fbpx
 
O nouă aberație a sistemului: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit în valoare de 450 de lei

O nouă aberație a sistemului: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit în valoare de 450 de lei


Un elev care a intrat la liceul Tehnologic Agricol Bărcănești cu media 1,97 primește bursă de merit în valoare de 450 de lei pe lună pentru că se încadrează printre primii 30% dintre elevii clasei, după media de admitere, așa cum prevede Legea Educației, scrie edupedu.ro.

Conform presei locale, este vorba de un elev de la profesională. „A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit”, spune directoarea Liceului Tehnologic Agricol Bărcănești, Viorica Rădulescu, pentru Observator de Prahova. „Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani. Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”, a completat directoarea.

Nu este un caz singular. În presa locală a mai apărut și cazul unui elev din Ploiești cu media 4,59 și care va primi de asemenea bursă de merit.

Noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Potrivit articolului 7, din Legea educației, în cazul elevilor de clasele a IX-a, bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, astfel: 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31