fbpx
 
Colaj foto: 7IASI Colaj foto: 7IASI

Funcționari din Primăria Iași, audiați la DNA în dosarul trucării licitațiilor pentru evenimentele organizate de municipalitate


Vasile Tiron, șeful Centrului de Informare pentru Cetățeni (CIC) din cadrul Primăriei Iași a intrat în această dimineață la sediul DNA, unde este audiat în dosarul privind trucarea licitațiilor organizate de municipalitate pentru mai multe evenimente, concerte de Revelion, Sărbătorile Iașului și festivaluri, anunță 7IASI. Acesta a fost președintele Comisiei de Licitație, în urma căreia firma impresarului Radu Groza, R&A Events and Concerts, a primit contractului pentru organizarea Revelionului 2022-2023.

La sediul DNA a ajuns și Alina Cepoi, șef Birou Evenimente Publice de la Primăria Iași, cea care a făcut referatele de necesitate pentru acest eveniment.

La sediul DNA a ajuns și Cătălin Boțoiu, consilier la Birou Evenimente Publice din cadrul municipalității.

Cătălin Boțoiu, Alina Cepoi și Vasile Tiron au calitatea de învinuiți în acest dosar. 

Ancheta procurorilor se concentrează pe tarifele artiștilor care au urcat pe scenă și care au fost dublate de la început, precizează publicația amintită. Impresarul Radu Groza a menționat în documentele depuse la Primăria Iași că onorariile nete cerute de artiști se ridică la 185.625 lei. Din această sumă, onorariul net cerut de trupa Carla’s Dreams este de 148.500 lei, respectiv 30.000 de euro. Forward Agency, firma care reprezintă interesele Carla’s Dreams, și cu care încheiase contract Radu Groza, solicită acum, în 2023, un tarif 15.000 – 18.000 euro pentru un concert în aer liber, în timp ce anul trecut onorariul maximal era de 15.000 de euro. Așadar, Radu Groza și-a pus un capac de 100 la sută la onorariul artistului principal doar pentru faptul că are firul direct cu Mihai Chirica.

Mai întâi, Groza a obținut semnăturile artiștilor pentru Revelion, după care Primăria Iași a anuntat numele celor pe care îi dorea prezenți la spectacol. Coincidență: numele artiștilor doriți de Primărie erau ale artiștilor care semnaseră înainte înțelegeri cu firma lui Groza . Chiar dacă o firmă de impresariat sau organizări evenimente ar fi dorit să participe la procedura de selecție, tot îi era imposibil să îndeplinească condițiile, întrucât artiștii aveau deja contracte încheiate cu firma lui Groza. În fiecare an, la fiecare concert organizat, Primăria demarează procedura de atribuire a contractului privind organizarea concertelor cu câteva zile înainte de eveniment. În 2022, Primăria a demarat procedura pe 21 decembrie.

Practic, firmele interesate au avut la dispoziție doar zilele de 22 și 23 decembrie pentru a pregăti oferta, întrucât termenul de depunere a fost 27 decembrie (ora 11:00), iar zilele de 24, 25 și 26 au fost nelucrătoare. Mai mult, caietul de sarcini a cuprins inclusiv numele artiștilor, iar unii dintre aceștia sunt colaboratori ai lui Radu Groza, cel care controlează firma care avea să câștige contractul.

„După cum am informat printr-un comunicat de presă din data de 29 decembrie 2022, serviciile de organizare a spectacolului au fost încredinţate, printr-o procedură de achiziţie simplificată prevăzută de legislaţia în vigoare, către R & A Events & Concerts SRL-D, pentru o sumă totală de 553.700 lei, fără TVA, care a inclusiv artişti, scenotehnică, cazări, deplasări, taxe etc. Potrivit contractului menţionat, spectacolul a inclus focuri de artificii. Aşa cum am anunţat, "„n funcţie de condiţiile meteorologice şi tehnice", evenimentul ar fi putut include şi un spectacol de lumini cu lasere şi drone", se menţiona în comunicatul Primăriei Iaşi de la acea dată.
Conform aceleiaşi surse, după semnarea contractului, firma a notificat municipalitatea că, „dat fiind timpul prea scurt şi întrucât nu erau întrunite condiţiile tehnice şi meteorologice necesare, nu poate organiza şi spectacolul de drone".
„Ca urmare, suma aferentă spectacolului de drone, de 83.200 lei, fără TVA, a fost scăzută din valoarea contractului şi, evident, nu va fi achitată. Restul serviciilor prevăzute în contract au fost onorate", se precizează în documentul de presă al Primăriei Iaşi.

În loc să aplice clauzele contractului și să solicite penalități și daune de interese de la R&A Events & Concerts SRL, Primăria a semnat procesul verbal de recepție ca și cum toate serviciile au fost prestate. Speriat de noul dosar penal, Chirica nu a plătit cei 559.895 lei prietenului său Radu Groza . Firma lui Groza a dat în judecată Primăria Iași solicitînd plata facturii emise și penalităților de întârziere. În loc să-și apere corect șansele, reprezentanții Primăriei au invocat faptul că nu au făcut plata din cauza DNA, mai arată 7IASI.

Article image
Timp de 7 ani, primarului nu i-a păsat că licitațiile pentru concertele organizate de Radu Groza erau trucate și îi plătea de urgență sute de mii de euro pentru fiecare eveniment Imediat ce DNA i-a cerut socoteală, primarul a anulat ultima plată către firma amicului său, ca și cum nu l-ar cunoaște Impresarul cere banii la Tribunal, Mihai Chirica nu mai răspunde la telefon, pentru că mai are o trimitere în judecată și alte...
Autor Gabriel Gachi Anchete 10 Aprilie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31