fbpx
 
EXCLUSIV. Regina bugetară Ioana Timofte și-a luat haine de 80.000 de lei și nu le-a plătit. DIICOT o acuză de delapidare

EXCLUSIV. Regina bugetară Ioana Timofte și-a luat haine de 80.000 de lei și nu le-a plătit. DIICOT o acuză de delapidare


REPORTER a aflat un alt detaliu despre opulența ieșencei Ioana Timofte, nepoata unui fost șef SRI și șefă a unei instituții din Ministerul Economiei luată în vizor de DIICOT

În decurs de cinci luni din 2019, a cumpărat haine de lux de la un magazin din București și nu le-a plătit

Comerciantul a dat-o în judecată și a câștigat, Timofte fiind obligată să achite 80.000 de lei

REPORTER a dezvăluit, anul trecut, faptul că Timofte jongla în București cu apartamente de lux și avea un salariu net de 11.000 de euro pe lună

O anchetă DIICOT făcută publică la mijlocul acestei săptămâni arată că în instituția de stat condusă de Timofte s-au delapidat 2 milioane de euro prin achiziții fictive de mobilă și birotică. Banii ar fi ajuns inclusiv în buzunarele ei

Ieri, Timofte a fost reținută 24 de ore pentru delapidare, constituire de grup infracţional organizat și spălare de bani

Un nou caz de jaf din bani publici, anchetat de DIICOT, scoate la iveală fraude comparabile cu faimoasele tunuri din achiziții orchestrate de fostul baron de la CFR, Mihai Necolaiciuc.

Coincidență sau nu, soția lui Necolaiciuc a fost asociată în firme cu membrii familiei Ioanei Timofte, luată în vizor de procurori în această săptămână, alături de alte persoane din cadrul în Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, instituție din subordinea Ministerului Energiei.

A negat implicarea

Timofte, care conduce Compania în calitate de director general, este acuzată de delapidare, constituire de grup infracţional organizat și spălare de bani.

Concret, nepoata lui Radu Timofte, fost director al SRI, ar fi condus un grup care punea la cale achiziții fictive de materiale consumabile pentru Companie, care erau plătite, dar nu erau livrate, iar banii erau însușiți de liderii acestui grup.

În acest fel, ar fi fost delapidați circa 10 milioane de lei din bugetul instituției. Prin vocea avocatului său, Timofte a negat implicarea, dar procurorii au propus Curții de Apel București arestarea sa pentru 30 de zile.

Delapidare pentru mobila personală

În ordonanța de reținere, consultată de G4Media.ro, există interceptări în care se afirmă că zeci de mii de euro din sumele delapidate au ajuns în mobila pentru un apartament deținut de Ioana Timofte în București.

Anul trecut, REPORTER a dezvăluit faptul că ieșeanca avea un venit lunar net de 11.000 de euro și se specializase în achiziția unor imobile de lux în Capitală, printre care un penthouse, existând semne de întrebare asupra provenienței sumelor necesare acestor achiziții.

Acum, REPORTER prezintă, în exclusivitate, un nou aspect din viața Ioanei Timofte care dezvăluie opulența de care se bucura. Astfel, în 2020, societatea Green Force SRL București, firmă deținută de oameni de afaceri italieni care vând haine de lux într-un magazin de pe Bulevardul Victoriei prin intermediul brandului Max Mara, a dat-o în judecată pe Ioana Timofte deoarece, în perioada 4 ianuarie-14 iunie 2019, a cumpărat îmbrăcăminte în valoare de 80.605 lei și nu a plătit-o.

Șoferul îi ducea hainele pentru a le proba

În motivarea cererii, Green Force SRL a arătat că Timofte a fost clienta sa în mai multe ocazii și, „astfel, în considerarea relației de fidelitate dezvoltate cu aceasta și a neștirbitei reputații de care aceasta se bucura în societate, a permis ca acesta să selecteze și să probeze obiectele de îmbrăcăminte acasă. În această modalitate, reclamanta a învederat că pârâta a câștigat timp prețios, evitând supraîncărcarea agendei zilnice cu perioade alocate achiziționării obiectelor de îmbrăcăminte din magazinul deținut de societate. A precizat că procedura era următoarea: șoferul pârâtei prelua obiectele vestimentare și le livra acesteia, iar aceasta le proba și selecta obiectele pe care le agrea și le înapoia pe cele pe care nu le dorea.”

La un moment dat, între părți a avut loc un scurtcircuit, după ce Timofte a a achitat doar 10.000 de lei din facturile adunate, rămânând un rest de 80.605 lei.

Green Force a transmis judecătorilor că, inițial, Timofte a dorit să rezolve amiabil disputa, dar tot nu nu a achitat suma datorată. Administratorul firmei a prezentat la instanță și capturi „din conversațiile purtate prin intermediul aplicație Whatsapp cu reprezentanții și interpușii acesteia” din care a reieșit că Timofte „a recunoscut că a primit haine de la reclamantă pe care le-a probat și care i-au plăcut” și că „nu le-a achitat din cauza contabilei, din neglijență sau lipsă de timp”. (Fragment din sentința instanței)

Judecător: „Nu a plătit”

La proces, Timofte a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată, motivând că „au existat situații când nu a dispus de suma necesară achitării bunurilor pe care le dorea și i-a solicitat administratorului o amânare a plății. (...) a subliniat că de fiecare dată a achitat în cel mai scurt timp fie numerar, fie cu cardul, fie prin virament bancar, deplasându-se personal la sediul reclamantei sau însărcinând persoane de încredere în acest sens”.

Analizând probele din dosar, inclusiv extrase de cont și facturi, magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 a constatat, în iunie 2021, că Timofte „nu a achitat suma solicitată de către reclamantă, urmând să admită cererea de chemare în judecată și să dispună obligarea pârâtei la plata către reclamantă a sumei de 80.605,50 lei, cu titlul de debit neachitat.”

Timofte a depus apel, dar Tribunalul l-a respins în octombrie 2022.

„Nu comentăm”, a fost singura reacție a Anei Maria Găină, administrator al Green Force SRL.

Avere fabuloasă ca bugetară

Cariera politică și profesională a Ioanei Timofte (42 de ani) a făcut obiectul mai multor articole de presă de-a lungul timpului. Primele materiale, din urmă cu circa 15 ani, dezvăluiau afacerile controversate ale unor firme din Iași în care aceasta era asociată, alături de familia sa, amintindu-se și relația apropiată de rudenie cu șeful SRI din acel moment – Radu Timofte (foto jos), fratele tatălui ei.

Consilier local meteoric în Consiliul Local Iași din partea PSD, Timofte a plecat la București unde a fost numită în diverse posturi de consilier la ministere, membră în Consiii de Administrație la firme de stat sau șefă în Colegiul Național de Apărare, migrând, apoi, la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, la apogeul puterii acestuia.

S-a stabilizat în Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, inițial pe un post de conducere din eșalonul 2, pentru ca, din 2018, să devină numărul 1 – director general.

În iunie-iulie 2022, REPORTER îi prezenta venitul net – 11.000 de euro/lună și faptul că deținea trei apartamente în București, dintre care un penthouse, valoarea totală a acestora fiind de circa 1 milion de euro.

Ioana Timofte deține un penthouse de 260 mp în acest complex din nordul Bucureștiului. „4 camere și 4 terase” se menționează în extrasul de la Cadastru

Referitor la penthouse, ea declara pentru REPORTER„Apartamentul a fost cumpărat din banii împrumutați și din moștenirea defunctului meu tată”. „Valoare uriașă. Nu ies banii”, titra REPORTER după ce au fost calculate veniturile Ioanei Timofte și alte surse de venit/împrumuturi.

Conform declarației de avere din iunie 2022, Ioana Timofte deținea:

- 1.450 mp teren intravilan comuna Horia (jud. Neamț) – donație părinți

- 830 mp teren intravilan Iași – donație părinți;

- casă de locuit 100 mp, comuna Horia (jud. Neamț) – donație părinți (2013);

- apartament București 178 mp, vânzare-cumpărare (2013);

- casă de locuit Iași 230 mp – donație părinți (2016);

- apartament București 112 mp, vânzare-cumpărare (2018);

- penthouse București 250 mp (în declarație, 261 mp în Cadastru);

- automobil Mercedes (fabricat 2010);

- automobil Volkswagen (fabricat 2018);

- bijuterii dobândite 2002 – 2021 în valoare de 80.000 euro;

- active financiare în valoare cumulată de aproximativ 50.000 euro;

- acțiuni și părți sociale la SC Construcții Feroviare Moldova și Ferovia Prest (moștenire de la tatăl decedat);

- credit imobiliar în valoare de 78.000 euro (contractat 2013, scadent 2043);

- leasing auto 43.000 euro (2018 – 2023);

- împrumut Felix Florin Braniște de 160.000 de euro, scadent 2032;

- salariu de director general CNCIR aferent anului 2021, 261.375 lei (o medie lunară de 21.781 lei). Se adaugă indemnizațiile – bonus, încasate în perioada iunie – iulie, care depășesc venitul anual net;.

- 87.000 lei și 70.000 euro moștenire de la tatăl decedat.

Article image
Directoarea de la CNCIR a menționat achiziția unui penthouse de 260 mp în luna mai 2022 În același bloc din Băneasa mai are două apartamente: de 178 mp respectiv 112 mp Valoarea de piață a acestora este uriașă: peste 1 milion de euro Ieșeanca menționează în declarația de avere că a împrumutat 160.000 de euro de la Felix Braniște, tatăl copilului ei Acesta, la rândul său, este un bugetar plimbat prin mai multe ministere,...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31