fbpx
 
Un procuror și un polițist, reținuți de Parchetul Curții de Apel Craiova pentru abuz în serviciu

Un procuror și un polițist, reținuți de Parchetul Curții de Apel Craiova pentru abuz în serviciu


Un procuror din judeţul Olt, un poliţist şi alte două persoane au fost reţinuţi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru 24 de ore, pentru abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de probe, într-un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane.

Potrivit Parchetului Curţii de Apel Craiova, procurorul Sorin Lia este acuzat că, în calitate de procuror coordonator, ar fi intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal în care exercita supravegherea urmăririi penale, arată Agerpres.
De asemenea, el s-ar fi folosit de funcţia de conducere emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, prin care a atestat faptul că a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie rutieră. Procurorul este acuzat că ar fi intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie pentru ca un prieten de-al său care era lucrător de poliţie să fie mutat la o altă structură de poliţie.
Acesta mai este acuzat şi de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului,
„raportat la instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale; favorizarea făptuitorului în formă continuată, raportat la modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii - raportat la faptul că, în perioada 17 - 26 februarie 2022, a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare, aflate în lucru în ancheta proprie/în supravegherea urmăririi penale".
Potrivit sursei citate, în acelaşi dosar a fost reţinut şi un lucrător de poliţie, pentru două infracţiuni de instigare (directă) la abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.
De asemenea, mai sunt cercetaţi în dosar administratorul unei societăţi comerciale, pentru instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu, la favorizarea făptuitorului, la uzurparea funcţiei în formă continuată şi la uzurparea funcţiei, precum şi alţi doi poliţişti, dar şi alte persoane.
„Precizăm că măsura reţinerii procurorului a fost avizată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judeţean Anticoruptie Dolj, I.G.P.R. - S.R.P.T. Craiova, D.O.S. Bucureşti, B.O.S. Craiova, D.G.P.I., S.J.P.I. Dolj şi U.T.A.I. Craiova. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în niciun fel, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", precizează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Lia Sorin Marian este procuror de 12 ani, membru fondator al asociatiei „Inițiativa pentru Justiție”. Anul trecut, el a candidat pentru un post in CSM.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: