fbpx
 
Sexy-experta Racoveanu revine la Primăria Iași cu două contracte la pont, de 110.000 de lei

Sexy-experta Racoveanu revine la Primăria Iași cu două contracte la pont, de 110.000 de lei


* Elena Racoveanu, fostă inspectoare la Fonduri Europene, ia bani prin achiziție directă de la vechiul loc de muncă
* Firma a trecut-o pe numele socrilor, pentru că ea avea statutul de funcționar public
* Aflată o perioadă printre favoriții primarului, Elena Racoveanu a fost depistată de REPORTER când lua contracte de la comunele din Iași, fiind în același timp angajată în Primărie
* Achizițiile directe pe consultanță sunt „punct ochit, punct lovit”: negocierea se face anterior, iar pe SICAP se anunță doar rezultatul

Elena Mihaela Racoveanu, o fostă angajată de la Departamentul Fonduri Europene din Primăria Iași câștigă sute de mii de lei din contracte cu Statul, folosind două firme pe care le-a pasat socrilor din Botoșani.

Unul dintre aceste contracte, în valoare de 83.000 de lei, a fost semnat, zilele trecute, cu Primăria Iași, locul unde Racoveanu a lucrat până în urmă cu câțiva ani. Alți 30.000 de lei i-a încasat de la un liceu din Iași care își primește banii de investiții tot de la Primăria Iași.  

 

Motivul modificării: s-a angajat la stat 

Oficial, Elena Mihaela Racoveanu (35 de ani) s-a dat la o parte din afacerile de sute de mii de lei semnate anual de societățile Regional Erm Consulting SRL și Erm Capco Construct SRL. Prima a fost înființată de Racoveanu în 2016, iar a doua a fost fondată de Eugenia Vatavu, o femeie din Botoșani, în primăvara acestui an.

În iunie 2020, Racoveanu și-a cedat părțile sociale de la Regional Erm Consulting aceleiași Eugenia Vătavu și soțului acesteia, Gabriel Valeriu. De menționat faptul că ”Erm” din numele ambelor firme vine de la inițialele numelui lui Racoveanu.

În ceea ce privește legătura cu familia din Botoșani: soții Vatavu sunt socrii lui Racoveanu care s-a căsătorit cu fiul acestora, Andrei.

Se pare că decizia de trecere a firmei pe soții Vatavu se leagă de faptul că, în 2020, Racoveanu a devenit consilier superior, adică funcționar public, la Primăria Corni din Botoșani, loc unde lucra și partenerul ei de viață, ca inspector superior.

Funcționarii publici, așa cum era Racoveanu, nu pot fi administratori de societăți comerciale. Cel mai probabil, pentru a evita suspiciunile, ea a predat și părțile sociale de la Regional Erm Consulting și a rămas să controleze afacerile din umbră.

Aventura de la Corni nu a durat, însă, un angajat al Primăriei transmițându-ne că Racoveanu nu mai este angajata instituției.  

Jumătate din bani, via Primărie

Zilele trecute, nou înființata Erm Capco Construct SRL a semnat un contract de 83.000 de lei, atribuit direct de Primăria Iași, fostul loc de muncă al lui Racoveanu care a lucrat aici la Direcţia Dezvoltare şi Fonduri Europene până în 2017.

În contul acestor bani, societatea va trebui să întocmească un studiu de fezabilitate pentru amenajarea Parcului Ciurchi.

În primăvara acestui an, Primăria inclusese acest loc pe lista a patru amplasamente pentru care își propusese să obțină fonduri în vederea construirii unor parcări subterane, banii dorindu-se a veni din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Erm Capco Construct SRL a mai încasat 30.000 de lei de la Colegiul Economic Administrativ pentru întocmirea proiectului de reabilitare a gardului acestei unități de învățământ. Conform legii, fondurile necesare pentru astfel de investiții provin de la primării, în cazul acesta, Primăria Iași.

În total, în cele cinci luni de când s-a înscris în Sistemul de Achiziții Publice, Erm Capco Construct SRL a încheiat contracte cu instituții publice în valoare totală de circa 225.000 de lei.

În ceea ce privește Regional Erm Consulting, în 2021 aceasta a prins contracte de circa 360.000 de lei, în special cu primării din Moldova. La fel ca Erm Capco Construct, și Regional Erm Consulting oferă servicii de proiectare, consultanță tehnică sau în domeniul achizițiilor publice.

De menționat că, în ciuda faptului că ambele firme aparțin scriptic soților Vatavu, în Sistemul de Achiziții Publice la numărul de contact al firmei este trecut mobilul lui Racoveanu.

În plus, sediul firmei este într-un apartament din municipiul Iași unde aceasta a înființat firma, iar pe contul ei de Facebook, Racoveanu afirmă și acum că este ”owner” (proprietar) al societății (foto sus).   

 

A negat că deține societatea

Racoveanu a înființat firma Regional Erm Consulting SRL în martie 2016, pe vremea când era încă angajată în Primăria Iași.

La câteva luni după acel moment, REPORTER DE IAȘI dezvăluia, printre altele, că firma nu apărea în declarația sa de interese și că „a asigurat diriginţie de şantier pentru un bloc în municipiul Iaşi, pe strada Iancu Flondor nr. 18, un proiect al Maxim Stil Construct SRL, firmă administrată de Dan Constantin Raveica şi înfiinţată de doi englezi, Glenn Kieran Jarman şi Kevin Henry Jarman, dar şi pentru mai multe proiecte imobiliare din Valea Lupului şi Rediu.”

„Nu e firma mea. Sunteţi dezinformat! Am treabă. Dacă nu aveţi alte întrebări, «La revedere!», a fost reacția de atunci a Elenei Mihaela Racoveanu.

„Ea nu este angajata Primăriei, este detaşată şi oricum postul ei este scos la concurs“, a menţionat, la acel moment, primarul Mihai Chirica despre situația subordonatei sale. La scurt timp, Racoveanu și-a dat demisia din Primărie și s-a dedicat exclusiv afacerilor derulate prin firma sa.

 

Article image
SEAP a ajuns alibiul perfect pentru contractele servite. Înainte, cei care evitau achiziţiile pe SEAP se acuzau singuri, deoarece obturau accesul publicului, dar tocmai acest lucru scotea în evidenţă interesele oneroase. Acum, aranjamentele se fac pe față, cu justificarea: „Am urcat achiziţia pe SEAP, am ales oferta conform legii". E o oficializare a unui mod de a fura cu legea în mână, demolând concurența liberă.  
Autor Gabriel Gachi Editorial 25 Mai 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31