fbpx
 
Dosarul Skoda a fost strămutat la Bârlad: Mihai Chirica, acuzat de abuz în serviciu

Dosarul Skoda a fost strămutat la Bârlad: Mihai Chirica, acuzat de abuz în serviciu


Curtea de Apel a admis astăzi cererea de strămutare a Dosarului Skoda formulată de avocații primarului Mihai Chirica, informează 7IASI. Potrivit minutei instanței, dosarul va fi judecat de Judecătoria Bârlad. Decizia Curții de Apel este definitivă.

„În baza art. 74 alin. 1 Cod procedură penală admite cererea de strămutare formulată de petentul Chirica Mihai. În baza art. 74 alin.2 Cod procedură penală strămută judecarea cauzei cu numărul de dosar 1803/245/2021 de pe rolul Judecătoriei Iaşi pe rolul judecătoriei Bârlad. Menţine actele îndeplinite în faţa Judecătoriei Iaşi. Se vor înştiinţa de îndată atât Judecătoria Iaşi cât şi Judecătoria Bârlad cu privire la admiterea cererii de strămutare. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată azi 23.03.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.”, se arată în minuta instanței.

Tribunalul Iași a decis săptămâna trecută ridicarea sechestrului de pe bunurile lui Chirica pe considerentul că motivația pentru care a fost instituită măsura asiguratorie nu mai subzistă, mai spun jurnaliștii de la 7IASI.

În Dosarul Skoda, Mihai Chirica, Dumitru Tomorug, Eugen Chișcă și fostul primar Gheorghe Nichita sunt acuzați de abuz în serviciu, prejudiciul fiind de 500.000 lei.

Dosarul Skoda

La începutul anului 2013, conducerea Primăriei a luat decizia de a achiziționa patru autoturisme în leasing operațional, valoarea estimată, ce urma a fi suportată de la bugetul local, fiind de aproximativ 93.132 euro (fără TVA), adică 419.094 lei. Suma depășea pragul impus de o Ordonanță a Guvernului de atunci, care interzicea autorităților publice locale să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA inclus).

La Iași, însă, întregul aparat birocratic s-a pus în mișcare pentru a cumpăra mașini mai scumpe decât impunea Guvernul. Informația prezentată în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI, la începutul anului 2017, a fost că achiziția s-a făcut inițial direct de către Primăria Iași (ordonator principal de credite), aceasta fiind și cea care a înmatriculat autoturismele la Poliția Rutieră. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, toată procedura a fost reluată, prin acte antedatate, achiziția fiind mascată ca o necesitate a Poliției Locale (ordonator terțiar de credite). Se spera astfel să se asigure legalitatea, deoarece Ordonanța de Guvern permitea autorităților de ordine publică să achiziționeze mașini mai scumpe de 18.000 de euro.

Article image
De-acum și Dragnea îl poate arăta cu degetul, iar primarul Iașului se poate apăra la fel: dosar politic. În 2013, șefii Primăriei au vrut mașini noi și scumpe, deși legea le interzicea. Au mascat achiziția pe spatele Poliției Locale, dar aceasta n-a folosit nici măcar o zi cele patru Skoda. Prejudiciul este de 411.000 de lei, primarul Iașului fiind inculpat oficial pentru „abuz în serviciu”. Toate actele privind achiziția a...
Autor Gabriel Gachi Anchete 05 Iulie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: