fbpx
 
Recordul mondial al inutilității: Primăria și CFR se judecă de 25 de ani pentru o amărâtă chirie de la McDonald’s

Recordul mondial al inutilității: Primăria și CFR se judecă de 25 de ani pentru o amărâtă chirie de la McDonald’s


De aproape 25 de ani, Primăria Iași și CFR-ul se luptă în instanțe pentru terenul de circa 2.000 de metri pătrați pe care, în 1997, a fost inaugurat primul Mc Donald’s din oraș

Municipalitatea a câștigat mare parte din procese, dar, în 2021, surpriză mare: CFR a reușit să intabuleze terenul pe numele său. „I-au indus în eroare pe cei de la Cadastru”, au recționat cei din Primărie

Imediat, Primăria a atacat actul în instanță și, după aproape trei ani, un complet de judecată a dispus radierea dreptului de proprietate al CFR-ului pentru suprafață. Disputa continuă în apel

La prețul actual al pieței, valoarea celor 2.070 de metri pătrați este de 1,6 milioane de euro

„Obținut în mod ilegal”

În noiembrie 2021, Municipiul Iași, prin primar și Consiliul Local al Municipiului Iași au chemat la bară Compania Națională Căile Ferate Române – Sucursala Regională de Căi Ferate Iași solicitând instanței să dispună rectificarea unei cărți funciare pentru un teren de 2.070 de metri pătrați din fața Gării Iași, teren pe care se află un restaurant Mc Donald’s.

Cu margini albastre, terenul în litigiu pe care se află Mc Donald’s de lângă Gară

În acțiune, reclamanții au acuzat faptul că pârâta a obținut în mod ilegal din partea Oficiului Județean de Cadastru (OCPI) un act care constata dreptul de proprietate asupra suprafeței de teren. „(...) la data de 13.04.2021, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A. Bucureşti – Sucursala de Căi Ferate Iași a indus în eroare OCPI prin omiterea unor date, informaţii şi înscrisuri, urmărind în mod vădit înscrierea nelegală a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de teren de 2.070 mp”, au susținut Primăria și Consiliul Local în cererea de chemare în judecată, adăugând că terenul aparține Municipiului Iași, având regim de proprietate publică.

Telenovelă fără final

Disputa dintre Primărie și CFR pentru acest teren a început în urmă cu circa 25 de ani, după ce, în în 1997, în cadrul unei asocieri în participațiune, Consiliul Local l-a cedat firmei Premier Restaurants Romania SRL, societatea care administra restaurantele Mc Donald’s din România.

Din asociere, Primăria încasează lunar o chirie la care râvnește și CFR-ul, acesta fiind motivul pentru care între părți a început un îndelungat conflict juridic. De exemplu, unul dintre procese a durat din 2008 până în 2023, sentința arătând calitatea de proprietar al Municipiului Iași şi apartenenţa terenului la domeniul public.

Speța și deciziile au fost atât de încurcate, încât, la un moment dat, Premier Restaurants Romania SRL a plătit chirie CFR-ului, iar apoi, din nou la Primărie.

Pe de altă parte, situația a escaladat atât de mult încât CFR-ul a dat în judecată firma Mc Donald’s pentru a plăti aproape 500.000 de lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului. În timpul procesului, Premier a cerut ca în dosar să fie introdus Consiliul Local, de la care primise terenul în cadrul asocierii în participațiune. În final, CFR a pierdut și acest proces.

CFR: „Avem terenul din 1926”

În dosarul prin care Primăria a acuzat înscrierea ilegală a dreptului de proprietate, CFR a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată. Compania a susținut că ea este cea care deține suprafața, iar actul eliberat de Cadastru „corespunde realității și situației juridice reale”, iar Primăria și Consiliul Local „nu indică nici un titlu de proprietate care să le dovedească calitatea asupra terenului, iar pe de altă parte, nu există încălcări ale drepturilor acestora, reclamanții nu justifică modalitatea (anterioară emiterii primei hotărâri a consiliului local) prin care terenul să fi trecut din proprietatea CFR în domeniul public de interes local, având în vedere că suprafața de teren nu este identificată pe niciunul din actele prezentate.” CFR afirmă că în 1926 a cumpărat aproximativ 44 de hectare de teren în zonă, printre care cei 2.070 mp.

Judecător: „Regimul juridic nu este clarificat”

În august 2023, magistratul de la Judecătorie a constatat că „este evident că regimul juridic al terenului (...) nu este clarificat, situaţia acestuia fiind una incertă”, observând că CFR-ul are un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru aproape 40 de hectare în zonă, dar care nu include terenul pe care se află restaurantul Mc Donald’s.

Judecătoria Iași

„Or, în lipsa unor clarificări cu privire la situaţia juridică reală a terenului, instanţa apreciază că se impune radierea dreptului din cartea funciară, pentru a evita creearea unor incertitudini în circuitul civil, înscrierea fiind efectuată în lipsa unui titlu de proprietate, fără a corespunde cu situaţia juridică reală a terenului, aşa cum a fost statuat cu putere de lucru judecat prin hotărârile anterior indicate.”, a conchis judecătorul, care a dispus radierea dreptului de proprietate al Companiei pentru cei 2.070 mp. CFR a depus apel.

Conform unei oferte din aceste zile de pe site-urile cu profil imobiliar, pentru un teren aflat peste drum de cel în litigiu, dar cu o suprafață de doar 500 mp, prețul pe metru pătrat este de aproape 750 de euro/mp, ceea ce face ca, în echivalent, valoarea celor 2.070 de mp de sub Mc Donald’s să fie de circa 1,6 milioane de euro.

Article image
Copilul e în clasa a VI-a la Colegiul Național și n-a știut să pună notele în portativ la o lucrare de control Părinții au cerut medierea cu conducerea școlii: directoarea a chemat alți doi profesori de Muzică și aceștia au deliberat, spunând că nota 1 este cea corectă Părinții magistrați au mers mai departe: au reclamat cazul la Inspectoratul Școlar Ea, fostă prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie, actual ...
Autor cristi tanasa Anchete 05 Aprilie 2024

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31