatea stabilită în cuantum de 300 lei/zi printr-o decizie judecătorească din 22 octombrie 2021 a Judecătoriei Iași şi numărul de 479 de zile de întârziere. Pârâtele trebuie să îi mai vireze lui Budianu și 3.979 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru. Pârâtele au depus apel, care se va judeca la Tribunalul Iași.

Pe de altă parte, deoarece situația nu s-a rezolvat, iar decizia de mai sus se referă doar la perioada de până pe 13 martie 2023, Budianu a introdus, zilele trecute, o nouă acțiune, cu același obiect. Teoretic, ea va primi penalizări pentru încă un an de tergiversări.

Precedente dureroase pentru bugetul orașului

Nu este primul proces de acest gen, din ultimii ani, în care municipalitatea ieșeană este pus la plată în dosare similare:

2019: 262.800 lei penalități către Maria Claudia Agatha Bart pentru tergiversarea retrocedării unui hectar de teren;

2020: Tribunalul a obligat la plata sumei de 36.800 de lei către ieșeanul George Slobodeanu. Suma reprezenta penalități pentru faptul că, timp de 92 de zile de la o decizie a instanței, municipalitatea nu l-a pus în posesie cu un teren de 4,12 hectare;

2021-2022: Eugenia Blajă a primit, inițial, 120.000 lei și, apoi, 388.000 lei pentru faptul că nu a fost pusă în posesie cu 500 de metri pătrați, femeia având decizie definitivă din 2015;

2022: alți 350.000 de lei penalități pentru un teren de 2,5 hectare pe care Primăria nu l-a retrocedat fraților Horațiu și Carmen Scărlătescu, deși există sentință definitivă din 2013.

În total, doar din cele cinci cazuri prezentate de REPORTER în acest material reies daune totale, din bani publici, de 1,3 milioane lei. Există, însă, și alte situații, cu sume mai mici achitate de Primărie după acțiuni similare ale unor ieșeni care așteaptă cu anii să intre în posesia terenurilor.

Article image
Primăria a aprobat ilegal un PUZ, a dat apoi 25 de autorizații pe un drum public, iar după 10 ani s-a trezit să spună că e un drum de exploatare al Stațiunii de Cercetare Prejudiciile sunt uriașe: firme de construcții stau blocate de 4 ani, așteptând o autorizație de construcție Primăria se angaja să treacă strada în proprietatea publică a municipiului, dar în ultimii doi ani n-a mai întreprins niciun demers E suficientă...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 07 Martie 2024

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31