fbpx
 
Colaj foto: presafarastapani.ro Colaj foto: presafarastapani.ro

Un primar din Gorj și doi apropiați ai săi, acuzați de furt de procurorii Parchetului European. Prejudiciu de peste 3 milioane de euro


Fraudă de milioane cu bani europeni. Un primar din Gorj, socrul său și un om de afaceri din București sunt acuzați de procurorii Parchetului European că au pus la cale o schemă ilegală prin care au furat peste trei milioane de euro din fonduri europene.

Anchetatorii spun că suspecții ar fi creat falsa impresie că vor să folosească banii pentru dezvoltarea Deltei Dunării și i-au deturnat prin licitații și achiziții trucate, informează Știrile PRO TV. Printre persoanele vizate au fost primarul din Rovinari, Robert Filip, socrul acestuia, afaceristul Florin Gabriel Lupu şi Constantin Mincu Pătraşcu Brâncuşi, patronul unei firme cu numeroase contracte cu statul.

Ca să obțină banii, cei trei suspecți au pus la cale o schemă frauduloasă cu patru firme cheie pe care le-au înregistrat în localitatea Isaccea din Delta Dunării. Procurorii spun că fiecare dintre acestea trebuia să facă dovada că are în cont aproape două milioane de lei ca să fie eligibilă. Așa că, suspecții au împrumutat banii de la alte societăți și, după ce obținut extrasul de cont, au înapoiat suma. În realitate, în conturi erau doar câteva zeci de lei.

Unele firme controlate de primarul din Rovinari erau înregistrate pe numele bunicii sale de 80 de ani sau pe numele fostului său șofer. Odată ce au primit banii, suspecții au pus în aplicare mai multe sisteme de fraudare.

De exemplu, procurorii europeni au descoperit că omul de afaceri din București importa din China utilaje grele, pe care le vindea apoi la suprapreț unei firme din Bulgaria, pe care o controla prin interpuși. Apoi, primarul și socrul său cumpărau aceleași utilaje la un preț și mai mare. La o singură tranzacție, suspecții ar fi obținut ilegal un profit de peste o sută de mii de euro.

La dosar există inclusiv convorbiri telefonice interceptate, în care omul de afaceri își invita prietenii la licitații. Le cerea să nu depună oferte astfel încât să rămână în cursă doar firma controlată de el.

Pe 24 mai, procurorii au percheziționat 15 adrese din București, Gorj, Giurgiu, și Delta Dunării. 500 de mii de euro au fost confiscați atunci și s-a pus sechestru pe mai multe utilaje și case în valoare de cinci milioane de euro.

Cei trei suspecți sunt cercetați sub control judiciar pe cauțiune în valoare totală de 1,7 milioane de euro. Alți doi suspecți, consultanți în domeniul fondurilor europene, sunt și ei cercetați în acest dosar.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: