fbpx
 
Dosarul ANI-Harabagiu: soția sa a semnat 200 de acte fiscale în contul firmei New Bauen. Dovezi flagrante, fostul viceprimar a mințit

Dosarul ANI-Harabagiu: soția sa a semnat 200 de acte fiscale în contul firmei New Bauen. Dovezi flagrante, fostul viceprimar a mințit


Mădălina Harabagiu depunea declarațiile fiscale, având drept de semnătură în contul firmei, dar mâna dreaptă a lui Mihai Chirica a negat tot timpul acest lucru

ANAF a confirmat oficial dezvăluirile făcute în trecut de 7IAȘI și REPORTER DE IAȘI

Fostul viceprimar a semnat cu mână lui trei acte adiționale la contractele de închiriere ale firmei de familie

Cercetarea arată că Primăria condusă de Mihai Chirica a obstrucționat ancheta ANI, oferind răspunsuri incomplete la cererile Agenției de Integritate. Parchetul va cerceta faptele în integralitate, inclusiv piedicile Primăriei

Reprezentanți New Bauen SRL au fost pe rând Dragoș Spiridon și Mircea Rotariu, doi interpuși ai dezvoltatorilor imobiliari din Iași. Deci viceprimarul amesteca imobiliarele cu familia și cu Primăria

Viceprimarul Harabagiu și primarul Chirica au controlat cu mână de fier spațiile publice din Iași: nu s-au organizat licitații pentru închirieri, un cerc de privilegiați au prins toate locurile cu vad comercial

Urmează ancheta penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și justiție

Investigație realizată în colaborare cu publicația 7IAȘI

Curtea de Apel a confirmat că, în calitate de viceprimar, Gabriel Harabagiu a semnat 3 acte adiționale la contractul de închiriere al Primăriei cu firma unde lucrau socrii, New Bauen Build SRL, și care are un sediu și tonete amplasate pe domeniul public.

Judecătorii au respins contestația lui Harabagiu la raportul ANI care demonstrează că acesta a controlat abuziv tot ce înseamnă domeniu public. Agenția a găsit și dovezile că s-a implicat direct în contractele familiei, unde era direct interesat.
Faptele sunt flagrante: el a semnat ca firma să rămână pe spațiul public, deși contractele sunt reînnoite anual, iar soția sa a semnat pentru New Bauen Build peste 200 de acte fiscale depuse tot de ea la ANAF, având chiar semnătură digitală pentru a se ocupa de societate.
Cu dovezile în față, Gabriel Harabagiu susține în continuare că nu și-a ajutat socrii protejând firma care activa pe un spațiu public care altora le era interzis. În declarații, afirmă cinic faptul că actele adiționale pe care el le-a semnat cu firma familiei sale au ajutat bugetul local să obțină venituri mai mari: chiria percepută a crescut de la 615 lei/lună la 643 lei/lună. Orașul trebuie să-i mulțumească.

Toneta de lângă Stadionul Copou activează și în prezent

Curtea de Apel a confirmat raportul ANI

Agenția Națională de Integritate a sesizat, anul trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la faptul că fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a comis infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
Este prevăzută de art. 301 din Codul Penal și încadrarea ANI a fost că, în exercitarea atribuţiilor de viceprimar, a îndeplinit „un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru afinii săi de gradul I”. Harabagiu a semnat 3 acte adiţionale - 30 ianuarie 2018, 27 decembrie 2018 şi 21 ianuarie 2020 - la contractul de închiriere al firmei la care lucreau socrii săi. ANI a mers și pe o a doua direcție – conflictul de interese. Gabriel Harabagiu a contestat raportul dar judecătorii Curții de Apel Iași i-au respins cererea.

7IAȘI a surprins-o pe soacra lui Gabriel Harabagiu, Maria Țamboi, vânzând gogoși (reale) pe Pietonal. Totuși, fostul viceprimar susține că el n-a știut că aceasta lucra la firma New Bauen

ANI a prezentat dovezile că Harabagiu era în conflict de interese

În raportul ANI este invocat un contract de închiriere încheiat în septembrie 2015 de către firma New Bauen Bild SRL cu Primăria Iaşi. Societatea a închiriat, în urma unei licitaţii, Punctul Termic 18 (60 mp în Tătăraşi) pentru o patiserie.
Ce nu menționează raportul: societatea a avut acest contract de închiriere, dar a beneficiat și de contracte pe spațiul public unde și-a amplasat tonetele de fast food.
ANI a cerut informații și contracte, Primăria a depus doar acest contract, ascunzând celelalte, pentru că nu au fost date în urma unor licitații. Municipalitatea a obstrucționat ancheta inspectorilor de integritate.
În 2016, Harabagiu a devenit viceprimar și inspectorii au descoperit că, din această postură, a semnat trei acte adiţionale pentru prelungirea contractului firmei New Bauen.
Gabriel Harabagiu a condus comisia din cadrul Primăriei care închiriază domeniul public al Iașului sau spații deținute de Municipalitate. Pentru muritorii de rând închirierea unui metru pătrat din Iași era imposibilă, Harabagiu personal era cel care aproba cererile. Doar agreații primeau un spațiu nou sau li se prelungeau contractele care, la Iași, sunt înnoite în fiecare an.
Nu era un conflict de interese dacă ANI nu ar fi găsit dovezi că socrii lui lucrau ca vânzători pentru New Bauen Build SRL, iar de declaraţiile şi raportările financiare ale firmei la ANAF se ocupa soţia, Mădălina Harabagiu, despre care inspectorii spun că nu ar fi obținut, oficial, venituri din această activitate. A depus la instituțiile statului peste 200 de documente ale firmei: declarații fiscale, bilanțuri, ordine de plată.

Gabriel Harabagiu, epoca de aur când avea tot Iașul la degetul mic. A intrat pauper în Primărie și a ieșit bogat. E și acum șef de serviciu, 15.000 de lei salariu brut

Socrii își luau salariile de la New Bauen SRL

Inspectorii ANI au explicat în dosar cum s-au desfășurat faptele. Socrii se angajaseră la firmă înainte ca Harabagiu să devină viceprimar: soacra în 2015, socrul în primăvara anului 2016. Au lucrat cu intermitențe, socrul a plecat în 2019 fără să revină.
În perioada în care Harabagiu a semnat actele adiţionale, socrii lui lucrau însă și au încasat salarii de la firmă. Pentru această abatere, ANI a constatat conflict de interese, aplicând Legea 161/2003 – art. 70, precum și Codul Administrativ care impune ca un demnitar aflat în conflict de interese să se abțină de la semnarea unor acte care ar conduce către acesta. Harabagiu nu s-a abținut.
În aceeași speță, a fost invocat art. 301 din Codul Penal:
„Fapta funcționarului public care în execritarea atribuțiilor de serviciu a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos material pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.
În raportul de evaluare este notat faptul că socrii fostului viceprimar au încasat salarii, nefiind speficată suma. Datele au fost cerute de la ANAF, care a confirmat prin fișele fiscale.

Lângă toneta de la New Bauen se află spațiul oferit familei Zlăvog, prietenii de vacanțe ai lui Gabriel Harabagiu. Închirierea s-a făcut fără licitație, pe domeniul public, invocându-se că ditamai construcția e o rulotă mobilă, cu amplasament provizoriu, putând fi mutată oriunde în altă parte. Minciuna ridicolă ține deja de 4 ani

Harabagiu, incorigibil: nu știa ocupația socrilor deși locuia cu ei în casă

Fostul viceprimar, nu recunoaște nici abaterea dministrativă, nici fapta penală. Susține că faptele nu există și că este o eroare de interpretare a ANI.
În al doilea rând, susține că firma New Bauen Build a avut contractul închiriere luat prin licitație publică în 2015, înainte de a deveni viceprimar (2016), și nu a semnat decât acte adiționale de prelungire, conform atribuțiilor date de către primar.
Nu spune însă nimic de faptul că prietenul și partenerul de fotbal Mihai Chirica era, la data încheierii contractului (septembrie 2015), primar interimar al Municipiului Iași. Mai susține că nu a știut informațiile legate de faptul că socrii săi lucrau ca vânzători de gogoși pentru New Bauen Build până pe 10 mai 2022, când i s-a adus la cunoștință raportul Agenției Naționale de Integritate. Gabriel Harabagiu locuiește însă în aceeași curte cu socrii săi, în cartierul Cantemir, iar mulți ani au locuit chiar în aceeași casă, dar susține că nu știa care era ocupația acestora.
Despre activitatea socrilor la firma respectivă și favorizarea societății de viceprimar au existat articole încă din 2018, publicația 7IAȘI ducând o campanie îndelungată de presă. Deci Gabriel Harabagiu avea de unde să se informeze.
Fostul viceprimar a fost contactat de REPORTER DE IAȘI, dar nu a răspuns. Punctul său de vedere este preluat din contestația depusă la Curtea de Apel.

Mircea Rotariu, săgeata dezvoltatorilor imobiliari în biroul lui Gabriel Harabagiu. El reprezenta firma New Bauen, acoperindu-l pe Harabagiu. Aici, surprins de REPORTER la cumătria acestuia

Legături sulfuroase

Jurnaliștii de la 7IAȘI au descris, în 2018, modul în care Gabriel Harabagiu era implicat și favoriza New Bauen Build, ceea ce avea să constate ANI mai târziu, în 2022.
Pe scurt, afacerea New Bauen Build SRL aparține doar în acte lui Puiu Nedelcu (58 de ani, Rediu). Acesta este fost angajat al afaceristului Mircea Rotariu într-o firmă pe care cel din urmă a deținut-o în 2006. Rotariu, la rândul său, a fost utilizat drept săgeată de Harabagiu în toate afacerile imobiliare pe care le-a derulat. La botezul fiicei sale a fost unul dintre invitați.
Timp de trei ani, Rotariu își bea cafeaua în fiecare dimineață în biroul viceprimarului, cei doi fiind nedespărțiți. În același timp, Mircea Rotariu era mandatarul unor dezvoltatori imobiliari în relația cu Primăria, în vederea obținerii de autorizări pentru proiecte rezidențiale. Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu n-au considerat niciodată că aceste practici ar reprezenta o incompatibilitate.
Din 2014, Nedelcu a devenit angajat la societatea cumnatului lui Rotariu, Lucian Răchiteanu, iar din 2015 a devenit, peste noapte, din simplu angajat asociat unic și administrator al New Bauen Build SRL.

Harabagiu și Zlăvog împart o zonă strategică din Parcul Expoziției, acolo unde accesul altor antreprenori este interzis

Totul trecea pe la soția viceprimarului

Societatea fusese înființată de Anemarie Răchiteanu în 2011, sub denumirea de Baby Shower SRL. În realitate, firma era controlată de Mircea Rotariu, ale cărui date de contact apar pe toate contractele.
În 2016 Harabagiu a devenit viceprimar și, din acel moment, New Bauen Build SRL a primit cele mai bune amplasamente de comerț stradal din Iași. A avut tonete de fast-food în centru, în perioada Sărbătorilor Iașului, a primit două amplasamente în Parcul Expoziției pe care alții nu le pot obține.
Dovada supremă a fost obținută când ANI a luat oficial datele și a constatat că Mădălina Harabagiu s-a ocupat de toate actele societății și a avut certificat de semnătură digitală. Totul trecea pe la soția viceprimarului.

Gogoșica, altă tonetă a familiei Harabagiu, așteaptă primăvara în Parcul Expoziției. Afacerea de familie nu s-a întrerupt niciodată în toți acești ani

Gabriel Harabagiu s-a ales cu 1,5 ha de teren la Moara de Vânt

Gabriel Harabagiu și-a favorizat sau utilizat socrii și în alte afaceri. Cea mai cunoscută este lovitura de milioane de euro din Moara de Vânt, amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgențe, unde Primăria va realiza toată infrastructura. Maria Țamboi a devenit, în 2017, proprietara unei suprafețe de 1,5 hectare de teren în acea zonă situată la 500 de m de amplasamentul spitalului.
Fișa de punere în posesie a fost întocmită de Primăria Iași la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul din Moara de Vânt al unității medicale. Soacra viceprimarului a cumpărat întreaga moștenire de la celelalte rude moștenitoare cu doar 73.000 de euro, sursa banilor nefiind clar conturată.
Când erau semnate actele de punere în posesie, ginerele era viceprimar. Dosarul de retrocedare fusese început în 1993 iar în 2003 rudele familiei viceprimarului cereau despăgubiri pentru o diferență de teren de 1,5 ha. S-au răzgândit și au cerut totuși să fie împroprietăriți în 2010, după ce Harabagiu era deja cunoscut ca politician local al PSD și candidase, în 2008, la CL.

Primăria n-a răspuns tuturor solicitărilor ANI, ascunzând faptele lui Gabriel Harabagiu. Mihai Chirica este cumătrul său, amândoi ai jupânit Iașul și împart mai multe dosare penale pentru fapte de corupție

Garsonieră lângă Palas la preț subevaluat

Numele Mariei Țamboi apare și în altă speță: a cumpărat în 2016 un apartament mult subevaluat în blocul lui Cristin Zămoșteanu de lângă Palas. Ea a cumpărat apartamentul de 25 mp cu 19.760 euro (790 euro/mp) în condițiile în care celelalte apartamente s-au vândut cu 1.000 – 1.515 euro/mp.
Documentele urbanistice ale blocului au arătat că acesta a apărut cu o viteză imposibil de atins în construcții: 24 noiembrie 2015 data recepționării fundației – 18 ianuarie 2016 data finalizării blocului.

Article image
* Au apărut milionarii din jurul fostului viceprimar și care au făcut afaceri extrem de profitabile cu Primăria * Radu Sacagiu, beneficiarul unui schimb de terenuri scandalos cu Primăria, a venit cu darul la cumătrie * La fel și Cătălin Drăgan, căruia Prefectura tocmai i-a cerut anularea unei autorizații pentru un bloc în Tg. Cucu * Prin Drăgan s-au rulat banii pentru construirea conacului de la Frasin al lui Mihai Chirica ...
Autor cristi tanasa Reportaje 31 August 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31