fbpx
 
Carla’s Dreams, angajați să cânte la Iași cu o lună înainte de a se ține licitația. DNA: Groza făcea parte din anturajul lui Chirica / DOSARUL REVELIONUL - EXCLUSIV

Carla’s Dreams, angajați să cânte la Iași cu o lună înainte de a se ține licitația. DNA: Groza făcea parte din anturajul lui Chirica / DOSARUL REVELIONUL - EXCLUSIV


Vocalistul trupei va putea fi văzut fără celebrul machiaj de camuflaj pentru că va fi adus la audieri la DNA Iași

În 2015, când Mihai Chirica a ajuns primar interimar, Radu Groza a venit la Iași falit, într-un Renault Megane vechi, luat la mâna a doua

În opt ani a făcut milioane de euro din licitații aranjate și a plecat cu două Mercedes-uri

DNA punctează în Dosarul Revelionul că trupa Carla’s Dreams fusese antamată de impresar încă din luna noiembrie deși licitația a avut loc abia la sfârșitul lunii decembrie

Coincidență: în caietul de sarcini, Primăria cerea formația Carla’s Dreams, de care Radu Groza făcuse rost cu greu. Deci nimeni altcineva nu putea câștiga licitația

Procurorii menționează că primarul Chirica, Tiron din Primărie și Radu Groza „participau la petreceri private”

Sursele REPORTER afirmă că impresarul era prieten la cataramă cu soția primarului: cei doi luau masa în oraș de fiecare dată când se întâlneau, la București sau la Iași

La Revelionul 2019/2020, ținut La Castel, Cristina Chirica a stat la aceeași masă cu Radu Groza

Descoperiți informații în exclusivitate din Dosarul Revelionul de la DNA

Dosarul „Revelionul” de la DNA, detalii în exclusivitate. Procurorii anticorupție au demonstrat că firmei lui Radu Groza, R&A Events&Concerts, i s-a făcut pârtie pentru a umfla un pot de 100.000 de euro din bani publici.

Pe 5 decembrie 2022, Groza a bătut palma cu firma care-i impresaria pe Carla’S Dreams ca artiștii să vină să cânte de Revelion la Iași. Pe 21 decembrie, la 16 zile distanță, Primăria a publicat caietul de sarcini al achiziției, document în care solicita expres prezența cântărețului basarabean.

Al doilea argument, Radu Groza a eliminat cu de la sine putere spectacolul cu drone și lasere din contractul cu Primăria, deși era una dintre condițiile obligatorii ale ofertei tehnice. „Procedura a fost în mod evident viciată”, a concluzionat anchetatorul.

Deocamdată, au calitatea de suspecți trei angajați ai Primărie, Vasile Tiron, Alina Cepoi și Cătălin Boțoiu, firma R&A Events&Concerts și Radu Groza. Deși este invocat în ordonanța DNA, primarul Mihai Chirica nu are încă nicio calitate.

Carla’s Dreams au fost capul de afiș la Revelionul trecut. DNA vrea să-i aducă la audieri la Iași

Chirica-Groza-Tiron-Baltag, patrulaterul petrecerilor

Organizarea Revelionului 2022-2023 a fost adjudecată, ca unic ofertant, de firma R&A Events&Concerts a lui Radu Groza. Procurorii DNA au stabilit, în urma cercetărilor desfășurate în ultimele 8 luni, că aceasta a fost o procedură cu dedicație pentru Groza.

„Investigativ s-a stabilit faptul că între primarul Chirica Mihai, Tiron Vasile – directorul executiv al Direcției Relații Publice și Transparență Decizională și reprezentanții R&A Events&Concerts, respectiv Groza Radu și Baltag Alexandru Andrei există relații apropiate, aceștia participând în multiple ocazii la petreceri private sau alte evenimente publice sau private”, a scris anchetatorul în preambul.

Acest Baltag era perceput ca un copil de trupă care a gravitat o perioadă în preajma lui Mihai Chirica pe când acesta era la primul mandat.

Fotografie din 31 decembrie 2022 promovată de Radu Groza (al doilea din dreapta, planul doi) incluzându-i pe o parte din cei care au cântat la Revelionul de la Iași

Radu Groza i-a angajat pe Carla’s Dreams cu o lună înainte de licitație

Marea lovitură a procurorilor: au demonstrat că Radu Groza îl tocmise pentru Revelionul de la Iași pe Carla’S Dreams încă din noiembrie, anterior publicării caietului de sarcini în care Primăria îl solicita fix pe Carla’S Dreams.

La data de 24 noiembrie anul trecut, au arătat procurorii, Consiliul Local a aprobat hotărârea privind calendarul evenimentelor din luna decembrie. În cadrul acesteia, a fost menționată și organizarea Revelionului 2022-2023.

„Deși HCL nr. 485 fusese aprobată la data de 24.11.2022, până la data de 21.12.2022 Primăria nu a demarat nicio procedură de achiziție publică, procedură în cuprinsul căreia să fi fost mediatizate condițiile stipulate în caietul de sarcini în vederea consultării de către posibilii ofertanți”, au arătat anchetatorii.

Cu toate acestea, Bogdan Niță, impresar în cadrul SC Forward Music Agency DRL, audiat ca martor, a declarat că, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, Radu Groza, reprezentantul R&A Events&Concerts, s-a interesat de disponibilitatea unor artiști pentru concertul de Anul Nou organizat la Iași.

„Discuția inițială cu Radu Groza a fost în sensul în care m-a întrebat ce artiști aveam disponibili pentru data de 31.12.2022, eu comunicându-i atunci că doar Carla’S Dreams mai era disponibil, astfel încât cred că orientarea sa spre Carla’S Dreams a avut în vedere acest aspect. De altfel, rețin că atunci a fost întocmită și o declarație de disponibilitate a artistului pentru a concerta la data de 31.12.2022”, le-a spus Niță procurorilor DNA Iași.

Despre declarația de disponibilitate, anchetatorii au precizat că acest formular este prevăzut expres în legislația achizițiilor publice.

Alexandru Baltag era un mărunt activist la PSD când Mihai Chirica făcea parte din acest partid. I-a devenit destul de apropiat și a ajuns un fel de mascotă pe lângă Radu Groza, prezent la toate petrecerile acestuia

Prezența Carla’s Dreams, cerută expres în caietul de sarcini

Niță a mai declarat la DNA: „La data audierii, mi se prezintă o declarație de disponibilitate datată 29.11.2022 și confirm faptul că în acea perioadă au fost discuțiile inițiale cu Radu Groza. Ulterior, la data de 5.12.2022 a fost întocmit și parafat Contractul de prestări servicii artistice (...) între Forward Music Agency și R&A Events&Concerts prin care era asigurată prezența artistului la evenimentul organizat de către societatea lui Groza la data de 31.12.2022 în Iași”.
Dar Primăria Iași a publicat abia pe 21 decembrie 2022 anunțul privind achiziția de servicii pentru Revelion, în aceeași zi fiind urcat pe site și caietul de sarcini, document în care este precizată expres dorința șefilor din Palatul Roznovanu ca în noaptea dintre ani la Iași să cânte Carla’S Dreams.

Cronologia unei fraude de 100.000 de euro

Pe această pistă, procurorii au arătat că atribuirea contractului a fost măsluită în favoarea lui Groza:
- pe 29 noiembrie s-a întocmit declarația de disponibilitate pe numele Carla’S Dreams pentru Revelionul de la Iași
- pe 5 decembrie, s-a semnat contractul cu firma lui Groza prin care Carla’S Dreams a acceptat să cânte la Iași

- pe 21 decembrie, deci la 16 zile după parafarea contractului ce asigura serviciile artistului Carla’S Dreams, Primăria a anunțat achiziția și a publicat caietul de sarcini în care se cerea expres prezența acestuia la concert. Caietul de sarcini a fost semnat de Vasile Tiron, șeful Direcției Relații Publice și Transparență Decizională, Alina Cepoi, șef Birou Evenimente Publice, Cătălin Boțoiu, consilier Birou Evenimente Publice
- în documentația ridicată de la Primărie, declarația de disponibilitate a artistului este datată în decembrie și nu în noiembrie
- în caietul de sarcini publicat de Primărie, pe lângă Carla’S Dreams, au fost fost solicitați, nominal, și Keo, Ovidiu Lipan Țăndărică și Andreea Lazăr

Alina Cepoi, șefa Biroului Evenimente la Primăria Iași, a ajuns suspectă în dosarul DNA scoțând castanele din foc în locul lui Mihai Chirica. Acesta petrecea cu Radu Groza, ea era obligată să semneze

Doar patru zile la dispoziție pentru a face rost de formații

Încă o precizare extrem de importantă în această cronologie: anunțul a fost publicat pe 21 decembrie, iar termenul limită de depunere a ofertelor fusese fixat pe 27 decembrie, asta în condițiile în care zilele de 25 și 26 decembrie (Crăciunul) erau libere.

O primă concluzie a procurorilor: „În condițiile în care majoritatea artiștilor solicitați în Caietul de sarcini erau impresariați de către Radu Groza care își asigurase și serviciile artistului Carla’s Dreams prin contractul din data de 5.12.2022, societatea administrată de acesta urmând să participe la procedura de achiziție, eventualii competitori ar fi trebuit ca într-un termen de doar 4 zile să convingă artiștii menționați să performeze în spectacolul de Revelion, eventualele negocieri urmând a fi purtate chiar cu Radu Groza, impresarul artiștilor”.

Pentru ca, în paragraful următor, magistrații să o spună răspicat: „Este evident astfel faptul că în caietul de sarcini au fost menționate condiții restrictive, pe care doar societatea administrată de Radu Groza le putea îndeplini, astfel încât se poate deduce o înțelegere anterioară între impresar și factorii de decizie din Primăria Iași în scopul asigurării câștigării procedurii de către societatea administrată de către acesta”.

Invitații trimise formal unor firme care nu se ocupă de concerte

Pentru a crea aparența de concurență, Primăria a trimis pe 21 decembrie o invitație de participare la procedura de achiziție publică atât firmei lui Groza cât și SRL-urilor B2B Agency Iași și Global Electronics Piatra Neamț.
Elocvente sunt mărturiile administratorilor celor două societăți cărora le-au fost trimise invitații, probabil ca să iasă la număr:
- Marius Stratan de la B2B Agency le-a declarat procurorilor:
„În organizarea evenimentelor contractate de către societatea pe care o administrez nu am avut niciodată treabă cu partea artistică, cu asigurarea unor artiști care să concerteze, nu acesta este obiectul de activitate al societății pe care o administrez”
- Vasile Bogdan Focșăneanu, administratorul Global Electronics, a spus că societatea sa
„nu avea nici experiența și nici capacitatea tehnică pentru organizarea unor evenimente de talia Revelionului Iașului”
Așa se face că unica ofertă depusă până la termenul limită a fost cea a firmei lui Radu Groza care, din punct de vedere financiar, a reprezentat 99,84% din valoarea totală estimată. Primăria prevăzuse 554.600 lei (fără TVA), iar Groza a spus că face toată treabă cu 553.700 lei (fără TVA), deci cu doar 900 de lei mai puțin. Pe 28 decembrie 2012 a fost semnat contractul între Primărie și R&A Events&Concerts.

Al Di Meola, între Mihai Chirica și Radu Groza, în 2017, când banii publici de la Iași aveau o singură direcție pe axa Primar-Impresar. În fotografia de deschidere a articolului, cei doi apar alături de Francescu Napoli, cântăreț Italian adus de Groza să cânte la botezul organizat de Chirica pentru fiul său

La două zile de la adjudecare au schimbat obiectul licitației: fără drone

Altă acuzație: Groza a anulat unilateral, cu de la sine putere, spectacolul cu drone și lasere la două zile de la semnarea contractului. Contravaloarea a fost scăzută din contract, dar procurorii au argumentat că prin prevederea lui în caietul de sarcini și apoi, imediat, anularea au fost operațiuni care au influențat procedura de achiziție.
Pe 30 decembrie, deci după doar două zile de la parafarea actelor, Radu Groza a trimis o notificare Primăriei cum că una dintre solicitările din caietul de sarcini, „spectacol pirotehnic și de lumini cu drone și lasere”, nu mai poate fi pusă în operă. Groza a invocat „probleme tehnice și de logistică”, dar și prognoza meteo nefavorabilă.

Încă un argument al lui Groza: „coregrafia pentru spectacolul de drone și lasere necesită minim 30 de zile calendaristice”.
Procurorul a cerut, în aprilie 2023:
„predarea de către Primăria Iași, în original, a acceptului autorității contractante (materializat într-un document scris) privind modificarea contractului de servicii (...) modificare inițiată de prestatorul R&A Events&Concerts (...) prin care achizitorul era informat cu privire la faptul că «spectacolul cu drone și lasere nu se poate desfășura din cauza unor probleme tehnice și de logistică»”.

ANAP, oficial: termenul prea scurt făcea imposibilă derularea contractului și garantarea unui rezultat just

Primăria a răspuns, prin Mihai Chirica, Vasile Tiron, Alina Cepoi și Cătălin Boțoiu, că au fost într-adevăr înștiințați pe 30 decembrie 2022 că spectacolul cu drone și lasere „nu se mai poate desfășura”. Dar din răspuns se înțelege că Primăria nu și-a dat acceptul scris. Ci doar, în procesul verbal de recepție a serviciilor din 3 ianuarie 2023, prețul contractului a fost diminuat cu 83.200 lei fără TVA, sumă aferentă acelui spectacol.
Procurorii au înaintat toată documentația către specialiștii Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru a studia modul în care a fost organizată și a-și spune părerea.

Opinia echipei ANAP: „Se constată că perioada de timp avută la dispoziție de potențialii ofertanți pentru pregătirea ofertelor, respectiv perioada cuprinsă între 21.12.2022 (data publicării anunțului) și data de 27.12.2022 (data limită de depunere a ofertelor) a fost însă prea scurtă pentru obținerea tuturor avizelor, permiselor, acordurilor, autorizațiilor necesare (având în vedere natura unora dintre serviciile care urmau să fie prestate: spectacol pirotehnic, spectacol cu drone și lasere etc) și implicit pentru întocmirea cu responsabilitate a ofertei, cu atât mai mult cu cât această perioadă includea și sărbătoarea Crăciunului, zilele de 25 și 26 decembrie fiind zile de sărbători legale”.

Deoarece Primăria nu a acordat o perioadă mai mare pentru ca potențialii ofertanți să-și pregătească dosarele, care să satisfacă, în mod real, complexitatea și calitatea serviciilor solicitate, nu s-a realizat asigurarea accesului oricărui potențial ofertant la o piață a achizițiilor publice deschisă competiției și imparțială. „Autoritatea contractantă a adus atingere principiului proporționalității”, au spus inspectorii.

Vasile Tiron, slujitorul cel mai credincios al lui Mihai Chirica în Primăria Iași, are o nouă calitate, cea de suspect penal, fiind șeful comisiei care a organizat licitația. Un simplu executant

ANAP: cacealmaua dronelor a dus la vicierea licitației

Despre „problemele tehnice și de logistică” invocate de firma lui Groza pentru anularea spectacolului cu drone și lasere, cei de la ANAP au afirmat că nu au găsit nicio detaliere a acestora în acte și că, din consultarea documentației, rezultă că aceste resurse, tehnice și logistice, intrau strict în sarcina R&A Events&Concerts.

Despre precizarea lui Groza, că acest spectacol avea nevoie de o coregrafie a cărei pregătire necesita minimum 30 de zile, experții ANAP au observat și ei că informația aceasta era cunoscută când Groza și-a elaborat oferta, adică cu câteva zile în urmă.

În plus, nu există acordul scris al Primăriei pentru modificarea contractului, eliminarea acestui spectacol. „Modificarea contractului (...) prin care achizitorul este informat cu privire la faptul că «spectacolul cu drone și lasere nu se poate desfășura din cauza unor probleme tehnice și de logistică» aduce atingere principiului transparenței (...) autoritatea contractantă nu a oferit potențialilor ofertanți, prin anunțul de participare și prin documentele achiziției, informații complete, concrete și explicite cu privire la obiectul contractului de achiziție publică”.

Descurajarea concurenței încalcă normele achizițiilor publice

Pregătirea spectacolului cu drone și lasere însemna pe lângă dotarea tehnică (200 de drone, 8 bucăți echipamente de proiecție laser outdoor) și timp pentru realizarea coregrafiei, dar și obținerea de avize și permise de zbor.

„Toate aceste elemente puteau fi factori descurajanți pentru potențialii operatori economici de a depune ofertă la procedura de atribuire, având în vedere timpul foarte scurt pe care l-au avut la dispoziție pentru obținerea avizelor și permiselor necesare, pentru identificarea surselor pentru procurarea echipamentelor/dronelor, dar și pentru întocmirea ofertei. Acceptarea modificării contractului de achiziție publică, imediat după semnarea lui (...) are ca efect încălcarea principiilor în domeniul achizițiilor publice, respectiv a principiului tratamentului egal și a principiului transparenței (...)”, au detaliat specialiștii ANAP.
Pe baza constatărilor ANAP, dar și a propriei analize a documentațiilor, procurorii DNA Iași au concluzionat:
„Procedura de atribuire organizată de Primăria Iași (...) a fost în mod evident viciată cu unicul scop de a asigura atribuirea serviciilor către R&A Events&Concerts, reprezentată de Radu Groza, condițiile impuse de Caietul de sarcini putând fi îndeplinite doar de către oferta acestei societăți comerciale. Mai mult, anterior publicării Caietului de sarcini, impresarul și-a asigurat serviciile artistului principal printr-un contract care îl făcea inaccesibil unui alt ofertant, aspect ce denotă siguranța numitului Radu Groza în privința adjudecării procedurii”.

Cătălin Boțoiu, adus la DNA pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect. A manevrat licitația în favoarea lui Radu Groza, omul de casă al primarului (FOTO: 7IAȘI)

Folosul necuvenit: 560.000 de lei din bugetul Iașului

Pe baza tuturor acestor argumente, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
1)
Vasile Tiron, director în Primărie, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
2) Alina Alexandrina Cepoi, șef birou în Primărie, cercetată pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
3) Cătălin Marius Boțoiu, consilier în Primărie, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
Toți trei ar fi încălcat legea cu scopul „de a favoriza adjudecarea procedurii de către R&A Events&Concerts (reprezentată legal de Radu Groza, singura societate care putea îndeplini condițiile solicitate în caietul de sarcini), prin aceasta fiind cauzată o vătămare a intereselor legitime ale Autorității contractante Primăria Iași, care, în cazul unei proceduri competitive și transparente, ar fi putut beneficia de servicii mai calitative la un preț mai redus, precum și o vătămare a intereselor operatorilor economici care ar fi putut participa la procedura de atribuire a contractului, în condițiile în care aceasta ar fi fost corect organizată, având ca urmare obținerea unui folos necuvenit de către R&A Events&Concerts reprezentat de valoarea serviciilor achitate conform contractului (...) în cuantum de 559.895 lei”, după cum a menționat procurorul
4) Radu Groza, reprezentant legal al R&A Events&Concerts, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
5) R&A Events&Concerts, cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

Radu Groza n-a răspuns întrebărilor REPORTER DE IAȘI. Există un episod relevant: a adus soției primarului un maseur extrem de apreciat din București, relațiile dintre cei doi fiind extrem de apropiate

Plin de dosare, Mihai Chirica a evitat să semneze pe acest contract

Alte amănunte relevante ale acestei spețe:

- Procurorii DNA au cerut și o listă cu contractele derulate în ultimii ani între R&A Events&Concerts și Primăria Iași. Au primit de la municipalitate următoarea listă:

- 7.10.2020 – instalare de ecrane led în diverse locații din Iași pentru pelerinii veniți la Hramul Sfintei Parascheva

- 28.12.2021 – Revelion 2022
- 5.07.2022 – închiriere tribune pentru Concord Iași Open și BCR Iasi Open, turnee de tenis

- 12.10.2022 – organizare eveniment Concert de muzică populară „Iașul în sărbătoare” și spectacol omagial „Încoronarea Regelui 100”

Nu există informații că DNA ar fi extins cercetările și pe aceste evenimente.

- REPORTER DE IAȘI a scanat pagina de Facebook a lui Radu Groza și, din imaginile postate de acesta, se deduce că de când primar este Mihai Chirica (2015), impresarul a fost implicat în mai multe evenimente: Festivalul Internațional al Educației, aducerea la Iași a BZN, a lui Francesco Napoli, Al Di Meola.

- Firma R&A Events&Concerts a fost înființată în 2018 la Cluj. Unic asociat și administrator este Ioan Adrian Groza, fratele lui Radu Groza. În martie 2019, cei doi au schimbat sediul firmei mutându-l în Miroslava, comună limitrofă Iașului. Cu un singur salariat, societatea lui Groza a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,3 milioane de lei și un profit net de 47.408 lei. REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Radu Groza atât telefonic cât și prin mesaj WhatsApp în care i s-a spus subiectul discuției, însă impresarul nu a răspuns.

- În data de 10 mai 2023, Primăria a achitat suma de 559.895 lei către R&A Events&Concerts pentru Revelionul în discuție. Funcționarii au motivat că au întârziat plata din cauză că actele în original fuseseră luate de DNA.
- Din ianuarie și până acum, niciunul din funcționarii Primăriei ori din conducerea orașului nu a făcut declarații pe această temă.
- Semnătura primarului Mihai Chirica nu apare pe documentația de achiziție și atribuire, nici pe caietul de sarcini și nici pe contractul încheiat cu R&A Events&Concerts.

- Publicația 7 IAȘI a scris, acum câteva zile: Direcția 5 și Francesco Napoli au cântat pe banii Primăriei la Sărbătorile Iașului din 2016, iar un an mai târziu la cumătria lui Chirica. Radu Groza are în telefon o poză cu buletinul soției lui Mihai Chirica. Soția primarului și-a fotografiat buletinul și i-a trimis poza lui Radu Groza. Din greșeală, Radu Groza a trimis unui reporter 7IAȘI poza cu buletinul, într-un fișier atașat unui e-mail. Explicația impresarului: «A făcut un contract cu domnul Francesco Napoli și a virat banii pentru un concert, pentru concertul care a fost de botez atunci. Nu am intermediat contractul, doar i-am făcut legătura»”.

Article image
Onorariile artiștilor care au venit la Iași, de Revelion, Sf. Parascheva și FIE, sunt uluitor de mici față de totalul bugetelor anunțate. Toate costurile verificate la firmele din piața liberă conduc la valori mult mai mici decât sumele plătite de șefii Primăriei. De cinci ani, impresarul de casă al lui Mihai Chirica este Radu Groza, care câștigă toate simulacrele de achiziții organizate de Primărie, organizate cu o săptămâ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Ianuarie 2020

 


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31