fbpx
 
S-a făcut: Hotel Sport și Sala Polivalentă trec la CSM Iași

S-a făcut: Hotel Sport și Sala Polivalentă trec la CSM Iași


Două clădiri emblematice din centrul Iaşului îşi vor schimba administratorul în acest an. Ministerul Tineretului şi Sportului vrea să lase Direcţia Judeţeană de Sport fără „perlele coroanei”. Hotelul Sport şi Sala Polivalentă vor trece în administrarea clubului CSM Iaşi. Şeful de la Direcţie este foc şi pară de supărare.   

 

Mutare imobiliară între două instituţii din Iaşi subordonate aceluiaşi minister.

 Dezbatere până pe 19 decembrie

Printr-un proiect de hotărâre al Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) din 9 decembrie, se stabileşte transferul dreptului de administrare asupra Sălii Polivalente şi a Hotelului Sport, aflate în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi la Clubul Sportiv Municipal Iaşi, instituţii subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului precum şi actualizarea valorii de inventar şi a caracteristicilor tehnice ale acestor imobile ca urmare a reevaluării datelor din cărţile funciare.

Pe site-ul ministerului se precizează că toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri, opinii sau sugestii cu privire la proiectul de act normativ, până la data de 19 decembrie.

 

CSM a solicitat bunurile

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii MTS, transferul dreptului de administrare se va face ca urmare a unei adrese din 11 octombrie emisă de Clubul Sportiv Municipal Iaşi. „De 16 ani cer să avem şi noi un patrimoniu. E normal ca atunci când ai activităţi sportive să nu fii nevoit să plăteşti chirie la Direcţia de Sport, ca la un terţ. E normal ca şi noi, CSM, să avem o sală în patrimoniu, pe care să o administrăm. Jumătate din patrimoniul sportului este la Direcţii şi jumătate la cluburi. Noi primim doar dreptul de administrare. Nu suntem o societate comercială ca să facem profit. Noi, toţi banii îi investim în sport, în selecţie, iniţiere şi pregătire sportivă. Trebuie să avem condiţii unde să putem face sport de performanţă. Nu luăm niciun leu acasă. Dacă, la finalul anului, avem vreun leu în cont, ni-l ia Statul“, a declarat directorul clubului CSM Iaşi, Adrian Poeană.

 

Sala Polivalentă aduce bani şi din organizarea de târguri

 

Celelalte cluburi vor plăti taxă

În ceea ce priveşte echipele care folosesc Sala Polivalentă, aici fiind vorba de cele de handbal masculin, baschet feminin şi masculin, acestea vor plăti o taxă pentru folosirea sălii. „Nu se vor schimba prea multe lucruri în ceea ce priveşte folosirea Sălii Polivalente. La fel ca până acum, oricine va dori să folosească sala va plăti o taxă. Regulile se vor schimba cu siguranţă. Nu am stabilit încă o valoare. O să discutăm cu fiecare club în parte. Marea diferenţă este că banii pe care îi va lua CSM Iaşi vor fi folosiţi pentru sportivi. Direcţia nu a plătit nicio indemnizaţie pentru vreun sportiv ieşean. Noi suntem obligaţi să o facem“, adaugă Adrian Poeană.

 

„A fost o decizie luată pe sub mână!“

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Iaşi, Daniel Stătescu, s-a arătat contrariat de decizia luată de MTS, acuzând faptul că nu a fost consultat în privinţa mutării administrării Sălii Polivalente şi a Hotelului Sport. „Am aflat şi eu de pe pagina ministerului. Mi se pare că a fost o decizie luată pe sub mână! De parcă eu sunt prostul Iaşului şi se iau decizii fără să fim şi noi întrebaţi. Am văzut că sunt acum dezbateri publice, dar nu are rost să mai trimitem noi vreo reacţie pentru că decizia este deja luată. Dezbaterea publică este mai mult aşa, pentru opinia publică. Nu mi se pare normal cum au procedat cei de la Bucureşti. Nu ştiu dacă este sau nu o decizie politică. M-aş hazarda să spun aşa ceva“, spune Stătescu.

 

Sala, mare consumatoare de bani

Potrivit şefului DJST Iaşi, Sala Polivalentă este o mare consumatoare de bani şi nu s-ar justifica trecerea acesteia în administrarea unui club: „Într-o lună de iarnă, la Sala Polivalentă, numai căldura şi energia electrică ajunge să coste câteva zeci de mii de lei. Tocmai de aceea se mai organizează târguri, pentru a se putea obţine fonduri. Şi dacă pentru o direcţie este destul de greu să administreze o astfel de sală, mă întreb cum va reuşi un club, care nu are o susţinere financiară extraordinară să o administreze. Dacă s-ar fi făcut o descentralizare şi ar fi fost dată Consiliului Local Iaşi, aşa cum s-a vorbit în ultimul timp, sau Consiliului Judeţean, poate că aş fi înţeles. Dar aşa, să dai sala unui club, nu prea înţeleg“, a declarat  Stătescu.

 

Şeful de la Direcţia de Sport, Daniel Stătescu, nu este de acord cu planul ministerului

 

Hotelul, la limita subzistenţei

Nici Hotelul Sport nu este foarte uşor de administrat, Stătescu susţinând că preţurile practicate sunt foarte mici. „Hotelul trăieşte de azi pe mâine. Cele 54 de locuri de cazare sunt ocupate în general de sportivi, care plătesc 30 sau 35 de lei patul. Dacă ar veni şi alte persoane, atunci preţul ar fi de 120 de lei camera. În aceste condiţii, de-abia reuşim să acoperim cheltuielile cu utilităţile. Mă întreb atunci, cum va reuşi CSM Iaşi să administreze acest hotel. De unde vor lua bani?“, s-a întrebat Stătescu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31