fbpx
 
EDITORIAL. Moment fără precedent la Iași: PNL-PSD și restul lumii se unesc într-un singur Cartel Chirica

EDITORIAL. Moment fără precedent la Iași: PNL-PSD și restul lumii se unesc într-un singur Cartel Chirica


Preambul: acest editorial a fost scris sâmbăta trecută. Ședinta PNL s-a amânat pentru o săptămână. În rest nu s-a schimbat nimic. Toate dramele încep după a doua bătaie a gongului.

Astăzi, Mihai Chirica va deveni oficial liderul PNL Iași. E un moment marcant în istoria vieții politice ieșene. Astăzi se creează un monstru fără precedent în politica din Iași: PNL și PSD sub conducerea unui singur om. Sateliții PMP (Movilă), Pro România (Iacoban) și ALDE (Botez) sunt, de asemenea, integrați sub o conducere unică: Mihai Chirica-Ghiocel Asimionesei.

Este extrem de toxic pentru Iași ceea ce ar putea urma: un PSD în care Maricel Popă nu va avea nicio putere reală (indiferent dacă va trece sau nu examenul electoral), cu un Cristi Stanciu paralizat de încercuirea la care va fi supus și cu un Marius Ostaficiuc, șeful filialei municipale, ale cărui butoane sunt în birourile BZI. În același timp, vom avea un PNL pentru prima oară pesedizat oficial. Nu va mai exista o tabără dizidentă în PNL, o tabără vocală și care și-ar dori o cale proprie, separată de PSD, de Asimionesei și de samsarii imobiliari. De astăzi, alipirea PNL-PSD va fi totală și se va face pe sub masă, toate deciziile așa vor fi luate, ascuns, sub nivelul planului vizibil, oficial. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva în Iași.

Gheorghe Nichita și Relu Fenechiu au colaborat mulți ani, au fost și oficial parteneri în USL, dar erau două personalități distincte, cu echipe separate, cu decizii care erau luate după ce erau nevoiți să se întâlnească și să aibă dezbateri. Acum, dezbaterea va fi în creierul lui Mihai Chirica, va fixa un punct în perete, va gândi secunde sau câteva minute și nimeni și nimic din lume nu îi va mai putea schimba ideea din cap. 

Nichita și Fenechiu erau doi poli în politica ieșeană care se apropiau și se îndepărtau ciclic, iar interesul general și cel personal  erau mult mai expuse, pentru că se raportau la vociferările a două tabere separate organic. Toate înțelegerile trebuiau explicate și filtrate. Și țineți cont de faptul că Sistemul i-a considerat pe amândoi nocivi pentru evoluția tipului de leadership și amândoi au făcut pușcărie pentru perioade relativ scurte.

Deci ce-a fost considerat nociv acum a devenit de două ori mai toxic. Nu mai avem nicio polarizare, nucleii s-au topit și avem o singură conducere, aparent politică, mafiotă în mod real, reprezentată de Chirica și Asimionesei. Iașul are în acest moment un lider-marionetă, propulsat electoral de o mașinărie de propagandă populistă, care nu-i poate refuza nimic lui Asimionesei. Întrebarea legitimă în acest moment pe care ieșenii și-o pot pune, prin consecință logică, este dacă Mihai Chirica va ajunge să facă pușcărie. DNA l-a filat 3 ani pe Asimionesei, dând ordine liderului de la Municipiu al PSD, amenințând parlamentari și oameni de afaceri, dar aceste înregistrări au fost anulate de suprimarea justiției de către Dragnea.

Este un moment în care toată politica și administrarea Iașului s-a închis într-un singur birou. Costel Alexe nu trebuie să se mintă: va executa ce i se va spune și va primi beneficii doar dacă va executa. El nu va avea voie să gândească și să se exprime. Orban și Iohannis asta ne-au dat la Iași, ținând cont doar de un scor electoral al unei propagande toxice. Romeo Vatră nu va putea spune că va lucra pentru Costel Alexe, pentru că adevărata comandă va fi la Asimionesei. Nu se va putea opune niciunei afaceri a grupului de interese. Va servi sau va fi exclus. 

Nu va mai conta că Bostan și Boz sunt PNL, iar Boca și Surdu sunt PSD. Vor lucra împreună sub aceeași conducere, intermediarii fiind Alexe și Ostaficiuc. Alex Muraru nu va avea niciun rol în filială, va fi mut și se va autoexclude într-un dulce exil departe de apele mâloase ale Bahluiului. Harabagiu, un bidon arhetipal al mafiei, va fi city-manager și nu va mai conta că administrația se va numi PNL sau, mai plastic, liberală. 

Toate instituțiile din Iași vor deveni ermetice pentru marele public. Nu se va mai tolera nicio scăpare în exterior. OPC, Cadastru, DSP, ITM, Fisc, ISC, CFR, spitalele și inspectoratele vor fi conduse de oameni din cercul intim al lui Chirica. Prietenii lui Alexe vor deveni slugile lui Chirica. Asimionesei își va lua periodic tainul, iar toate bazele de date vor fi la discreția lui.

Prefectul se va scăpa pe el de frică, jugul primarilor feroce va fi și mai strâns pe gâtul comunelor, protecția lor fiind la BZI. Pentru un singur gest de frondă, Grigoras va dispărea.

Toate acestea sunt realitate începând de azi, când PNL se predă în mâinile lui Chirica. Nimeni nu conștientizează povestea descrisă mai sus, toți bucurându-se de un succes electoral neașteptat și de funcțiile pe care le vor primi. A doua zi după victoria din iunie vor trăi într-un regim absurd, în care nu vor mai avea voie să se opună la nimic. Chirica va mișca brusc colțul buzelor și o armată de juriști din instituții vor găsi acoperirea legală a tuturor afacerilor. 

Unde vor fi instituțiile de forță ale statului? Aici, o gardă pretoriană care va veghea ca totul să se desfășoare în liniște, fără răbufniri și scandaluri, sub o perfectă aparență de rezonabilitate și modestie.

În acest tablou în care substanța democrației se topește ca un ou în tigaie, singura rază de lumină ar putea fi USR. Un USR neinfectat încă de oamenii lui Chirica și Asimionesei. Un USR poate cu diletanți, dar care trebuie doar să garanteze bunăcredința și caracterul. Un USR care va fi jignit, umilit, minimalizat, batjocorit și căruia i se va forța dispariția de către PNL-Social Democrat. Vor trebui să reziste și să mențină legătura cu oamenii. Dacă îi abandonează și se retrag în viață internă de partid, vor deveni insignifianți ca „Pentru Iași"-ul lui Andrei Postolache.

Article image
Chirica era atât de liberal încât, dacă nu-l băga Flutur în PNL, s-ar fi înscris în PSD.
Autor Gabriel Gachi Editorial 19 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31