fbpx
 
Căpușa Wink ia stația cu 20 de euro de la CTP și o vinde cu 500 de euro, în cea mai mare fraudă sub ochii Curții de Conturi și DNA

Căpușa Wink ia stația cu 20 de euro de la CTP și o vinde cu 500 de euro, în cea mai mare fraudă sub ochii Curții de Conturi și DNA


Fără nicio licitație, Wink administrează 103 stații de tramvaie din Iași, cele centrale fiind deținute în exclusivitate

Plătește lunar la CTP doar 2.060 euro pe 103 stații, adică 20 de euro/lună/amplasament. Adică 100 de lei, bani de semințe

Ulterior, Wink vinde publicitatea din stații la prețurile reale ale pieței: între 400 și 700 de euro/lună

Adică tarifele practicate sunt de până la 35 de ori mai mari decât cele solicitate de CTP

REPORTER DE IAȘI, într-un demers incognito, a primit ofertă de la Wink de 1.500 de euro/lună pentru trei stații, într-un contract pe patru luni. La CTP ne-ar fi costat doar 60 de euro/lună, deci de 25 de ori mai puțin. Dar CTP nu are stații centrale, toate sunt la Wink!

O firmă face milioane de euro pe spatele companiei publice, iar ieșenii suportă datoriile de zeci de milioane de lei ale CTP. Deci firma Wink, deținută de Ștefan Holicov, fură direct din buzunarele ieșenilor, fiind sub protecția primarului Mihai Chirica

Conducerea CTP se laudă cu venituri din publicitate de 40.000 de euro/an și le consideră foarte mari! Wink face pe spatele CTP 600.000 de euro/an, doar din stații. Din ecrane sunt alți bani

În ultimii 10 ani, Wink Network SRL, cea mai mare căpușă de pe trupul Companiei de Transport Public (CTP), și-a crescut continuu profitul. Mare parte din acesta provine din afacerile cu CTP Iași, societatea de transport a orașului oferind firmei lui Ștefan Holicov stații de călători și tramvaie pentru colantare cu reclame.
Wink a crescut între 2013 și 2022 de la o cifră de afaceri de 912.000 de lei la 4,05 milioane de lei, iar profitul l-a majorat de la 108.000 lei la 1,4 milioane de lei. În acest timp, societatea de transport a fost falimentată, reinventată drept Compania de Transport Public (CTP), firmă care are deja datorii de 57 de milioane de lei către stat furnizori și salariați.
O informație confirmată de CTP: toate spațiile publicitare din stațiile centrale sunt date către Wink. Cine vrea publicitate într-o stație direct de la CTP primește doar la periferie.

Ștefan Holicov, patronul Wink (foto stânga) a făcut avere căpușând CTP și nefiind niciodată scos la tablă. Cristian Stoica, directorul general al CTP (foto dreapta), aplaudă supraviețuirea sa în funcție, făcând astfel de servicii pentru firmele agreate de primar

Nu poți închiria decât de la Wink

Nu există un contract de concesiune între CTP și Wink, pe baza unei licitații, fiind patrimoniu public. Tariful de închiriere de 20 de euro/lună/stație este aprobat în Consiliul de Administrație, fiind singura justificare legală a conducerii companiei. Nu există un protocol pentru rezervarea celor peste 100 de stații. Situația persistă de 10 ani, fiind într-o dezvoltare accelerată după venirea lui Mihai Chirica la conducerea Primăriei.
Wink Network deține 103 stații pentru care plătește la CTP 2.060 de euro lunar. La o valoare a contractelor de publicitate de 700 de euro lunar, Wink își scoate banii doar din trei stații închiriate propriilor clienți. Restul de 100 de stații reprezintă profit curat pentru firmă. În 2020, Wink deținea 50 de stații de la CTP. Acum are peste 100.
Mai există contracte de publicitate direct între CTP și trei firme: Best Expert are închiriată o stație, Scarlat General Consulting tot un amplasament iar Tech Confort deține 8 stații.

Firma-căpușă încasează de 20 de ori mai mult decât CTP

Situația încasărilor arată jalnic pentru CTP, care oferă celor de la Wink o afacere uriașă la preț de mărunțiș: în 2021 a încasat de pe urma modulelor 61.500 de lei, apoi suma a crescut pentru că Wink a luat mai multe stații. În 2022 totalul este de 143.916 lei. În 2023, CTP anunță că a încasat, până la 1 iunie 2023, 100.911 lei din închirierea stațiilor, fără a dat mai multe detalii.
Compania publică a făcut 20.000 de euro la 6 luni din spațiul său de publicitate, în timp ce Wink, firma-căpușă, raportează în același interval venituri de 400.000 de euro, de 20 de ori mai mult, din exploatarea patrimoniului CTP.

Uimitor, pentru o stație ultracentrală, Wink plătește la CTP doar 20 euro lunar! Reclama din imagine valorează, pe piața reală, de 30 de ori mai mult, banii fiind dijmuiți de Wink. Curtea de Conturi, DNA și întreg Consiliul Local nu se sesizează

Toate stațiile cu vad bun sunt cedate căpușei Wink

Având prețul atât de scăzut pe stațiile de călători din oraș, CTP permite companiei din siajul familiei Holicov să aibă o marjă de profit uriașă. La 20 de euro pe care-i plătește pe fiecare stație, Wink încasează de la clienți între 200 și 700 de euro lunar – încasează de 10-35 de ori mai mult decât plătește chirie. Afacerea perfectă. Conducerea firmei motivează că are costuri de mentenanță, dar fără să precizeze valoarea acestora.
Diferențele de tarif din oferta Wink provind din amplasarea stațiilor de autobuz sau tramvai, dar cele mai multe sunt poziționate în centrul orașului, în zonele cu cel mai mare trafic și aflux de călători.
REPORTER DE IAȘI a aflat tarifele practicate solicitând direct celor de la Wink o ofertă de preț într-o investigație sub acoperire. Am pretins, incognito, că reprezentăm o firmă de comerț care vrea să închirieze spațiul publicitar din trei stații pe o durată de patru luni.

Negocierea cu Wink: ni s-au cerut 500 de euro/lună

Reprezentantul de vânzări al căpușei de la CTP a precizat că noi vom suporta cheltuielile de producție publicitară (printare și montaj), evaluate la 400 de euro. Ulterior, contractul oferit era de 500 de euro/lună/stație. „Media prețurilor este undeva la 500 de euro la stațiile din oraș”, a precizat reprezentantul.
Nu există în acest moment informații privind gradul de exploatare al stațiilor deținute de Wink. La o medie de 40% grad de încărcare, rezultă venituri lunare de 20.000 de euro. E un calcul minimal. 2.000 de euro sunt plătiți la CTP, iar 18.000 de euro rămân la Wink Network. O fată răspunde la telefon și face niște oferte de publicitate. O echipă de 2-3 oameni montează niște printuri. Asta e tot.
La un grad de încărcare de 80%, Wink obține 500.000 de euro/an. O afacere colosală pentru o piață locală, activitatea putând fi făcută dintr-un apartament. Oficial, Wink a raportat venituri de 800.000 de euro în 2022, dar fără a exista o defalcare a surselor cifrei de afaceri.

Vrem și noi să închiriem de la CTP 20 de stații centrale cu 20 de euro/bucata pe lună. Le subînchiriem cu 8.000 de euro lunar și nu mai trebuie să muncim toată viața. Dar nu putem, pentru că nu suntem Ștefan Holicov și nici Mihai Chirica

Toată zona centrală este luată de Căpușa Wink

REPORTER DE IAȘI a sunat pe telefonul Serviciului de Aprovizionare CTP Iași, solicitând închirierea unei stații de transport din Iași, tot sub pretextul derulării unei activități de comerț. Răspunsul a venit imediat: „Vă putem da, dar tot ce este în zona centrală e luat deja. Mai avem disponibile doar la periferie – Țuțora, spre capăt CUG. Prețul este de 20 de euro cu TVA, dar este posibil ca până la finalul lunii să crească. Nu știm cât se face, a precizat angajatul CTP.
Bătaia este de fapt pe cele 100 de stații deținute de Wink, pentru că sunt cele mai solicitate.
La CTP, montajul și producția le realizează direct clientul, compania neimplicându-se deloc. Angajata intervievată a precizat că mai este nevoie și de un aviz de la Primărie pentru spațiul publicitar, dar a spus că nu știe mai multe, deși tocmai aceste informații erau în sarcina sa.
De fapt, salariata CTP s-a referit la taxa de publicitate, de 3% conform Codului Fiscal. La o stație închiriată de la CTP, această taxă este de doar 60 de cenți.

Conducerea CTP se felicită pentru veniturile din publicitate

CTP Iași pune la dispoziție și flota de tramvaie vechi, acestea fiind închiriate, pentru colantare cu reclame, cu prețuri cuprinse între 100 și 700 de euro. Wink Network este principalul beneficiar al închirierii acestora, având, conform răspunsului CTP pentru REPORTER DE IAȘI, 13 tramvaie.
Chiria plătită societății de transport este de la 100 la 480 de euro lunar. Opt dintre tramvaie au prețuri de 100-150 de euro/lună. Conform reprezentantului Wink, prețul perceput de firmă pentru chiria unui tramvai colantat a fost de aproximativ 200 de euro/lună.
„Se adăuga și costul producției publicitare – 2.000 de euro pentru fiecare tramvai. Dar, din luna septembrie, nu mai avem acest serviciu pe care l-am prestat timp de 17 ani. Primăria Iași nu a mai permis ca CTP să închirieze tramvaie pentru reclamă”, a precizat acesta.
Un alt client cu mai multe tramvaie închiriate drept suport de reclame este Kartezian, o altă firmă din domeniul publicității outdoor. Societatea figurează pe listă cu opt tramvaie, având chirii de 200-300 de euro lunar. CTP Iași a încasat, pe 50 de tramvaie închiriate, 223.000 de lei în 2021, 200.000 de lei în 2022 și 115.000 de lei până la 1 iunie 2023.
Totalul încasărilor din tramvaie închiriate și stații a fost, în 2021, de 284.000 de lei, în 2022 de 344.000 de lei și în primele 5 luni din 2023 de 216.000 de lei.
„Veniturile obținute din acest tip de contracte sunt foarte bune, pe un trend ascendent”, a răspuns CTP la întrebarea cum apreciază veniturile realizate din închirierea a mii de metri pătrați pentru reclamă.

În lumea civilizată, unde lucrurile decurg normal, după logica pieței libere, contractele de publicitate obținute de companiile de transport sunt mult mai profitabile: 70.000 de euro la Viena pe 9 autobuze pentru patru săptămâni. Contractele se licitează transparent, nu se fac prin firme-căpușă

O campanie la Viena costă cât tot venitul CTP din reclame

În alte țări din Europa procedura de lucru pentru afișarea reclamelor din stații sau de pe mijloace de transport este total diferită decât în România. În Cehia, Polonia, Germania, Spania sau Franța, operatorul de transport are doar grija bunei funcționări a serviciului pe care îl oferă. Tot ce înseamnă publicitate este serviciu externalizat către alte firme. Acestea sunt cele care se ocupă de prețuri și de logistică, iar sumele sunt uriașe în comparație cu România.
Dar toate contractele sunt licitate de firmele de publicitate, nu date pe sub masă ca în cazul CTP-Wink.
Exemplu: o campanie de 4 săptămâni cu 5 autobuze la Berlin costă 37.000 de euro (30.000 costurile de publicitate, 7.000 de euro costurile de producție). O campanie similară costă, la Barcelona, 44.000 de euro (4.000 costuri de producție).
La Viena, închirierea spațiului publicitar de pe 9 autobuze costă, pentru 4 săptămâni, 76.000 de euro. Suma este mai mare decât tot ce încasează CTP Iași din colantări de tramvaie și închirieri de stații într-un an întreg. Raportul de încasări între Iași și Viena este de 1/1.000, dar raportul real între cele două orașe, ca nivel de trai și putere de cumpărare, care influențează piața de publicitate, este de cel mult 1/10.
Valorile foarte mici de închiriere pentru mijloacele de transport în comun pare a fi o problemă specifică României. Cu excepția Bucureștiului, unde prețurile pentru colantarea unui tramvai sau a unui autobuz sunt de 700 – 1.600 de euro lunar (în funcție de traseu și suprafața reclamei), în celelalte orașe prețurile sunt mici. Cluj: 80-100 de euro/lună, Craiova: 130-150 euro/lună, Constanța: 150-350 de euro/lună.

Article image
150.000 de euro peste cea mai scumpă ofertă din piață, la o afacere de 300.000 de euro. 2.800 euro/bucată în loc de 1.400 euro/bucată Ștefan Holicov a mutat afacerea cu CTP pe o nouă firmă, în care figurează soția sa, după scandalul cu publicitatea din stațiile de tramvai Cele 100 de panouri care trebuie instalate costă 1,4 milioane de lei, ofertă unică Tranzy, fix la prețul estimat de CTP Firme consultate incognito de R...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 03 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: