fbpx
 
Devoratorii nr. 1 de spaţii centrale: OUTLET-urile

Devoratorii nr. 1 de spaţii centrale: OUTLET-urile


Peste 500.000 de euro profit din vânzarea de haine pe care vesticii nu le mai plac. Iau locul farmaciilor şi sucursalelor de bănci în zonele centrale din Iaşi. Sunt firmele care administrează outlet-uri – afaceri cu haine „de firmă”, dar care nu mai sunt la modă în ţările din Vest. Aceeaşi firmă deschide magazin la o distanţă de câteva sute de metri de altul, tot al ei.

 

Dorinţa ieşenilor de a-şi cumpăra produse de „firmă“ la preţuri sub cele practicate de reprezentanţe a dus la o explozie a afacerilor cu magazine de tip outlet. Astfel, pe Bulevardul Ştefan cel Mare, care în curând va deveni în totalitate pietonal, au fost deschise mai multe magazine de acest tip. Concurenţa pentru un loc cât mai bun este foarte mare, astfel că s-a ajuns la plata unor chirii de mii de euro pentru un astfel de spaţiu. Bătălia pe piaţa Iaşului se dă între Vogue Outlet şi Cream Outlet.

Chirie de aproape 3.700 de euro

În cel mai scurt timp se va deschide un outlet pe strada 14 decembrie 1989, la intersecţia cu bulevardul Ştefan cel Mare. Interesul pentru acest spaţiu scos la licitaţie de Primăria Iaşi a fost major, şapte firme arătându-se interesate de acest spaţiu. În final, s-a ajuns la o chirie de aproape 3.700 de euro. Câştigătorul licitaţiei a fost firma SC New Vogue SRL, unic acţionar al acestei firme fiind Valeria Bulgaru.

Înfiinţată în 2015, New Vogue SRL a avut în 2017 o cifră de afaceri de 1,26 milioane lei, cu aproape 500.000 lei mai mult decât în anul precedent. În ciuda acestei cifre de afaceri, firma a trecut la capitolul profit cifra zero şi pierderi de 26.000 lei. „Avem foarte multe investiţii şi normal că profitul pe anul trecut a fost zero. S-au cheltuit foarte mulţi bani în închirierea spaţiilor, în amenajarea acestora. În plus, am deschis o divizie de online, unde distribuim la nivel naţional produsele noastre. Sunt proiecte pe termen lung şi nu putem vorbi de profit. Noul magazin vrem să-l deschidem undeva la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii august, cel târziu. Este un proiect şi un desgin aparte pentru piaţa locală de outlet“, spune Paul Proca, reprezentantul New Vogue SRL.

 

Cream şi Vogue au o afacere în plină expansiune

 

Cream Outlet, principalul concurent

Celălalt mare jucător de piaţa outlet-urilor din Iaşi este Cream Outlet. Lanţul de magazine este deţinut de Roxana şi Cezar Şaramet prin intermediul firmei SC Smart Shopper SRL. Spre deosebire de concurenţă, firma familiei Şaramet a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de peste 10,7 milioane de lei, cu un profit de 2,42 de milioane de lei, aceasta în condiţiile în care cu un an în urmă a avut o cifră de afaceri de puţin peste 4,5 milioane lei şi un profit de 175.000 lei.

Pe cei de la Cream Outlet, Paul Proca nu-i vede ca pe nişte concurenţi. „Suntem în acelaşi segment de activitate, dar sunt diferenţe. Vindem stocuri total diferite. Nu există o concurenţă cu cei de la Cream pentru că avem furnizori diferiţi, cu ţări de provenienţă diferite“, precizează Proca.

De unde interesul pentru aceste afaceri

Explicaţiile pentru numărul din ce în ce mai mare de outlet-uri apărute în ultima perioada în Iaşi sunt reprezentate de modificările legislative din celelalte state ale Uniunii Europene. „Marii producători de îmbrăcăminte încearcă să-şi maximizeze profitul continuând să producă în ţări ca Bangladesh, Vietnam, China sau chiar România. Până de curând, pentru a nu-şi face singuri concurenţă, aceşti mari producători preferau să ardă stocurile pe care nu reuşeau să le vândă. Modificările legislative apărute în mai multe ţări din Uniunea Europeană i-au determinat să-şi modifice optica. Ţări precum Franţa, Germania sau Austria au introdus penalităţi foarte mari pentru producătorii care apelau la aceste metode. În aceste condiţii, ei au fost nevoiţi să valorifice aceste stocuri. Pentru a nu-şi canibaliza piaţa, produsele nu sunt vândute în propriile magazine, iar preţurile sunt foarte mici şi acoperă, în cel mai fericit caz, costurile de producţie“, explică Mihai Lupu, directorul Asociaţiei „Futures in Textiles“.

Ungaria, principalul furnizor

Produsele care nu sunt comercializate ajung în depozite mari de unde firme mai mici le cumpără la preţuri modice. „Aşa se explică explozia de outlet-uri apărute la noi. Dar România nu este un caz particular, la fel întâmplându-se şi cu ţările vecine. Deţinătorii de outlet-uri din România se aprovizionează în principal din Ungaria, de la depozitele de haine ale marilor producători. Mai sunt firme româneşti care aduc din Austria, dar deja costul transportului este mai mare“, menţionează Lupu.

Preţuri mai mari ca afară

Fiind haine din urmă cu cel puţin două-trei sezoane, în outlet-urile din străinătate acestea sunt vândute la sume modice, putând să cumperi o cămaşă sau un pantalon, de firmă, cu doar câţiva euro. În România, preţurile se apropie de 60-70% de cele practicate de magazinele de brand, însă, chiar şi aşa, oamenii sunt extrem de interesaţi de aceste produse.

„Toate outlet-urile cumpără la preţuri extrem de avantajoase. Diferenţa dintre România şi celelalte ţări este că, la noi, produsele, fiind totuşi de marcă, sunt vândute la preţuri destul de mari, chiar dacă sunt de acum trei-patru sezoane. Un tricou pe care în străinătate un outlet îl vinde cu 3-4 euro la noi îl găseşti la 80 lei sau un pantalon care costă 8-10 euro afară, la noi îl iei cu 120 lei“, mai spune Mihai Lupu.

 

Unul dintre spaţiile cele mai mari ale Cream Outlet se află lângă Primărie

 

În buricul târgului

Dacă în străinătate outlet-urile sunt la periferia oraşelor, la noi acestea sunt în zonele cele mai bune din centru. „Aceasta este o altă diferenţă între România şi celelalte ţări. Afară, outlet-urile nu-şi permit să plătească nişte chirii foarte mari şi atunci aleg periferia oraşelor, în zone cu populaţie cu venituri scăzute. Noi suntem la polul opus. La Iaşi sunt opt outlet-uri chiar pe Bulevardul Ştefan cel Mare“, menţionează Lupu.

Chiar dacă se ajunge la o chirie de 3-4.000 de euro, celelalte cheltuieli nu trec de 2.000 de euro, iar veniturile lunare sunt de aproape 8-9.000 de euro, rezultând un profit lunar de 2-3.000 de euro pe fiecare punct de desfacere.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31