fbpx
 
„Mistrețu” de la Schitu Duca a fost învins de mistreți. Războiul lui Mihalache cu Romsilva

„Mistrețu” de la Schitu Duca a fost învins de mistreți. Războiul lui Mihalache cu Romsilva


Fostul primar al comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache, căruia sătenii îi spun „Mistrețu”, se judecă cu Romsilva (fosta Direcție Silvică) pentru despăgubiri după ce culturile i-au fost distruse de mistreți. Mihalache spune că situația se repetă anual pentru că pădurarii nu hrănesc animalele în sezonul de iarnă. În plus, numărul maxim de mistreți pe hectarul de pădure este depășit și animalele în căutare de hrană dau năvală în terenurile agricole.

 

Situația a devenit și mai încurcată după ce Garda Forestieră a calculat, în luna ianuarie, pagubele la terenurile agricole ale lui Mihalache, stabilind despăgubiri de 100.000 de lei, iar Romsilva a dat în judecată instituția spunând că suma este umflată. „În toată țara sunt peste 1.000 de procese pe rol acum, m-am interesat. Trebuie să dea hrană la animale și n-o fac. Acestea, normal, ies din pădure în căutare de mâncare”, spune Mihalache. Garda Forestieră Suceava confirmă: în toată Moldova, există cel puțin două-trei plângeri zilnic legate de pagube produse de urși și mistreți.

Păgubit de 30 de ani

Mihai Mihalache a cerut Romsilva, în ianuarie, întocmirea unui proces-verbal referitor la pagubele produse de mistreți pe terenuri agricole pe care le deține. “Am pagube de 30 de ani, nu de acum. Este al doilea proces pe care îl am acum, mai am unul de 6 ani. Prin lege, administratorii fondului de vânătoare trebuie să ofere animalelor hrană, în perioada iernii, de câteva ori pe lună. Cum nu fac asta, vin pe terenurile agricole în căutare de hrană și distrug tot. Am avut culturi de grâu, de porumb, de floarea soarelui cu pagube de la 30 la 100%”, povestește fostul edil (foto jos).

Deține 100 de hectare de teren agricol și, în ianuarie, i s-a calculat o pagubă de 30%: 100.000 de lei. Banii trebuie plătiți de Romsilva, instituție care administrează fondul de vânătoare din zonă, prin Ocolul Silvic Lunca Cetățuii. Cu tot cu despăgubirile din anii trecuți pentru care încă se judecă, Mihai Mihalache poate primi aproximativ 300.000 de lei.

 

Proces Romsilva – Garda Forestieră

După ce a fost întocmit un proces verbal în prezența inspectorilor Gărzii Forestiere, Agenției de Mediu, Direcției pentru Agricultură și Romsilva, Romsilva a refuzat decontarea pagubelor pentru culturile distruse. Mai mult, instituția s-a îndreptat împotriva tuturor celorlalți actori, cerând, prin ordonanță președințială la instanța de judecată, anularea documentului.

Recolta distrusă de mistreți

 

„O să vedem ce spun judecătorii până la finalul procesului. A fost făcut acest proces verbal în ianuarie, au văzut care sunt pagubele, trebuie să le plătească”, spune Mihalache.

Reprezentanții Romsilva Iași au refuzat să discute problema, cerând o solicitare scrisă. Le-a fost trimisă, dar nu au răspuns până la ora editării acestui articol. „Nu purtăm discuții decât printr-o cerere scrisă”, a menționat purtătorul de cuvânt al Romsilva Iași, Dan Cășuneanu. Directorul Gabriel Doncean nu a răspuns la telefon.

 

Fond național pentru despăgubiri

În schimb, reprezentanții Gărzii Forestiere au precizat că Romsilva nu are de ce să se opună, fiind constituit la nivel național un fond pentru despăgubirea fermierilor afectați de animale. “Se produc astfel de interacțiuni în multe zone din țară și tocmai pentru cazurile de genul acesta există un fond pentru acordarea despăgubirilor. Administratorii fondurilor de vânătoare, deci Romsilva sau asociațiile de vânătoare, au obligația să hrănească animalele, în sezonul rece. Eu știu că fac asta, cel puțin Romsilva, și există mereu procese-verbale legate de această operațiune, documente care se pot verifica”, a explicat Vasile Calance de la Garda Forestieră Suceava.

„Fiind afectat de atâtea ori, m-am documentat foarte bine. În primul rând, conform legii, nu am obligația să îmi păzesc eu culturile, ci Romsilva trebuie să asigure toate condițiile ca animalele să nu iasă din pădure. Prin hrană și păstrând un număr optim de animale pe fiecare hectar de pădure”, spune Mihai Mihalache.

 

93 de plângeri în Moldova în 2021

De la începutul anului, Garda Forestieră Suceava, căreia îi este arondat și județul Iași, a contabilizat 93 de plângeri ale agricultorilor referitoare la pagube produse de sălbăticiuni. Dacă pentru zonele montane există plângeri legate de pagubele făcute de urși, pentru județul Iași animalul cel mai des ”acuzat” este mistrețul. În Iași,. sunt trei plângeri din ianuarie 2021, una dintre ele fiind a lui Mihalache.

„Sunt 93 de cereri de despăgubiri din zona noastră trimise la Ministerul Mediului, unde este constituit fondul de despăgubiri. Nu cunoaștem exact valoarea tuturor pagubelor, urmează să se facă un calcul, pentru că acum se realizează o bază de date care să centralizeze totul. Pentru zonele montane sunt animale ucise de urși, pentru zonele de deal și câmpie sunt culturi agricole distruse de mistreți, căprioare. Problema în cazul procesului de la Iași este că trebuia contabilizată la întocmirea procesului-verbal hrana complementară furnizată animalelor cu un an înainte, nu la data respectivă, când a fost întocmit, și de aceea Romsilva a deschis acest proces”, a mai explicat Vasile Calance de la Garda Forestieră Suceava.

 

Article image
* 3,3 milioane de lei s-au alocat de la Guvern pentru conectarea la apă a 4 sate din comuna Țibana. Era 2007 * În 2012, campania electorală, primarul anunță finalizarea lucrării * Conductele nu erau interconectate, nu exista stație de pompe, nici cămine de vizitare * S-a semnat recepția pe lucrări neefectuate * În 2019 s-au alocat a doua oară bani pentru aceeași lucrare. Banii de la Guvern se fură cel mai ușor * Oamenii și-...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 09 August 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31