fbpx
 
Dosarul „Rutiera 2” – Operațiunea „Măsluirea amenzilor”

Dosarul „Rutiera 2” – Operațiunea „Măsluirea amenzilor”


Dezvăluiri bombă în dosarul „Rutiera 2”. Să se „orienteze” în trafic și să nu aplice întodeauna legea le-ar fi sugerat unii ofițeri de la Rutieră agenților. Asta susține un fost polițist din cadrul Serviciului într-un denunț, care a dus la redechiderea dosarului împotriva a trei ofițeri și a unui fost procuror. Faptele ar fi fost comise în urmă cu aproape un deceniu.

 

„În perioada august 2008-ianuarie 2009, în timp ce îmi exercitam atribuțiile de serviciu în cadrul Serviciului Poliției Rutiere Iași, cunosc faptul că mai mulți ofițeri din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Iași, care aveau atribuții de control și coordonare a agenților de poliție Rutieră făceau intervenții pe lângă aceștia pentru ca persoane din cercul lor de cunoștințe să  să nu fie sancționate legal pentru săvârșirea unor abateri sau infracțiuni la regimul circulației rutiere”, își începe Răzvan Marciuc, denunțul făcut la DNA Iași, în aprilie anul trecut. Fostul agent, condamnat pentru fapte de corupție, le-a povestit anchetatorilor și pentru ce șoferi ar fi intervenit la el, în 2008, ofițerii Gabriel Doban, care a demisionat între timp din Poliție, și Cristian Nechifor.

 

„Pracatică” printre unii ofițeri

„Cunosc că era o practică ca unii ofițeri din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Iași să intervină direct sau telefonic la agenți de poliție rutieră pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale asupra persoanelor din cercul lor de cunoștințe, care au săvârși diverse abateri rutiere ”, a mai arătat Marciuc, în cele două pagini ale denunțului obținut în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI.

De altfel, fostul polițist consideră că acei ofițeri i-a instigat atât pe el, cât și pe și unii dintre colegii săi să comită infracțiuni de abuz în serviciu.

„Menționez că îmi amintesc că atunci când se făceau ședințe de instruire cu specificul activității, unii ofițeri de poliție rutieră ne recomandau să ne «orientăm» în trafic și să nu aplicăm legea în toate situațiile”, susține fostul agent.

Pornind de la denunțul lui Marciuc, procurorii anticorupție au considerat că sunt indicii pentru redeschiderea dosarului în cazul ofițerilor Cristian Nechifor și Adrian Ciopraga, până în 20 martie șef interimar la Poliția Rutieră, a fostului polițist Gabriel Doban și fostului procuror Luana Pintilie și s-au adresat Curții de Apel Iași. Inițial, în 2012, procurorul Emilian Eva a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor patru.

„(...) Din analiza mijloacelor de probă administrate reiese că intervenția acestor persoane este cea care a determinat agenții de poliție să adopte o conduită interzisă de normele legale care le reglementează activitatea. Din procesele verbale de redare a convorbirilor înregistrate și din declarațiile persoanelor audiate în cauză rezultă că agenții de poliție nu cunoșteau persoanele care ar fi urmat să fie sancționate și că în lipsa solicitărilor adresate de persoanele cercetate în calitate de instigatori nu ar fi avut niciun motiv să săvârșească faptele prevăzute de legea penală”, se arată în ordonanța DNA de redeschidere a urmăririi penale.

Judecătorii au admis, în 16 martie, redeschiderea dosarului penal în cazul lui Ciopraga, Nechifor, Doban și a Luanei Pintilie, acuzați de instigare la abuz în serviciu.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași și avocatul care l-a reprezentat pe Răzvan Marciuc nu au dorit să comenteze acest caz. Fostul agent  nu a putut fi contactat.

 

Pentru cine au intervenit?

Ofițerul Cristian Nechifor este cercetat pentru că ar fi intervenit pe lângă colegul său Răzvan Marciuc pentru ca să-l scape de amendă pe Mihai Valeru, patronul restaurantului Bolta Rece. Acesta din urmă fusese prins pe 27 septembrie 2008 de aparatul radar cu o viteză de 65 de km/h, în localitatea Vulturi. Pe 14 noiembrie, Nechifor i-ar fi cerut lui Marciuc să nu-l sancţionează pe Ionuţ Păuleţ, prins de radar în localitatea Podu Iloaie cu 108 km/h. În ambele cazuri, Nechifor şi-a sunat colegul de pe telefonul din biroul de la SPR Iaşi. 

Fostul ofițer Gabriel Doban, ex-ginerele judecătorului Anton, l-ar fi sunat în 20 septembrie 2008 pe același Răzvan Marciuc pentru a nu-l sancționa pe Nicolae Atamaniuc, prins în localitatea Cotu Morii cu 78 de km/h.  Iniţial, agentul îl sancţionase cu 200 de lei şi 3 puncte penalizare, dar în urma intervenţiei, susţin anchetatorii, peste suma amenzii s-a înscris în fals „avertisment”.

Adrian Ciopraga, ar fi intervenit pe lângă colegi, în 9 octombrie 2008, pentru ca șoferul George Olaru, care fusese prins conducând la Popricani cu o viteză peste limita legală, să scape de amendă. Conducătorul auto ar fi primit în cele din urmă avertisment și 3 puncte de penalizare.

Fostul procuror Luana Pintilie, în prezent avocat, l-ar fi sunat pe agentul Cătălin Harnagea pentru ca Florin Slabu să nu rămână fără permis. „La dosarul cauzei nu există probe împotriva clientei mele aşa cum au constatat şi procurorii care au dispus clasarea acum 4 ani. S-a solicitat redeschiderea în baza unui denunţ care nu face nicio referire la doamna Luana Maxim Pintilie. Mai mult, prin hotărârea Curţii de Apel din iulie 2016, poliţistul cu care se pretinde că ar fi discutat clienta mea a fost achitat“, a precizat Sandra Grădinaru, avocata Luanei Pintilie.

 

Condamnați pentru corupție

Faptele de corupție vizate de DNA ar fi fost comise, în perioada în care mare parte din Serviciul Poliției Rutiere era sub investigații.Ancheta a fost demarată atunci de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași și s-a finalizat cu trimiterea în judecată a 14 agenți pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă sau luare de mită. În iulie 2016, Curtea de Apel a decis definitiv condamnarea unui agent la 7 luni de închisore cu executare, a şapte dintre agenţi la pedepse cu suspendare şi achitarea altor şase. Răzvan Marciuc a primit la doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu.

 

Polițiștii condamnați vor să revină la serviciu

O parte dintre polițiștii condamnați în dosarul Rutiera la pedepse cu suspendare vor să revină la serviciu. Acesta este și cazul lui Gelu Captalan și Eduard Bîrsăniuc, care au primit 7 luni, respectiv un an deînchisoare cu suspendare. Foștii agenți au dat în judecată IPJ Iași, solicitând Tribunalului  anularea deciziei din iulie anul trecut prin care s-a dispus încetarea raporturilor de serviciu, reintegrarea în funcție și plata drepturilor salariale restante. Aceștia au motivat, printre altele, că instanța de apel nu le-a interzis să își exercite funcția. Captalan și Bîrsăniuc, alături de Iulian Lazăr, condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, au depus și o contestație la executare  în dosarul ”Rutiera”, care va fi analizată de Tribunal.



27 septembrie 2009, ora 15.38, discuţie purtată de agentul Marciuc Răzvan Ioan (MRI) şi ofiţerul Cristian Nechifor

M.R.I.- Da.

 (B).- Ce faci, RĂZVANU?                                                                          

 M.R.I.- Muncesc!

(B).- Ai oprit pe cineva MIHAI VALERIU?

 M.R.I.- Lăsaţi-l, că i-am spus să stea la maşină şi să aştepte.

 (B).- Aha! (râd amândoi)

 Dă-i hârtiile, că a sunat şefu'.

M.R.I.- Îs aglomerat!

 (B).- Aha! După ce termini acolo i le dai.

 M.R.I.- Da, da, ştiu ce am de făcut.

B).- Ştii cine-i, da?

M.R.I.- Bine, trăiţi!

(B).- Bun, noroc!

7 noiembrie 2008, ora 15.28, discuţie purtată între Harnagea Cătălin Gheorghiţă (Cătălin) şi fostul procuror Luana Pintilie (fostă Maxim).

 LUANA: - Bună ziua. CĂTĂLIN ?

 CĂTĂLIN: - Da.

LUANA: - LUANA la telefon. Îmi cer scuze că te deranjez.

 CĂTĂLIN: - Cine?

LUANA: - LUANA! LUANA MAXIM.

CĂTĂLIN, ai un coleg GRECU?

CĂTĂLIN: - Săru'-mâna! Da.

 LUANA: - Şi cum te înţelegi cu el?

CĂTĂLIN: - Bine.

 LUANA: - Măi, vezi că e un prieten de-al meu.

Acuma vrea să-i ia permisu'. Nu ştiu ce-a făcut!...

CĂTĂLIN: - Cum îl cheamă?

 LUANA: - SLABU FLORIN.

 CĂTĂLIN: - Bine. Săru'-mâna!

LUANA: - Da, mulţumesc. O zi bună!


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31