fbpx
 
Sfidarea lui Asimionesei: avizul Ministerului Turismului era pentru „apartamente de închiriat”. El le-a vândut

Sfidarea lui Asimionesei: avizul Ministerului Turismului era pentru „apartamente de închiriat”. El le-a vândut


* Avizul pentru blocul din Sărărie a fost semnat chiar de ministrul la acea dată: Mircea Titus Dobre
* Familia Asimionesei a trecut și peste acest demnitar, prea mic pentru patronii BZI, și au făcut ce au vrut
* Ministerul a comis-o: a dat aviz de apartamente de închiriat pe o autorizație de construcție pentru pensiune
* Chiar și-așa, Global Impex a încălcat ordinul, încasând 1 milion de euro pe locuințe vândute
* În avizul de la Turism scria clar: 20 de apartamente și birouri la parter, fiind descrise locuințele pe fiecare etaj
* Claudiu Asimionesei a făcut 29 de apartamente, adăugând 4 locuințe la parter și încă 5 la ultimul etaj
* Guvernul României, Primăria, Chirica, Restul Lumii, prea mici pentru clanul Asimionesei

În dosarul „Sărărie 202”, legea a fost făcută harcea-parcea. Cu complicitatea funcționarilor și a demnitarilor, membrii familiei Asimionesei au ridicat un bloc, iar mare parte din apartamente au fost deja vândute. Ilegal.

Pe circuitul documentelor, un șir întreg de falsuri grosolane, și-a pus semnătura inclusiv un ministru. Cel al Turismului. Procurorii DIICOT au identificat precis aberațiile unui aviz din 2017 emis sub semnătura lui Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului.

I-au dus de nas pe cei din minister
Speța în care membrii clanului Asimionesei au devenit subiect al unui dosar DIICOT e cunoscută de-acum de toată țara. Firme ale familiei s-au asociat cu Primăria, care a pus la dispoziție un teren în Sărărie, și, sub pretextul construirii unui sediu de firmă și a spațiilor de cazare tip pensiune, au ridicat un bloc cu apartamente, în parte deja vândute.

Noutatea din dosarul DIICOT este că membrii familiei Asimionesei au reușit să-i ducă pe nas inclusiv pe înalții funcționari din Ministerul Turismului, ba chiar pe însuși ministrul Dobre.

Avizul Ministerului Turismului era pentru autorizație de pensiune. Pe verso, scrie clar, negru pe alb: apartamente de închiriat. Familia Asimionesei a ignorat Guvernul și a vândut apartamentele

Struțo-cămila pensiunea-bloc
În primul rând, avizul pe care Ministerul Turismului l-a dat în decembrie 2017 precizează ceva pe față și altceva pe verso. Concret, comisia tehnică a acordat aviz privind Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) pentru realizarea de „sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”, iar pe verso sunt detaliate etajele 1-4 ale viitorului bloc, cu descrierea apartamentelor și garsonierelor.

„Din punct de vedere constructiv, imobilul propus respectă prevederile din OPANT nr. 65/2013 (un ordin ministerial - n.r.) pentru tipul apartamente de închiriat”, se arată în avizul de la Ministerul Turismului.

12 apartamente și 8 garsoniere
Spațiile de cazare „tip pensiune” s-au transformat în „apartamente de închiriat”? „Conform Avizului cu nr. 1293 din 08.12.2017 emis de către Ministerul Turismului, beneficiar SC Global Impex Distribution SRL, s-a aprobat construcția pe 4 etaje a 12 apartamente și 8 garsoniere în regim apartamente de închiriat, ignorând, astfel, atât certificatul de urbanism, cât și contractul inițial de cesiune/asociere în participațiune”, au reținut procurorii DIICOT Iași.

Printr-o simplă lectură a documentelor, magistrații au văzut că Primăria s-a asociat cu firma familiei Asimionesei și a emis certificat de urbanism pentru pensiune, nu pentru apartamente de închiriat.

Ministrul Mircea Titus Dobre a semnat cu mâna lui pentru pensiunea lui Asimionesei pe terenul Primăriei. Și-a dat acordul pentru 20 de apartamente de închiriat și 7 birouri, dar s-a ajuns la 29 de apartamente, din care 14 au fost deja vândute

Nu-i totuna pensiune cu apartament de închiriat
De fapt, documentul Ministerului Turismului este o struțo-cămilă. Procurorii DIICOT: „Astfel, deși avizarea presupunea «construirea sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune pe teren proprietate privată», formulare preluată din certificatul de urbanism (...) eliberat de Primăria Iași, din punct de vedere constructiv, imobilul propus a fost încadrat, conform prevederilor OPANT nr. 65/2013, pentru tipul «apartamente de închiriat». Un fel de „una vorbim, alta fumăm”.
Prin respectivul ordin invocat s-au aprobat Normele metodologice de eliberare a certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice. Astfel, pensiunile turistice sau pensiunile agroturistice, respectiv apartamente sau camere de închiriat figurează ca structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare diferite. Nu-i totuna pensiune cu apartament de închiriat.

Un bloc pe un teren de 500.000 de euro al Primăriei a fost exploatat în avantajul propriu de patronii BZI

N-au respectat nicio regulă
După ce au citit legea, procurorii au explicat de ce în blocul din Sărărie nu putea fi pensiune. Argumentul acestora: „Imobilul nu poate fi încadrat la categoria pensiune, întrucât Normele în vigoare (...) definesc pensiunea turistică drept o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 15 camere, totalizând maximum 40 locuri, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţii de pregătire şi de servire a mesei”. Or, chiar în avizul obținut de la Ministerul Turismului se vorbea despre 12 apartamente și 8 garsoniere.
În aceste condiții, nici procurorilor nu le-a fost clar cum a fost emis acel aviz ministerial. „Din nou, inexplicabil, în ciuda documentelor avute la dispoziție, Ministerul Turismului a acordat aviz pentru funcționarea unor apartamente și garsoniere în ansamblul lor, nu camere individualizate, al căror număr ar depăși numărul prevăzut de legislația în vigoare”, au notat anchetatorii DIICOT.
Au mai ignorat o dată avizul

După toate aceste încălcări ale legii, încă una s-a produs la supraetajarea construcției. Inițial, imobilul familiei Asimionesei trebuia să aibă parter și patru etaje. Însă, pe parcursul edificării, firma a cerut și a primit aprobare de la Primărie pentru a mai face încă un nivel.

Despre autorizarea acestuia, iată care este părerea procurorilor DIICOT: „Etajul 5 al imobilului, unde ar fi trebuit să fie localizate 2 spații de birouri, a fost dezmembrat în 5 apartamente, pentru care nu există nici măcar aviz din partea Ministerului Turismului pentru a funcționa în regim «apartamente de închiriat», aviz care, oricum (...) încalcă, la rândul său normele de urbanism din certificatul emis de Primăria Iași”.

Certificatul de edificare vorbește de pensiune, dar se menționează 29 de apartamente. Harabagiu a semnat în locul lui Chirica, alături de arhitectul-șef Mustiață. Toți sunt acum inculpați

Recapitulare succintă a dosarului DIICOT

1) Primăria s-a asociat cu familia Asimionesei pentru construirea unui sediu de firmă și a unor spații de cazare tip pensiune. Consiliul Local nu și-a numit niciodată un reprezentant în asocierea cu firma lui Asimionesei, deși trebuia să o facă
2) Au falsificat cesiunea, adică mutarea contractului de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press (SRL-ul inițial al familiei Asimionesei) a dat faliment
3) Înainte ca Asimionesei să obțină autorizația de construire, de la Ministerul Turismului a venit un aviz pentru apartamente de închiriat
4) Recepția și certificatul de atestare a edificării construcției au fost falsificate
5) Firma familiei Asimionesei a făcut garsoniere și apartamente, pe unele deja înstrăinându-le
6) Vânzarea locuințelor s-a făcut cu ignorarea dreptului de preempțiune a Primăriei, clauză specificată expres în contractul de asociere
7) Odată cu apartamentele, Asimionesei a retransmis și folosința terenului Primăriei, fapt ilegal

Epilogul este încă departe. În speță, prejudiciul a fost estimat la 2 milioane de lei. 15 persoane sunt urmărite penal. Printre acestea: Mihai Chirica, primar, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, Violeta și Claudiu Asimionesei (mamă și fiu), un avocat, fostul arhitect șef al orașului, mai mulți funcționari ai Primăriei și câțiva notari.

Article image
* Seria de ilegalități descoperită de DIICOT la Afacerea Primăriei cu familia Asimionesei este uluitoare: - au falsificat cesiunea terenului de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press dăduse faliment - au făcut apartamente în loc de spații de cazare și le-au vândut - au falsificat recepția clădirii și atestatul de edificare - au subevaluat terenul oferit de Primărie în cadrul asocierii - au dat domeniul public în folosința...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31