fbpx
 
O afacere de 1 milion de euro: 850 mp construiți ilegal în Podu Roș. Semnat: Gabriel Harabagiu

O afacere de 1 milion de euro: 850 mp construiți ilegal în Podu Roș. Semnat: Gabriel Harabagiu


Daniel Florescu a primit o supraetajare peste limita maximă a zonei

Autorizația a semnat-o celebrul viceprimar Gabriel Harabagiu, când Mihai Chirica stătea întors cu spatele ca să nu vadă

PUG prevede în Podu Roș un CUT de 2,5, firma Mercur Mary a primit CUT 3 prin prima autorizație, apoi o nouă autorizație de 3,5, ceea ce înseamnă 850 mp construiți în plus. Afacerea e penală

Apartamentele se vând cu 2.300 euro/mp, profitul suplimentar fiind de 1 milion de euro

Parcările sunt tip parklift, dar stau nefolosite

Harabagiu spune că a semnat „ca primarul”, deși controla la sânge, alături de Chirica, activitatea de la Urbanism

Descoperire de 1 milion de euro: proiectul Mercur Mary din Podu Roș s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Pe acte, calculul e simplu: investitorul a construit încă 708 mp suprafață utilă (ca medie 14 apartamente a câte 50 mp) fără a avea acest drept.

Convertit în bani, la 2.300 euro/mp la vânzare și cu un cost de construcție de 900 euro/mp, profitul de 1.400 euro/mp se traduce într-un câștig suplimentar de aproape 1 milion de euro.

Cel care a semnat a doua autorizație de construire, cea incriminată, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, a afirmat că nu-și amintește speța. „Semnătura mea, dacă există, este de autoritate publică, conform legii”, a declarat acesta.

Harabagiu a adăugat că la întrebarea privind legalitatea celei de-a doua autorizații, a supraetajării blocului, trebuie să răspundă arhitectul-șef și funcționarii de la Urbanism.

Parcările sunt greu accesibile și stau nefolosite

CUT-ul în zonă, conform legii: 2,5

Proiectul dezvoltat de SC Mercur Mary SRL în Șoseaua Națională nr. 55 prevede construirea unui imobil mixt (spații comerciale la parter și locuințe la etaje). În avizul arhitectului-șef și în certificatul de urbanism (ambele din septembrie 2017), a fost menționat că amplasamentul este încadrat la CC – zona centrelor de cartier. Acestui regim îi revine (conform Planului Urbanistic General și Regulamentului Local de Urbanism) un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 2,5.

A primit direct CUT 3, peste valoarea maximă din PUG

În autorizația de construire emisă de Primărie (678/05.07.2018), clădirea viitoare a fost prevăzută cu un CUT 3. Adică maxim 2,5 + 20% majorarea permisă de lege, o singură dată. Același act a menționat că terenul deținut de Mercur Mary în baza a două contracte de vânzare-cumpărare era în suprafață de 1.594 mp. Așadar, PUG și RLU permiteau ca aria desfășurată construită a viitorului bloc să fie de 1.594 mp x 2,5 (coeficientul zonei) = 3.985 mp.

Or, în autorizația de construire semnată de primarul Mihai Chirica, aria desfășurată construită a fost prevăzut la 4.782 mp = CUT 3. Acest lucru înseamnă că investitorul a primit aprobarea să construiască cu 20% mai mult decât prevederea maximală din PUG și RLU. Această operațiune este legală, însă majorarea cotei se poate face, așa cum scrie în lege, o singură dată.

Gabriel Harabagiu revine la Primărie după câteva dosare penale ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic

Au mai mărit CUT-ul o dată, la 3,53. „Ilegal!”

În anul 2020, Primăria Iași a emis o nouă autorizație de construire (566) pentru același obiectiv, sub semnătura lui Gabriel Harabagiu, pe-atunci viceprimar. Noul document a avut în vedere operațiuni de „modificare funcțional, modificare fațadă și supraetajare imobil”.
Astfel, CUT-ul propus a fost dus de la 3 la 3,53, aria desfășurată construită de la 4.782 mp la 5.636 mp, o altă majorare de aproape 18%.

Experții în urbanism consultați de REPORTER DE IAȘI o consideră ilegală. „Clădirea a plecat din start, de la prima autorizare, cu majorarea de 20% permisă de lege. Cea de-a doua, din 2020, care prevede din nou creșterea CUT excede cadrului legal”, a spus un specialist, sub rezerva anonimatului.

Investitorul Daniel Florescu spune că autorizarea supraetajării i se pare corectă, dar că arhitectul se pricepe mai bine

854 mp construiți în plus valorează 1 milion de euro profit

În termeni de arie desfășurată construită creșterea CUT de la 3 la 3,53 înseamnă un plus de 854 mp. Din această suprafață, 83% este considerată suprafață utilă = 708 mp.

Acum, un metru pătrat util se vinde în acest bloc cu 2.300 euro. La 708 mp suplimentari înseamnă un venit în plus de 1,6 milioane de euro. Scăzând cheltuielile legate de construcția etajului, profitul curat bate spre 1 milion de euro. Acesta ar fi marele câștig al firmei prin creșterea, a doua oară, a coeficientului de utilizare a terenului.

„Arhitectul știe cel mai bine, n-am idee. E un proiect cu care ne chinuim de 8 ani. Dacă așa credeți dumneavoastră citind actele, înseamnă că așa o fi. Dar eu nu cred că e așa. Eu știu că tot ceea ce este de la prima autorizație este 3 plus 20% însemnă 3,6. Eu atâta știu”, a declarat Daniel Florescu, unul dintre cei doi asociați ai Mercur Mary.

Stratul de câțiva metri pătrați de iarbă jupuită reprezintă „spațiile verzi”

Apartamentele se închiriază ca birouri

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au vorbit, incognito, și cu un reprezentant de vânzări al Mercur Mary, ziaristul jucând rolul unui potențial client. „Mai avem un apartament cu 3 camere la 168.000 euro + TVA, etajul 4 din 6, în suprafață de 78 mp cu tot cu balcon. S-a ajuns ca metrul pătrat la vânzare să fie undeva la 2.300 euro”, a spus acesta. În total, a zis agentul, blocul va avea 72 de locuințe.

„Sunt apartamente, doar că fiind cortină de sticlă, mulți le-au luat ca birouri. De asta sunt și cele mai mari chirii din Iași, oamenii le compară cu cât costă în Palas. Am închiriat apartament cu trei camere cu 2.050 euro pe lună. Un apartament foarte fain făcut și închiriat pentru office. E de departe cel mai scump la închirieri”, a precizat respectivul.
Practic, aceasta este și o deturnare a destinației: din bloc de locuințe și spații comerciale situate la parter s-a adăugat și cea de birouri. Care, însă, nu apare nicăieri în actele emise de Primărie.

Aici ar fi 90 de locuri de parcare dispuse pe trei niveluri. Cine are curaj?

Se lucrează la supraetajare
Blocul încă nu este terminat. Se lucrează la finisajele apartamentelor de la ultimul nivel. Procedural, s-a făcut o edificare parțială în 2018 și una finală în 2021, pentru P+5E. „Pregătim recepția, urmând acum să o facem”, a spus Florescu. Completat de omul de vânzări: „S-a intabulat până la etajul 5, acum se face 6”. Majoritatea apartamentelor au fost vândute, doar câteva mai fiind disponibile.
Încă o informație relevantă: în 2016, înainte de a porni pe circuitul de autorizări pentru realizarea blocului, Mercur Mary a concesionat de la Primărie 825 mp. Durata a fost fixată la 10 ani, redevența anuală fiind de 7.600 euro. Destinația a fost pentru realizarea locurilor de parcare fără de care proiectul nu s-ar fi putut realiza. Spre comparație, redevența anuală de 7.600 euro este echivalentă cu chiria pe nici 4 luni în cazul apartamentului despre care a vorbit reprezentatul de vânzări.  

Spațiile verzi – minunate dar lipsesc
Alte două teme de discuție sunt spațiile verzi și parcările. În prima autorizație de construire, la suprafața de 1.594 mp au fost prevăzute spații verzi de 102,41mp. Infim, nici 6,5%. „Spațiile verzi sunt. O să le vedeți cu pavele înierbate”, a afirmat Florescu. Acesta a spus că și cele 91 locuri de parcare există, pe teren proprietate și concesionat, multe pe park-lift-uri.

Edificarea finală a fost semnată de Mihai Chirica în 2021. Zona permitea 4.000 mp construiți, apoi s-a ajuns la 4.800 mp, iar acum s-a urcat până la 5.650 mp, 850 mp fiind obținuți ilegal

Harabagiu: „Habar n-am”
Despre acest proiect imobiliar Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, a spus că nu-și amintește. „Habar nu am. Sincer. Nici nu știam că am semnat eu autorizația de construire pentru că semnam doar dacă nu era primarul în localitate. Pe subiectul ăsta chiar nu-mi aduc aminte absolut nimic. Cel mai bine vă sugerez să-l întrebați pe arhitectul-șef, cei de la Urbanism care au semnat. Semnătura mea, dacă există, este semnătură de autoritate publică, conform legii. Repet, dacă există”, au fost replicile lui Harabagiu.
REPORTER DE IAȘI a încercat să afle și părerile lui Mihai Chirica, primar, și Alexandru Mustiață, arhitect-șef. „Cum explicați această a doua majorare a CUT de la 3 la 3,53?”, a fost singura întrebare adresată biroului de presă din Primărie. Lui Mustiață, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i-au telefonat, dar i-au trimis și un sms cu tema de discuție. Până la ora editării acestui articol, nici Chirica și nici Mustiață nu au răspuns invitației la dialog.

Prietena lui Harabagiu s-a transferat la Primărie via Mercur Mary
Un alt amănunt pe relația Mercur Mary – Primăria Iași. REPORTER DE IAȘI a relatat că pe 1 septembrie 2018, Mihaela Luminița Zlăvog a venit la Primărie prin detașare de la Mercur Mary, iar pe 3 decembrie se afla în Bonn, în City Sky Liner, împreună cu viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Cei doi au fost însoțiți, Harabagiu de soția sa, Mădălina, iar Zlăvog de soțul său, Cristi. O fotografie postată pe Facebook îi arată pe cei patru: soții Zlăvog cu fața, iar pe cei doi Harabagiu în spatele acestora. „Eu la Bonn am fost cu Radu Botez (viceprimar și el în acea perioadă – n.r.). Și atât. Întrebați-o pe dumneai despre poză, nu știu. Dacă și-a făcut un selfie cu mine, nu înseamnă că am fost cu ei, că nu am fost. Eu am fost la o invitație oficială a unui consul”, a spus Harabagiu.

Acesta a catalogat prezența, concomitentă a celor patru, în City Sky Liner Bonn ca o pură coincidență. Zlăvog fusese adusă prin detașare de la Mercur Mary pe un salariu de 5.000 de lei.

Vecinii din turnul aflat lângă blocul Mercur Mary s-au opus vehement construcției, dar Consiliul Local a ignorat protestele

S-a trecut peste opoziția locuitorilor din zonă
Proiectul imobiliar din Podu Roș al Mercur Mary a fost contestat vehement de vecini. Oamenii au reclamat că nu li s-a solicitat acordul și că zona se va aglomera. Primăria a emis autorizațiile fără să le ia în calcul petițiile.
Firma Mercur Mary are doi asociați, pe Daniel Florescu și Bogdan Moțoc. Aceștia au devenit cunoscuţi în lumea afacerilor prin mai multe firme din domeniul jocurilor de noroc. Daniel Florescu a fost reţinut în 2016 într-un dosar de spălare de bani. În 2011, casa lui a fost lovită de câteva sticle incendiare, iar anchetatorii au bănuit că atacul a fost pus la cale de o grupare de interlopi.
Câteva exemple din contractele de vânzare-cumpărare de la Mercury Apartments
>> 41,8 mp - două camere plus loc parcare = 88.200 euro (7 decembrie 2021)
>> 58 mp = 130.500 euro (18 ianuarie 2022)
>> 37,3 mp = 74.465 euro (27 august 2021)
>> 59,5 mp = 95.000 de euro (27 august 2021)

Article image
Zeci de ieşeni din Podu Roş s-au opus unui proiect imobiliar, dar Primăria i-a ignorat. După câteva reclamaţii depuse la Primărie, oamenii care locuiesc în vecinătatea fostului magazin Mercur Mary obţinuseră o promisiune: nu va fi eliberată autorizaţia de construire pentru un bloc fără consultarea lor. Minciună: investitorul a intrat în forţă pe şantierul unde va fi ridicat un bloc cu şase etaje, iar acordul asociaţiei de p...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 03 August 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: