fbpx
 
Primarii renunță la PNDL: „Nu vrem creșe, noi vrem drumuri”

Primarii renunță la PNDL: „Nu vrem creșe, noi vrem drumuri”


Li s-au dat bani pentru creșe noi, deși n-au fonduri să le susțină activitatea. Edilii mai multor comune din judeţul Iaşi se declară nemulţumiţi de faptul că Ministerul Dezvoltării le-a aprobat proiecte care aveau nevoie de mai puţini bani. Aceştia ar fi preferat să primească sume pentru asfaltări de drumuri. Primarii din Horleşti şi Voineşti spun chiar că această tendinţă a fost impusă de la vârful judeţului.

 

Judeţul Iaşi va primi în următorii trei ani, de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, suma de 831,2 milioane lei, adică 185 de milioane de euro.

43,6 milioane de euro în 127 de felii

Banii vor fi folosiţi pentru  proiecte depuse de autorităţile locale şi judeţene, ce vizează, în special, modernizarea, reabilitarea şi construirea de şcoli, grădiniţe şi creşe, modernizarea unor drumuri comunale, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere locale, modernizarea de poduri şi podeţe, a unor porţiuni de drum judeţean, înfiinţarea şi construirea de dispensare medicale umane, realizarea de sisteme de alimentare şi distribuţie apă şi canalizare.

Pentru construcţia, reabilitarea şi modernizarea şcolilor, grădiniţelor şi creşelor, judeţul Iaşi va primi suma de 196,1 milioane lei, adică 43,6 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi în cadrul a 127 de proiecte: se vor construi 8 şcoli, 20 de grădiniţe şi 6 creşe şi vor fi reabilitate, modernizate şi extinse alte 70 de şcoli, 21 de grădiniţe şi 2 creşe.

 

Schimbarea de plan de la Horleşti

La Horleşti, Primăria a depus iniţial două proiecte pentru construirea a două creşe, însă primarul Mihai Cadar a decis să nu mai trimită hârtiile pentru obţinerea fondurilor. „Am decis să nu mai depunem aceste două proiecte deoarece la noi în comună nu sunt atât de mulţi copii de vârstă mică şi nu se justifică. Vom rămâne cu proiectele pentru reabilitarea a două şcoli şi a dispensarului“, spune Cadar.

Şcolile şi grădiniţele care vor fi reabilitate în comunele ieşene aveau nevoie de reabilitări cu atât mai mult cu cât nu au primit autorizare din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din cauza condiţiilor improprii.

„Noi am depus proiecte pentru reabilitarea a două grădiniţe. Suma totală va fi de 800.000 de lei. Aceste două grădiniţe nu au fost autorizate. Acolo nu este grup sanitar şi nici apă curentă. Toată documentaţia trebuie depusă până pe 30 octombrie, urmând ca în decembrie, probabil, să semnăm contractele. După ce vom face licitaţiile, sperăm ca undeva în mai-iunie anul viitor să putem începe lucrările de reabilitare. Va fi o problemă deoarece copiii vor trebui mutaţi, cel mai probabil, la şcolile din comună şi se va învăţa în două schimburi. Sper ca până la jumătatea anului 2019 să fie gata lucrările de reabilitare“, susţine Fănică Săcăleanu, primarul comunei Scânteia.

 

Dar pentru şcoli şi grădiniţe primit cu jumătate de gură de primarii de ţară

 

„Erau mai buni banii pentru drumuri“

Mihai Cadar consideră că ar fi fost mai indicat obţinerea de fonduri pentru canalizare şi drumuri. „La nivel judeţean nu am avut pe nimeni care să ne informeze aşa cum ar fi trebuit. Am pierdut timpul cu depunerea de proiecte pentru creşe. Alţi primari au depus pentru grădiniţe. Preşedinţii mai isteţi de la alte consilii judeţene au obţinut sume mari pentru investiţii importante în canalizare sau drumuri. Nouă ni s-a spus să depunem proiecte pentru şcoli, grădiniţe sau creşe“, precizează Cadar.

Şi primarul din Dolheşti, Gelu Iacob, consideră că ar fi fost mai bine dacă s-ar fi putut obţine bani pentru drumuri. „Avem nevoie de construirea grădiniţei în satul Pietriş, dar cred că era mai bine dacă am fi putut obţine fonduri pentru asfaltări. Noi am depus proiect şi pentru drum în satul Pietriş, însă nu ştiu de ce nu ni s-a aprobat. Diferenţa între proiectul pentru drum, care era de câteva milioane de lei şi cel pentru grădiniţă, care este de 1,1 milioane lei, este foarte mare şi probabil au optat pentru suma mai mică. Au zis să ne dea şi nouă ceva, dar nu foarte mult!“, zice Gelu Iacob.

Şi primarul din Voineşti, Gheorghe Dobreanu, consideră că ar fi fost mult mai bine dacă s-ar fi optat pentru depunerea de proiecte pentru drumuri. „Normal că noi, primarii, am fi preferat să obţinem fonduri pentru drumuri, dar sunt bune şi aceste creşe şi grădiniţe. Politica judeţului nostru a fost alta. S-a mers mai mult pe aceste proiecte. Am văzut că în alte judeţe s-au obţinut sume mari pentru asfaltări. Dacă la noi s-a decis aşa, nu avem ce face“, menţionează Gheorghe Dobreanu.

 

Probleme cu bugetul pentru salarii şi utilităţi

O mare problemă cu care se confruntă primarii comunelor care au depus proiecte pentru construirea de creşe şi grădiniţe este cea legată de plata angajaţilor şi a utilităţilor. „În comunele unde se face reabilitare de grădiniţe sau şcoli nu va fi o problemă, dar unde se vor construi altele noi, aşa cum este la mine în comună, va apărea o problemă legată de toate cheltuielile pe care le va genera această construcţie. Va trebui să văd de unde includ în bugetul pentru 2019, când va fi gata grădiniţa, bani pentru plata utilităţilor şi a salariilor. Trebuie să avem trei educatori la cele trei clase, măcar o femeie de serviciu, un portar. Sunt nişte cheltuieli în plus, iar salariile sunt din ce în ce mai mari“, zice un primar dintr-o comună unde se vor construi două grădiniţe.

 

Primarul din Grozeşti nu este sigur dacă va avea destui copii care să vină la cursuri după finalizarea investiţiilor

 

Plata meselor la program prelungit şi numărul de copii

În cazul construirii grădiniţelor cu program prelungit, o altă problemă cu care se vor confrunta primarii este cea legată de plata hranei pentru copii.

„Lumea e săracă la ţară şi nu are de unde să plătească 12-15 lei pe zi pentru masa copilului. Şi dacă mai are încă doi-trei copii la şcoală, de unde să scoată atâţea bani?“, s-a plâns un primar dintr-o comună ieşeană.

Primarul din Grozeşti, George Cristea, are şi el un dubiu: nu ştie dacă vor fi persoane interesate să-şi trimită copii la grădiniţă: „Marea majoritate a tinerilor pleacă din comună la muncă în străinătate. Chiar nu ştiu ce va fi peste doi-trei ani când va fi gata grădiniţa. Eu sper să avem măcar 45 de copii pentru cele trei grupe pe care le va avea.“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31