fbpx
 
Comunele USR-PLUS din Iași au fost șterse de pe harta țării. Cîțu a dat bani doar la liberali, în stil „apartheid”

Comunele USR-PLUS din Iași au fost șterse de pe harta țării. Cîțu a dat bani doar la liberali, în stil „apartheid”


Un om căzut acum din cer în România poate spune de la ce partid este un primar de comună în funcție de banii alocați de Guvern din fondul de rezervă. Doar consultarea listei cu banii alocați pe localități arată care primar este de la PNL, care este de la PSD, iar comunele care lipsesc sunt sigur de la USR-PLUS.


Florin Cîțu a împărțit 1 miliard de lei primăriilor din România pentru proiectele locale, dar mai ales pentru plata utilităților. Banii merg direct către primării şi consilii judeţene.
„Mă doare capul, nu vreau să comentez ce au făcut”, spune un primar PSD al unei localități de 10.000 de oameni din județ, care a primit doar 50.000 de lei.

Iulian Marcu, primar PNL Ungheni: „Am primit 300.000 de lei. Sunt buni”

 

Criteriu politic: de șase ori mai mulți bani la PNL

Primăriile liberale din Iași au primit câte 300.000 de lei, în cazul comunelor. Este vizibilă apartenența politică direct din lista fondurilor alocate. Pașcaniul, al doilea oraș al județului, liberal, a primit tot 300.000 de lei, la fel ca Podu Iloaei, alt oraș cu primar PNL.
Celelate două orașe – Hârlău și Târgu Frumos (ambele PSD) au primit câte 100.000 de lei. În rest, confruntând listele de la alegerile locale cu cele de la împărțirea fondului de urgență, constanța raportului 6/1: comună PNL – 300.000 de lei, comună PSD – 50.000 de lei.
Sunt două excepții: Dagâța (145.000 de lei) și Popricani (118.000 de lei), deși ambele primării sunt liberale.
„Am primit două adrese în ultima lună și jumătate să dăm o situație referitoare la facturile restante ale comunei. Am scris sumele și numărul facturilor, am făcut dovada cu documente. Am inclus și cofinanțări la proiecte. Avem trei în derulare – grădiniță, teren de fotbal și o rețea de apă. Erau sume mici pe facturi, între timp fuseseră plătite, dar am inclus cofinanțările pe proiecte. Noi am cerut 700.000 de lei, doar la grădiniță avem cofinanțare 350.000, dar am primit doar 300.000. Sunt buni”, a precizat primarul PNL al comunei Ungheni, Iulian Marcu.

 

Pesediștii au primit mărunțiș

Primăriile PSD comunale din județul Iași au primit, fără excepție, 50.000 de lei din fondul de urgență. „Extraordinar de mult am primit. Nu mai comentez, mă doare capul de așa dărnicie a Guvernului. Au dat unei comune cum este Răducăneniul 50.000 de lei. Să fac ce cu banii? Ce să acopăr, avem cofinanțări de mult mai mult de atât. Oricum, nu are nicio importanță suma. Oamenii au înțeles foarte bine ce a făcut Guvernul. Și nu ne dezvoltăm așa”, ne-a declarat Viorel Ilie, primarul din Răducăneni.

Viorel Ilie, primar PSD Răducăneni: „Oamenii din comună au înțeles ce-a făcut Cîțu”

 

Localitățile USR-PLUS n-au primit nimic

Conform listei fondurilor alocate, cele trei primării USR-PLUS din județ nu au primit niciun ban din fondul de urgență. Primarul din Mircești, Leon Bălteanu, a precizat că instituția pe care o conduce a avut o întârziere de două luni la salarii și că ultima împărțire de bani este o lovitură și mai mare.  „Vă dați seama, la rectificarea din decembrie de anul trecut, pentru echilibrarea bugetelor, n-am primit nimic. Și l-am întrebat atunci pe Costel Alexe de ce, mi-a spus să ne bucurăm de ce am primit, că la fel va fi și în viitor. S-a adeverit acum ce spunea. Cu împărțirea fondului de urgență, am primit adresă de la Prefectură să trimitem datoriile făcute pentru funcționare, că vor fi ceva fonduri. Am completat, am trimis, am mai trimis încă o dată apoi. Astă-noapte, văzând lista, am aflat că noi, de la USR, am fost săriți”, a explicat primarul Leon Bălteanu.

 

Răzbunări politice pe spatele românilor

Salariile au întârziat în comună peste două luni pentru că aleșii locali nu au aprobat o rectificare bugetară, fiind imposibil să fie primiți în cont banii din bugetul central. „Am pierdut majoritatea din consiliu, iar domnul Alexe se răzbună pe mine prin oamenii de aici. Mi-a cerut să îl accept viceprimar pe fostul primar liberal Petre Antaluț, am refuzat. Domnul Antaluț este membru fondator PNL Iași, probabil că este în relații foarte bune cu președintele CJ. Ca să mă întorc la împărțirea fondului de rezervă al Guvernului, este o răzbunare a lui Florin Cîțu la nivel național pe USR, exact cum se răzbună domnul Alexe pe mine aici”, a mai declarat Leon Bălteanu. Conform listei trimise la Guvern din Mircești, datoriile de funcționare și dezvoltare (cofinanțări) erau de 750.000 de lei. Comuna de 4.000 de oameni are și un credit de 3 milioane de lei făcut pentru cofinanțarea unui proiect de canalizare.
REPORTER DE IAȘI i-a solicitat un punct de vedere președintelui CJ Iași, Costel Alexe. A citit mesajele, dar până la apariția textului nu a răspuns.

Lista alocărilor arată extrem de clar segregarea pe criterii politice: comunele PNL au primit câte 300.000 de lei, iar cele PSD câte 50.000 de lei

 

Condamnați la frig, sărăcie și foame

Semnalul de alarmă privind modul în care s-au împărțit banii din fondul de urgență aflat la dispoziția Guvernului a fost tras de Dan Barna, vicepreședintele USR-PLUS: „Nemernicia prin care Cîțu a golit fondul de rezervă al Guvernului și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”.
Mesajul a fost aproape același și la Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame. Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”.

 

Article image
* La Comarna, primarul PNL a primit bani să repare toate cele cinci poduri din comună, deși anul acesta n-au fost viituri * În schimb, primarul PSD din Țigănași a cerut 3 milioane de lei și a primit doar 73.000 de lei * La Strunga, alt pesedist s-a ales cu doar 4.000 de lei, nici să repari acoperișul unui șopron * Cei trei primari PNL cu sumele cele mai mari, în milioane sau sute de mii de euro, sunt oamenii de încredere ai...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31