fbpx
 
Arhitectul Ioan Sasu (Sursa foto: Adrian Cuba/www.ercis.ro) Arhitectul Ioan Sasu (Sursa foto: Adrian Cuba/www.ercis.ro)

Oameni de casă ai familiei primarului, făcuți cetățeni de onoare la foc automat. Azi faci imobil unchiului, mâine ești decorat


Pe lista de astăzi a propunerilor din Consiliul Local pentru acordarea titlurilor de cetățeni de onoare ai Municipiului Iași se află două nume puțin cunoscute publicului larg: Ioan Sasu (71 de ani) și Constantin Firtea (77 de ani)

Primul este arhitect, al doilea expert în construcții. REPORTER a dezvăluit, în 2019, că Sasu a întocmit proiectul unui imobil ridicat apoi, fără autorizație, de un unchi al primarului Mihai Chirica. Ulterior, firma arhitectului a primit mai multe contracte de la Primări Iași

Printre puținele argumente concrete în justificarea de acordare a titlurilor se află acela că ambii participă, anual, la un simpozion dedicat monumentelor istorice

Laudatio sunt semnate de o membră PMP, partid care îi asigură majoritatea lui Chirica în Consiliul Local, și de o arhitectă implicată în fraudarea unui act de urbanism, situație încheiată luna trecută cu un rechizitoriu trimis instanței de judecată

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi se află propunerile de acordare a titlurilor de cetățean de onoare pentru scriitorul Nicolae Manolescu, medicul Eugen Târcoveanu, arhitectul Ioan Sasu, inginerul Constantin Firtea, profesorul Constantin (Titel) Popovici (post-mortem) și profesoara universitară Tereza Irina Sinigalia.

Un titlu devenit bagatelă

Primul este președintele Uniunii Scriitorilor din România, al doilea, unul dintre cei mai renumiți doctori de la Spitalul „Sf. Spiridon”, al treilea – muzician și compozitor de renume al cărui nume îl poartă o Școală de Arte din Iași, în timp ce Sinigalia este expert în monumente istorice, autoarea mai multor cărți dedicate unor astfel de edificii, inclusiv din județul Iași, și a fost decorată de Președinția României.

În schimb, pentru Sasu și Firtea, REPORTER a descoperit câteva elemente care pun în dubiu justificarea propunerilor. În fapt, încă o confirmare a faptului că, în perioada recentă, aceste titluri sunt acordate în număr prea mare, cu prea mare larghețe, iar în unele situații, chiar în condiții suspecte. Astfel, în 2022, publicația 7Iasi dezvăluia faptul că un astfel de titlu urma să ajungă la Pavel Florea, „unul dintre cei mai mari politruci comuniști, fost secretar al Comitetului Municipal de Partid și fost președinte al Consiliului Culturii și Educației Socialiste din Iași”. Ulterior, proiectul a fost retras. Controverse a ridicat și acordarea aceluiași titlu poetului basarabean Ion Hadîrcă „deoarece sunt puncte de vedere divergente cu privire la activitatea politică”, după cum a spus un consilier local. În acest caz, proiectul a fost aprobat.

Sasu: „M-am mirat și eu”

Pe lângă faptul că sunt învecinate pe lista de ședință, există și alte indicii că deciziile de acordarea titlurilor pentru lui Sasu și Firtea sunt „la pachet”.

În cele două capturi de mai sus sunt enumerate argumentele în favoarea acordării titlurilor: la ambii, prezența continuă la un simpozion dedicat monumentelor istorice și atenția acordată acestor edificii în calitatea lui Sasu de arhitect și a lui Firtea de expert în construcții.

Din verificările REPORTER, cei doi au colaborat la întocmirea proiectelor de renovare a Mănăstirii Frumoasa și Monumentului Eroilor din Galata, de fiecare dată, pe bani, în baza unor contracte atribuite de Primăria Municipiului Iași.

Contactat de REPORTER, Sasu însuși s-a declarat surprins de propunerea din Consiliul Local: „M-am mirat și eu. Nu știu dacă merit, dar dacă s-au gândit oamenii de acolo, mulțumesc frumos. Cred că de la Consiliul Local (propunerea de a fi cetățean de onoare – n.r.), că eu colaborez cu Serviciul de Investiții, posibil de la simpozionul «Monumentul – Tradiție și Viitor», posibil de la lista de monumente pe care le-am făcut în Iași, sunt destule. Și la Monumentul Eroilor din Galata, și la Frumoasa, Catedrala Catolică, Biserica Nicoriță, ansamblul Mănăstirii Bârnova, Biserica Banu”.

Contracte pe bandă rulantă

Între Sasu și familia primarului Mihai Chirica există o legătură prin intermediul unchiului edilului, Vasile. Aflat printre cei doar patru prieteni de pe pagina de Facebook ai arhitectului, Vasile Chirica a apelat la serviciile acestuia în urmă cu câțiva ani pentru a-i întocmi un proiect în vederea unor lucrări la un imobil de pe strada Elena Doamna pe care îl primise, în calitate de revoluționar, de la municipalitate. Ulterior, unchiul primarului a efectuat mai multe lucrări la imobil, fără autorizație, după cum a descoperit REPORTER.

Dialog REPORTER-Sasu:

REPORTER DE IAȘI: Ați luat, în 2017-2018, și o lucrare la unchiul primarului.

Ioan Sasu: Am făcut niște schițe. Atât. La o căsuță care era. Ăla nu-i monument...

REPORTER DE IAȘI: De la biserici-monument la căsuța unchiului.. Dar cum a ajuns unchiul primarului la dumneavoastră?

Ioan Sasu: Nu știu, nu mai țin minte. Tot pe la Urbanism pe acolo, nu mai țin minte. Nici nu prea mă interesează problemele astea, nu fac parte din niciun partid, nu ma interesează nicio evoluție politică.

*

După această colaborare, Primăria Municipiului Iași a atribuit, fără licitație, firmei de arhitectură a lui Sasu, Proganex 2005 SRL, mai multe contracte de proiectare, în special pentru renovarea unor monumente istorice care i-au adus acum patronului propunerea din Consiliul Local.

Este vorba de două contracte în valoare de 344.000 de lei în 2018 (cifra de afaceri din acel an – 359.781 lei), tot două în 2021, de 265.000 de lei (cifră de afaceri în acel an - 554.000 de lei). Restul cifrei de afaceri din 2021 provine dintr-un contract în care Proganex a fost subcontractant al Conest pentru renovarea Monumentului Eroilor din Galata, procedură de asemenea atribuită de Primăria Iași, dar prin licitație simplificată.

Laudatio semnat de subordonata managerului Movilă

Frapează și calitatea persoanelor care au semnat Laudatio – documentul obligatoriu, redactat, teoretic, de o personalitate care cunoaște meritele celor propuși. În mod ciudat, pe site-ul Primăriei, atât la aceste proiecte, dar și la celelalte, numele acestor persoane este șters, deși nimic din ceea ce presupune acordarea unui titlul de cetățean de onoare nu ar trebui să fie secret. De asemenea, documentele acestea nici măcar nu au fost atașate la cele două proiecte de pe site!

Din informațiile REPORTER, în cazul lui Ioan Sasu Laudatio îi aparține arhitectei Alexandra Sabetay, iar la Constantin Firtea – profesoarei universitare Dorina Nicolina Isopescu de la Facultatea de Construcții.

Inginerul Constantin Firtea (Sursa foto: Adrian Cuba/www.ercis.ro)

Cea din urmă este subordonată pe linie de partid – PMP – managerului din Primărie, Petru Movilă, această formațiune asigurându-i edilului majoritatea în Consiliul Local prin cele două mandate deținute.

În ceea ce o privește pe Sabetay, recent, REPORTER a publicat un material în care, pe baza unor interceptări telefonice, se arăta că aceasta era la curent cu tentativa unei familii din Iași de a obține, prin dare de mită, un proces-verbal de recepție a unor lucrări fără autorizație la un imobil din Tătărași. În final, un membru al acestei familii, Daniela Pancu, și o funcționară din Primărie, Daniela Vasiliu, au fost trimse în judecată de Parchet.

Iată o astfel de discuție:

Daniela Pancu: Și dacă cere? Asta-i ideea.

Alexandra Sabetay: Nu vă cere nimic, mâine, doamnă! N-are de ce să vă ceară mâine. Deci numai cu doamna tre’ să... Aia-i prima etapă, cu ea să rezolve, că de ea ține totu’!

Daniela Pancu: Păi, da’ eu am vorbit...O venit azi și-o zis că....

Alexandra Sabetay: Poftim?

Daniela Pancu: ...vine mâine, la unu, și o zis să-i dau ce tre’ să-i dau lu’ doamna, să-i dau tot lui.

Alexandra Sabetay: A! Da! El îi dă doamnei! Da! Atât! Deci...

Daniela Pancu: Da! Am înțeles. Și dacă o să...? N...na!

Alexandra Sabetay: Deci cred că-i vorba numa’ de cei...de prima sumă care ați spus dumneavoastră, cred că, de cinci, de asta, așa cred.

Daniela Pancu: Na...Eu sper să...

Alexandra Sabetay: Așa am înțeles.

Daniela Pancu: Păi, eu mai mult de cinci sute eu nu dispun și i-am zis și domnului și el, după câte am înțeles eu...

Arhitecta Sabetay nu a fost pusă sub acuzare în acest dosar.

Article image
Dana Vasiliu era folosită de primar la recepții ilegale de clădiri care nu respectau autorizația, cazul Vixen fiind unul dintre acestea Într-un alt caz, la vila construită pe fundația unei case bătrânești, funcționara a primit 1.500 de lei de la un intermediar dar a scăpat de flagrant Petru Veleșcu își făcea veacul pe la Urbanism, fiind samsar de autorizații de construcție A luat doi ani cu executare pentru această aface...
Autor Cezar Moraru Anchete 26 Septembrie 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: