fbpx
 
Zeci de morminte descoperite la Târgu Ocna, în timpul unor săpături arheologice: 18 dintre ele aparțin unor foști deținuți politici

Zeci de morminte descoperite la Târgu Ocna, în timpul unor săpături arheologice: 18 dintre ele aparțin unor foști deținuți politici


59 de morminte, între care 18 aparțin unor foști deținuți politic, au fost descoperite la Târgu Ocna, județul Bacău, în urma unor săpături arheologice. Potrivit unor documente aflate în posesia anchetatorilor, în perioada 1950-1964, la penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice. 73 au decedat în timpul detenției, iar trupurile au fost înhumate fără sicrie, în morminte nemarcate, în gropi individuale sau comune.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut noi săpături arhologice pentru identificarea mormintelor deținuților politici, informează Digi24.

Ulterior, între anii 1977 şi 1997, în clădirea fostului penitenciar a funcționat un sanatoriu pentru bolnavi psihic, iar mulți dintre pacienţii decedaţi aici au fost îngropaţi în aceeași zonă.

„Evoluția obiectivă a situației din teren a făcut ca în zona cimitirului unde s-au îngropat deținuții, suprafața de teren rămasă neocupată să se restrângă treptat. Această situație a determinat efectuarea în cursul anilor 2011, 2013 și 2018 a unor cercetări arheologice pentru verificarea acelor porțiuni de teren care urmau să fie ocupate de morminte, iar în 2018 s-a executat un prim sondaj și pe un teren viran aflat în vecinătatea cimitirului.

În aceste trei campanii de săpături s-au executat șapte secțiuni arheologice, șase în incinta cimitirului și una în exterior, fiind identificate și cercetate un număr de 42 de morminte dintre care 13 aparțineau unor foști deținuți. Pentru verificarea tuturor suprafețelor din cimitir rămase încă neocupate de morminte, s-a impus continuarea intervențiilor arheologice care să elibereze respectivele locuri de sarcina istorică care o poate conține.

Astfel, în perioada 16-20 septembrie 2019 s-a desfășurat o nouă campanie de săpături, care a constat în executarea altor două secțiuni arheologice în spațiul împrejmuit al cimitirului, fiind verificată și cercetată o suprafață însumată de 11,34 mp. Totodată, s-a verificat prezența unor posibile înmormântări de deținuți pe terenul viran situat în partea de sud-est a cimitirului, aici fiind practicate trei secțiuni de control, fiecare cu dimensiunile de 15 m x 1 m, în care nu au fost depistate gropi de morminte. În secțiunile practicate în cimitir au fost descoperite un număr de 17 morminte dintre care cinci aparțin unor deținuți politici, repartizați în două gropi comune, una cu trei și una cu două victime.

Număr total al mormintelor depistate în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deținuți. Toate rămășițele pământești considerate ca aparținând deținuților politici au fost extrase și recuperate, fiind introduse în circuitul oficial al expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice și a testelor de genetică umană”, potrivit unui comunicat al IICCMER.

Cazul deținuților politic morți în penitenciarul de la Târgu Ocna face obiectul unui dosar de cercetare penalăn deschis la Secția Parchetelor Militare ca urmare a unei sesizări oficiale înaintate de către IICCMER. Pe lângă răspunderea penală ce poate să revină unor persoane din fosta Securitate și din administrația penitenciarului care se pot face vinovate de moartea acestor oameni, un scop important al acestui demers este de a se putea identifica osemintele ce au fost și care vor mai fi recuperate în următoarele campanii de săpături arheologice.

Cercetările au fost efectuate de o echipă de arheologi, alcătuită din specialiști angajați ai institutului și colaboratori de la unele muzee din țară.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31