fbpx
 
Cât face cuvântul lui Chirica: blocul din Dacia se construiește in ciuda promisiunii de primar. Oameni mințiți doi ani

Cât face cuvântul lui Chirica: blocul din Dacia se construiește in ciuda promisiunii de primar. Oameni mințiți doi ani


În noiembrie 2020, Mihai Chirica striga: „Afară cu Mustiață!”, „Nu voi accepta construirea blocului din Str. Strămoșilor”

Septembrie 2022: Alexandru Mustiață este din nou arhitect-șef, iar blocul din Strămoșilor se construiește!

Informație-cheie: consultarea vecinilor în cadrul PUZ a fost falsificată, deși era imperativă prin lege

„Noi n-am fost consultați, ni s-a ascuns acest proiect pentru că ne-am fi opus categoric”, spune administratorul blocurilor din Dacia

Măsluirea raportului de consultare a vecinilor aruncă în aer PUZ-ul și autorizația de construcție, lucru recunoscut de Mihai Chirica încă din noiembrie 2020: „Am consultat dosarul și procesul de informare n-a fost corect”

Imobilul din Dacia este aberant: trei tronsoane, zeci de apartamente, doar 12 locuri de parcare, pe o fâșie de 660 mp de spațiu verde, la numai 15 metri distanță de două blocuri

Proiectul a prins contur în perioada 2017-2019, Epoca de Aur a cuplului Chirica-Harabagiu, când cartiere suprapopulate erau brusc parazitate de blocuri-plombă pe parcele extrem de mici

Miza afacerii: milioane de euro din apartamente vândute în mare viteză

Prefectura n-a intervenit din 2020 până în prezent în acest caz, iar Mihai Chirica și-a mințit votanții rămânând primar până în ziua de azi

2017: locuitorii din str. Strămoșilor 49 (cartierul Dacia) protestează împotriva construirii unui bloc cu trei tronsoane pe un triunghi de 666 mp între locuințele lor și trotuar. PUZ-ul merge mai departe, este aprobat de Consiliul Local.
2019: locuitorii protestează din nou, cheamă presa și solicită ferm stoparea proiectului imobiliar, constând în zeci de apartamente, cu un număr infim de locuri de parcare. Șefii Primăriei ignoră protestele și, în tăcere, eliberează autorizația de construcție.
2020, noiembrie: primarul Mihai Chirica anunță demiterea arhitectului-șef Alexandru Mustiață pentru că a semnat autorizația de construcție deși îi ceruse să realizeze cu dezvoltatorul un schimb de terenuri, pentru a nu se construi în acea zonă. Primarul face o dezvăluire importantă: consultarea locuitorilor din zonă este neconformă, nerespectându-se legea. Mihai Chirica a cerut prefectului, declarativ, să anuleze autorizația.
2022, septembrie: dezvoltatorul începe organizarea de șantier pentru construirea blocului. Schimbul de terenuri nu s-a mai realizat. Mihai Chirica l-a readus în funcția de arhitect-șef pe Alexandru Mustiață.

Proiectul este aberant: la câțiva metri de două blocuri așezate în diagonală

Proiectul se reia de unde a rămas

Între 2020 și 2022 proiectul a fost înghețat și ieșenii din str. Strămoșilor așteptau ca Mihai Chirica să-și respecte cuvântul dat. În ultimele două săptâmâni s-au trezit cu executantul angajat de dezvoltatori (o asociere între Vlăduț Dudău și soții Ioan și Claudia Mihalache) că vrea să împrejmuiască proprietatea și să înceapă lucrările.
Inginerul de la firma de construcții spune că are o comandă fermă și că toată documentația este legală, autorizația fiind în vigoare: „Noi avem un contract perfect valabil cu beneficiarul care, la rândul său, ne-a prezentat toată documentația de urbanism în original. Toate actele sunt legale, nu a fost făcut niciun demers pentru schimb de terenuri sau pentru anularea autorizației”, a declarat Cristian Cioancă.
În ciuda reaprinderii scandalului, primarul Mihai Chirica și arhitectul-șef Alexandru Mustiață sunt muți pe acest subiect.

Ovidiu Mihalache (dreapta) este unul dintre dezvoltatorii blocului cu trei tronsoane din Str. Strămoșilor

2019: „Este război, va fi revoltă aici”

Consiliul Local Iași a votat cu majoritate HCL 342/2017, aprobat PUZ-ul pentru construirea unui imobil compus din trei tronsoane pe strada Strămoșilor nr. 49A. Terenul este un spațiul verde delimitat de gard viu, situat chiar sub geamurile a două blocuri din zonă. PUZ-ul prevedea doar 12 locuri de parcare, la nivelul solului.
Amprenta blocului este de 260 mp, putându-se construi o arie desfășurată de maxim 1.330 mp. Înălțimea maximă a fost fixată la 15 m.
Locatarii din zonă au protestat la acea dată invocând tocmai faptul că nu au știut nimic de acest proiect imobiliar, nefiind informați.
În 2019, au protestat din nou, chemându-l pe primarul Mihai Chirica la fața locului, acesta fiind în perioada pre-electorală. Locuitorii i-au arătat acestuia că strada e sufocată de mașini, că spațiul e foarte restrâns pentru construirea de apartamente și că numărul locurilor de parcare prevăzute este infim.
„Este război total, va fi revoltă aici”, a spus Vasile Airinei, administratorul blocului de la nr. 49. Distanța dintre noul imobil, cu zeci de apartamente, și cele două blocuri existente, dispuse în diagonală, este de doar 15 m.

Noiembrie 2020: Mihai Chirica spune că raportul de consultare a vecinilor nu e corect și că a decis demiterea lui Alexandru Mustiață. Acesta este și în prezent arhitect-șef, iar proiectul blocului merge mai departe

Chirica s-a jucat de-a salvatorul

Mihai Chirica a promis în 2019 că va propune investitorilor un schimb de terenuri, pentru a construi în altă parte. Acest schimb nu s-a realizat niciodată, deși primarul avea să menționeze în noiembrie 2020 că Dudău și soții Mihalache se arătaseră deschiși propunerii.
Primarul a supralicitat: a promis locuitorilor din Dacia că va cere Prefecturii anularea PUZ-ului și a autorizației de construcție. Reprezentanții Prefecturii au explicat acum, pentru REPORTER DE IAȘI, că solicitarea Primăriei fusese tardivă: prefectul are un termen de 6 luni în care poate exercita controlul de legalitate, din momentul eliberării PUZ-ului.
„Cererea primarului putea fi dusă la îndeplinire doar prin anularea în instanță, pe baza unui raport de control. Vom cerceta acest caz în zilele următoare”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru, care este în funcție doar din ianuarie 2022.
Demersul lui Mihai Chirica a fost inutil, de ochii lumii, ca și în alte spețe imobiliare scandaloase în care a făcut reveniri tardive, fără o baza legală.

Chirica: „Așa cum am promis și am rezolvat”

În noiembrie 2020, Mihai Chirica i-a reproșat lui Alexandru Mustiață parafarea afacerii, deși el însuși semnase autorizația. În conferința de presă de la acea dată, primarul, care obținuse un nou mandat după alegerile din septembrie, s-a disculpat: „Abuzul în serviciu se definește conform Codului Penal ca fiind acea acțiune sau inacțiune prin care un angajat al statului face sau obstrucționează obținerea unui drept legal, în speță o autorizație de construire, deci primarul nu va putea niciodată... Atâta timp cât legislația în vigoare prevede, să obstrucționeze, pentru că intră tot în abuz în serviciu din cauza inacțiunii”.
Mihai Chirica a mai spus că nu i se pare normală construirea unui bloc atât de aproape de locuințele altor oameni – „o suprafață atât de prost așezată între două blocuri” , dar că va rezolva: „Așa cum am promis și în alte situații și am rezolvat”.
El i-a acuzat pe angajații Primăriei de rea-credință și a anunțat tragerea arhitectului-șef pe linie moartă.

Chirica și Harabagiu au împins în 2017, perioada lor de glorie, un bloc cu trei tronsoare pe o limbă de spațiu verde din Dacia, la 15 m de blocurile din jur și cu doar 12 locuri de parcare. Au făcut asta pentru că anulaseră reactualizarea PUG și aveau la îndemână orice interpretare pentru a hotărî construirea de blocuri oriunde ar fi dorit

Consultarea vecinilor era imperativă. Falsificarea proiectului

Informația-cheie furnizată de Mihai Chirica a fost că dezvoltatorul nu a respectat informarea corectă a vecinilor, în procedura obligatorie de aprobare a PUZ: „Am analizat dosarul în amănunt și am constatat că proprietarul nu a fost cât se poate de corect, pentru că acțiunea de informare a tuturor vecinătăților nu a fost făcută corect. Văzând acest lucru, în cursul acestei zile am înaintat către instituția Prefectului documente, cerând pe cale administrativă a HCL de aprobare a PUZ-ului din 2017”.
Chirica a încheiat apoteotic informarea publică din noiembrie 2020: „Conviețuirea dintre mine și arhitectul-șef a dispărut”.
Lipsa informării vecinilor aruncă în aer PUZ-ul din 2017 și, ulterior, autorizația de construcție. Conform Ordinului 2701/2010 al Ministerului Dezvoltării, „informarea și consultarea publicului parte integrantă a procedurii de inițiere, elaborare, avizare și aprobare a documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului” (art. 3).
De asemenea, „informarea și consultarea publicului se fac obligatoriu” (art. 4). Mai mult, „ raportul informării și consultării publicului fundamentează decizia autorităților administrației publice responsabile cu aprobarea sau respingerea planului propus” (art. 5). Practic, fără consultarea publicului, proiectul de Hotărâre nu putea fi votat în Consiliul Local.

Așa a câștigat Mihai Chirica alegerile din 2020: prin scrisori numai lapte și miere cum este cea pentru locuitorii din Dacia. A promis că nu se va construi un bloc lângă ei. Alegerile au trecut, blocul se va construi

Locuitorii din Dacia: „Nu am fost consultați, nu s-a știut nimic”

Modalitatea de consultare a celor „direct afectați” de către un proiect urbanistic, conform formulării din lege, se menționează în planificarea procesului de informare și abia apoi acel proiect primește celelalte avize.
Guvernul a prevăzut în detaliu modul de consultare a publicului „direct afectat”, nelăsând nimic la întâmplare: raportul final trebuie să conțină localizarea rezidenților respondenți, locurile de întâlnire la care s-a făcut informarea, numărul de persoane care au participat.
Falsificarea acestui raport de consultare de către dezvoltatorii Dudău și Mihalache poate imputată penal și poate duce la anularea PUZ-ului și a autorizației de bloc.
Administratorul blocurilor din Str. Strămoșilor spune că locatarii n-au primit nicio informare în 2017: „Nu s-a primit nicio scrisoare, nicio înștiințare, nicio convocare, noi am fost ocoliți, pentru că altfel ne-am fi opus categoric, or ei știau asta. Noi am aflat abia după ce proiectul a fost aprobat în Consiliul Local și s-a dus vorba printre locatari. Vă spun cu siguranță că noi n-am fost consultați pentru că astfel proiectul lor ar fi picat din start”.
Prefectul Bogdan Cojocaru a declarat ieri că, în zilele următoare, va fi consultat tot dosarul de autorizare al blocului și că se va verifica autenticitatea raportului de consultare a vecinilor.
E iar scandal: s-a sunat la 112
În aceste zile, locuitorii din zonă sunt iar în alertă. Oamenii au împiedicat accesul muncitorilor care voiau să facă organizarea de șantier. „Săptămâna trecută a fost prima tentativă de a face organizarea de șantier. Am acceptat să mai amânăm până luni realizarea împrejmuirii, la cererea oamenilor. Erau vecini mulți afară, mi-au arătat un interviu al primarului în care vorbea despre schimbul de terenuri și despre demiterea arhitectului-șef Mustiață. Am chemat Poliția prin 112, pentru că nu aveam posibilitatea să intrăm pe proprietatea omului. Personal, nu am niciun obstacol să nu fac acest bloc, proprietarul are toate actele valabile. La venirea Poliției, au cerut lămuriri de la Urbanismul Primăriei, care a precizat pe loc faptul că totul este legal”, a relatat Cristian Cioancă de la Cris Crisco SRL.

Alexandru Mustiață e binemersi pe funcția de arhitect-șef, fiind la al treilea mandat

Mustiață, arhitectul cu 9 vieți: vândut imobiliarilor, reținut, inculpat
Alexandru Mustiață a devenit, pentru a treia oară, arhitectul șef al orașului, în luna iunie a acestui an. El a fost detașat, din aprilie 2021, la Primăria Miroslava, după scandalul din noiembrie legat de Strămoșilor 49A. În Primăria Iași a intrat în 2016, ca simplu inspector, pentru ca în prima parte a anului 2017 să fie făcut arhitect-șef. A picat de două ori concursul organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, prima dată cu nota zero. Abia a treia oară a fost admis.
Mustiață a fost acuzat că i-a favorizat pe unii dezvoltatori imobiliari. La sfârșitul anului 2017 a fost detașat la Inspectoratul Județean în Construcții de unde a revenit la Primărie în februarie 2019. De numele lui Mustiață se leagă autorizarea mai multor proiecte imobiliare controversate. Are calitatea de inculpat în dosarul „Sărărie 202”, fiind  reținut de procurorii DIICOT, pentru o noapte, în primăvara anului 2021.
REPORTER DE IAȘI a solicitat purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, un punct de vedere referitor la cazul blocului din Strămoșilor și la afirmațiile primarului Mihai Chirica din 2020. Nu a răspuns până la apariția articolului.

Article image
Oamenii s-au revoltat în 2018. Primarul le-a promis că proprietarii terenului vor face un schimb cu Primăria. A mințit: acum, după alegeri le-a dat autorizație constructorilor. Pe o bucățică de teren.  Locatarii din Strămoșilor protestează în fața Primăriei: Chirica le-a promis că îi scapă de un bloc ridicat pe spațiul verde, dar i-a păcălit.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31