fbpx
 
Radiografia „Jafului Timofte”: 3.125 de prelungitoare fictive pentru 500 de angajați. Firme de buzunar mufate la bani

Radiografia „Jafului Timofte”: 3.125 de prelungitoare fictive pentru 500 de angajați. Firme de buzunar mufate la bani


REPORTER a analizat sutele de achiziții fictive incriminate de DIICOT și derulate la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA

Directoarea Ioana Timofte, nepoata din Iași a unui fost șef SRI, este acuzată că ar fi pus la cale un grup infracțional organizat: instituția pe care o conducea cumpăra produse fictive, plătea cu bani adevărați, iar banii erau împărțiți între angajații de la Stat și patronii societăților „furnizoare”. Tunul: 10 milioane de lei

Lăcomia era atât de puternică și numărul de produse atât de mare încât angajații de la Companie nu mai puteau acoperi în acte fraudele

Simptomatic, în acest sens, este achiziția, în decurs de trei ani, a 3.125 de prelungitoare pentru cei circa 500 de angajați. În același registru: pahare de carton de 42.000 de lei, 71.550 lei pentru seturi curățare monitoare calculatoare, lavete microfibră de 31.500 lei, clipboarduri A4 de 36.000 de lei și șervețele pliante de 50.000 de lei

Dezvăluire: unul dintre patronii puși sub acuzare de DIICOT în această anchetă este un împătimit fan AUR care obișnuiește să meargă la manifestațiile acestei formațiuni politice

REPORTER a descoperit, în detaliu, mecanismul de fraudare de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR), mecanism aflat în prezent în ancheta DIICOT după ce procurorii au făcut mai multe zeci de percheziții la sfârșitul lunii mai și au pus sub acuzare mai multe persoane – angajați ai Companiei, în frunte cu directorul general Ioana Timofte și patroni ai unor firme private.

Mecanismul de devalizare

Într-un comunicat, DIICOT preciza că, în perioada mai 2020-mai 2023, CNCIR achiziționa fictiv diferite produse (birotică, papetărie etc.), plătea banii, iar aceștia erau împărțiți între membrii grupării, atât angajați la Stat, cât și de cei din privat. Astfel, s-au plătit pentru produse imaginare circa 10 milioane de lei.

50.000 de lei pentru șervețele pliante cumpărate fictiv de la Coordonate Construct Delux SRL

Mai multe persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar, aflându-se în prezent fie în arest la domiciliu, fie sub control judiciar. Anchetatorii au precizat că au existau două grupări de firme private „mufate” la aceste contracte, toate atribuite direct: una controlată de oamenii de afaceri Robertino Nicolae Rujancu, Vasile Neacșu Iacov și Lucian Constantin și una de o familie Dumitru și un afacerist pe nume Samuel Daniel Bitu.

Lucian Constantin

REPORTER a analizat firme și tranzacții incriminate: alături de interceptările din dosar, datele legate de contracte și aceste societăți vor cântări greu la judecată.

Rețeaua Rujancu-Constantin-Iacov

Dany Strident Business SRL: înființată în ianuarie 2021, patroană în acte o rudă în vârstă de 70 de ani a lui Lucian Constantin. Între februarie și noiembrie 2021, a încasat circa 600.000 de lei cu CNCIR, de fapt singura instituție de stat cu care a semnat contracte prin intermediul Sistemului de Achiziții Publice - SICAP. În februarie 2022, firma a fost cedată unui cetățean care locuiește în capitala Sri Lankăi – o manevră clasică de înstrăinare a unei firme pentru a scăpa de plata datoriilor la stat. Pe portalul instanțelor, Dany Strident Business este dată în judecată, în aprilie 2023, de o firmă de recuperare creanțe. Bun de plată – srilankezul.

Clipboarduri A4 fictive, de la General Stationery Store SRL

Praxmode SRL: 2019 cifră de afaceri 0, 2020 cifră de afaceri 308.410 lei, 2021 cifră afaceri 0, 2022 cifră afaceri 84 de lei. Ce s-a întâmplat în 2020? 59 de contracte în SICAP, toate cu CNCIR, în valoare totală de circa 250.000 de lei.

Coordonate Construct Delux SRL: înființată septembrie 2022, patroană aceeași rudă de 70 de ani a lui Lucian Constantin. Între 13 septembrie și 11 octombrie același an, 19 contracte cu CNCIR, în valoare totală de 465.000 lei. 40.000 de lei doar pentru 800 de prelungitoare.

41.994 lei către NGV Interactive Union pentru pahare carton. Și alea fictive

General Stationery Store SRL: preluată în august 2022 de Rujancu. Imediat, societatea a început să fie furnizor la CNCIR: până în decembrie același an, a încasat aproape 1 milion de lei.

31.500 lei pentru lavete microfibră de la D.A.D. Group Royal Invest

Matteo Taruco LTD SRL (fostă Millenium Taxi): circa 200.000 de lei în 2020, alți 840.000 de lei în 2021. Patron Vasile Neacșu Iacov.

Don Matteo Interbelic SRL: înființată în decembrie 2021, în primul trimestru din 2022 contracte de 280.000 de lei de la CNCIR.

D.A.D. Group Royal Invest, fondată de acaelași Iacov în august 2021. Între septembrie 2021 și martie 2022, contracte de aproape 280.000 de lei de la Companie.

NGV Interactive Union SRL: înființată februarie 2022, 455.000 de lei de la CNCIR în perioada octombrie-noiembrie același an.

Conform fotografiilor de pe contul său de Facebook, Robertino Niculae Rujancu (foto sus) este un fervent partizan al partidului AUR, fiind prezent și la mai multe manifestații din București ale acestei formațiuni politice.

Rețeaua Bitu-familia Dumitru

Cronologic, pare că preluase ștafeta de la gruparea anterioară, fiind singura care a avut contracte la CNCIR în 2023.

Contactor Electric General SRL: fondată decembrie 2022, a încasat circa 1 milion de lei în perioada ianuarie-mai 2023.

71.550 lei pentru seturi curățare monitoare calculatoare

Met Tub Modular SRL: fondată februarie 2023, în perioada martie-mai 2023 a primit 540.000 de lei de la CNCIR.

Comert Total General SRL: înființată august 2022, contracte de circa 560.000 de lei în 2023.

De menționat că, în acest an, exact înainte de descinderile procurorilor, se poate observa un dezmăț financiar fără precedent față de perioada anterioară: sumele contractelor și achizițiile de produse care mai fuseseră cumpărate și anterior ajunseseră la un nivel mult mai mare.

„Toată activitatea mea de 30 de ani și n-am ce să fac cu ele”

În interceptările din acest dosar penal care au ajuns la dispoziția publicului, se poate observa uimirea, dar și neputința funcționarilor din CNCIR de a justifica cu acte utilizarea produselor cumpărate – erau fictive, dar era necesară acoperirea cu hârtii, semnături și stampile care să ateste că au fost distribuite în rândul angajaților. Astfel, publicația stiripesurse.ro a redat următoarea discuție dintre două funcționare CNCIR:

ZGÎMBĂU SILVIA: Eu sunt. A venit la mine doamna Nedelcu Maria să semnez că am luat în primire niște materiale.

STANCU OLTEA: De care?

ZGÎMBĂU SILVIA: Păi am luat, cică am luat...

STANCU OLTEA: De care n-ai luat...

ZGÎMBĂU SILVIA: Cică 300 de bibliorafturi. Ce dracu fac cu 300 de bibliorafturi? Le iau. Sunt mai multe sau au venit toate la mine?

STANCU OLTEA: Nu! Sunt mii.

ZGÎMBĂU SILVIA: OK! Bă, dar alonje. Alonje, 200 de seturi? 200 de seturi?

STANCU OLTEA: Ce e aia alonje? De...prelungiri?

ZGÎMBĂU SILVIA: Da. Bă, asta înseamnă 5000 de bucăți. Adică...Să-mi bag...Nu...Nu...

STANCU OLTEA: Aha!

ZGÎMBĂU SILVIA: 5000 de bucăți! Ce dracu facu cu...Adică, este ireal. Ăăă... cantitatea.

STANCU OLTEA: Atâta i-am zis. Dacă mă înțelegi tu pe mine.

ZGÎMBĂU SILVIA: Deci, nu am cum 5000 de bucăți. Nu.

STANCU OLTEA: De alonje?

ZGÎMBĂU SILVIA: Da, alonje. Ce.

STANCU OLTEA: Păi zici și tu că ai la...dosarele de personal. Dar 5000?

ZGÎMBĂU SILVIA: 5000 de alonje? Tu, tu te auzi ce vorbești? 5000! O alonjă, o alonjă are pentru 500 de coli. Da? Deci.

STANCU OLTEA: Unde le-a împărțit?

ZGÎMBĂU SILVIA: Nu știu!

STANCU OLTEA: Deci...De ce le împarte doar la noi? Să dea în toată țara.

ZGÎMBĂU SILVIA: Am două milioane cinci sute de coli. Două milioane cinci sute! Hai mă! Ce dracu? Hai să o facem cu cap, dacă e. Da?

STANCU OLTEA: Sunt disperați. Am văzut. Da! N-am văzut ăla ca lumea că...

ZGÎMBĂU SILVIA: Hai, bibliorafturi! Dar 300 de bibliorafturi? 300? Păi, am 600 de angajați. Ce dracu să fac cu 500 de bibliorafturi? Hai 150!

STANCU OLTEA: Cred că au refuzat ăia din țară.

ZGÎMBĂU SILVIA: Hai 150!

STANCU OLTEA: Dar nu se face așa.

ZGÎMBĂU SILVIA: Cum să-mi dai 200 de seturi? 200 de seturi! Tu îți dai seama?

STANCU OLTEA: De alonje?

ZGÎMBĂU SILVIA: Da! 200 de seturi de... 200 de seturi ori câte 25 de bucăți, care au capacitatea de 500 de coli fiecare. Mă! 5000 de bucăți! Tu-ți dai seama? Păi, da toată activitatea mea de 30 de ani și n-am ce să fac cu ele.

STANCU OLTEA: Nu le-am văzut.

ZGÎMBĂU SILVIA: Ori le las luni și vorbim luni pă ele, că nu cred că arde ceva.

STANCU OLTEA: Nici eu nu cred că arde.

ZGÎMBĂU SILVIA: Da...

STANCU OLTEA: Întreb-o pe Rox unde a mai dat. Sau...a venit Dănuța azi? Cred că a venit Dănuța azi.

ZGÎMBĂU SILVIA: Bă! Deci, 5000...5000 de bucăți de alonje? Oricât aș vrea eu...deci, chiar e de râsu - plânsu.

STANCU OLTEA: Da..

ZGÎMBĂU SILVIA: Da! Hai că mi-am schimbat toate bibliorafturile. Inclusiv, am schimbat și toată arhiva de jos.

STANCU OLTEA: (Râde)

ZGÎMBĂU SILVIA: Bă! 300 de bibliorafturi e enorm.

STANCU OLTEA: Too much!

ZGÎMBĂU SILVIA: Alonjele e de râsu a plânsu. Adică...Nu! Alonjele. La fiecare pagină. Tu-ți dai seama? La fiecare pagină înseamnă două milioane cinci sute de pagini. Ce dreacului! Deci, două milioane cinci sute de coli să am ca să pun toate alonjele astea.

REPORTER a mai descoperit un astfel de exemplu: pentru cei circa 500 de angajați s-au cumpărat 3.125 de prelungitoare între mai 2020 și mai 2023, pentru care s-au plătit circa 215.000 lei. Doar s-au plătit, fără a fi furnizate. Pe de altă parte, există achizițiile reale de prelungitoare, de la Dedeman și emag.ro: acestea au o valoare de câteva sute sau mii de lei.

Inițial, tupeu. Ulterior, recunoaștere

Conform stiripesurse.ro, la momentul percheziției din mai 2023, Ioana Timofte ar fi strigat polițiștilor: „Ați venit să mă schimbați din funcție. E clar. Eu. Pe mine. Eu am dus CNCIR-ul ăsta pe culmi și acum sunt schimbată politic. Sunt numai aranjamente politice”. Pusă în fața probelor, Timofte ar fi dat înapoi și s-ar fi arătat dispusă să-și vândă apartamentele proprietate pentru acoperirea prejudiciului, ceea ce ar echivala cu o recunoaștere a săvârșirii faptelor.

REPORTER a dezvăluit, anul trecut, faptul că Timofte avea un venit foarte mare la CNCIR – circa 11.000 de euro pe lună - și că deținea câteva apartamente în București, printre care un penthouse, existând dubii asupra provenienței sumelor necesare acestor achiziții în valoare totală de circa 1 milion de euro.

Consilier local meteoric în Consiliul Local Iași din partea PSD, Timofte a plecat la București după anul 2010 și a fost numită în diverse posturi de consilier la ministere, membră în Consiii de Administrație la firme de stat sau șefă în Colegiul Național de Apărare, migrând, apoi, la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, la apogeul puterii acestuia.

S-a stabilizat în Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, inițial pe un post de conducere din eșalonul 2, pentru ca, din 2018, să devină numărul 1 – director general.

Article image
REPORTER a aflat un alt detaliu despre opulența ieșencei Ioana Timofte, nepoata unui fost șef SRI și șefă a unei instituții din Ministerul Economiei luată în vizor de DIICOT În decurs de cinci luni din 2019, a cumpărat haine de lux de la un magazin din București și nu le-a plătit Comerciantul a dat-o în judecată și a câștigat, Timofte fiind obligată să achite 80.000 de lei REPORTER a dezvăluit, anul trecut, faptul că Tim...
Autor cristi tanasa Anchete 26 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31