fbpx
 
Inculpații din Primărie iau sporuri uriașe pentru „fonduri UE”: Dana Vasiliu, plătită cu 2.000 de euro/lună ca să tacă în dosarele lui Chirica

Inculpații din Primărie iau sporuri uriașe pentru „fonduri UE”: Dana Vasiliu, plătită cu 2.000 de euro/lună ca să tacă în dosarele lui Chirica


În loc să fie concediată, funcționara este premiată cu 30% spor lunar la salariu

Dana Vasiliu a semnat recepții false la blocuri ilegale pentru milionarii „agreați” de Mihai Chirica, fiind implicată în dosarele Veranda, Sărărie, Vixen

Primarul o acuza direct, în februarie 2022, într-o conferință de presă, că a comis ilegalități și că a îndepărtat-o din funcție

Funcționara e mutată la Străzi Municipale și ia lunar un spor de 30%: Chirica a premiat-o, în loc să o dea afară

Procurorii DNA i-au propus Danei Vasiliu un acord de recunoaștere, dar aceasta îi este momentan recunoscătoare primarului, fiind recompensată financiar

Arhitectul-șef Alexandru Mustiață și șefa de la Juridic, Cristina Oțeleanu, primesc de asemenea 50% spor de „proiecte europene”, fiind la rândul lor inculpați alături de Mihai Chirica în Dosarul Sărărie

Șefii Primăriei nu oferă date transparente privind contribuțiile celor trecuți în echipele care se ocupă de absorbția de fonduri UE

Ești șef, iei spor, măsura fiind o prerogativă personală a primarului

Iașul nici măcar nu stă grozav la fonduri UE, având mai multe proiecte amânate, anulate sau încă neaprobate

Primarul Mihai Chirica și-a recompensat subordonații penali și angajații parteneri de fotbal cu sporuri de până la 50%. Astfel, Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice, și Alexandru Mustiață, arhitect șef, ambii implicați în spețe penale ale DNA și DIICOT, au fost premiați de Chirica cu câte 50% spor de proiecte europene.

O bonificație de 30% la salariu a primit și Daniela Vasiliu, cea care a semnat recepția și edificarea în fals la blocul Vixen’s din Moara de Vânt. Și lui Marius Părpăliță, coechipier la fotbal, primarul i-a dat 30% în plus la leafă.

Salariile au crescut în această primăvară
Câteva exemple de venituri nete actuale, bani în mână încasați lunar:
- Mihai Chirica, primar: 18.164 lei
- Cezar Baciu și Daniel Juravle, viceprimari: 16.146 lei
- Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice: 16.146 lei
- Alexandru Mustiață, arhitect șef: 16.146 lei
- Gabriel Teodorescu, director Evidența Patrimoniului: 16.146 lei
- Lucian Bălinișteanu, șef Serviciu Administrativ: 11.583 lei
- Daniela Vasiliu,
consilier Birou Reglementare Transporturi Urbane: 9.403 lei
- Marius Părpăliță, consilier Serviciul Străzi Municipale: 8.950 lei



Mihai Chirica, audiat la DIICOT alături de angajații din Primărie. Ca să-i rămână fideli, primarul îi recompensează cu sporuri consistente

Salariile în Primărie se calculează după grile și coeficienți ce se raportează la salariul minim. La acestea se adaugă sporuri și normele de hrană.
În cazul primarilor și viceprimarilor, indemnizația se calculează prin înmulțirea coeficientului funcției
cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată care fusese înghețat la 2.080 lei, nivelul anului 2019.

În primăvară, salariul minim luat în considerare a crescut la nivelul celui din 2021, adică la 2.300 lei. Așa se face că brutul lui Chirica a ajuns la 9 (coeficientul funcției) X 2.300 lei = 20.700 lei. În cazul viceprimarilor Juravle și Baciu, coeficientul funcției este 8, de unde rezultă un brut de 18.400 lei.

Alexandru Mustiață, dus la DIICOT la sfârșitul anului trecut. Ia în continuare un spor de 50%

Salariul brut al lui Chirica a ajuns la 31.000 de lei
De la începutul acestui an, Guvernul a decis să majoreze la 50% sporurile celor care gestionează proiecte cu fonduri europene. Față de doar 25% cât era pragul maxim anterior. Datorită acestei creșteri, brutul lui Chirica a ajuns la 31.050 lei, adică un net de 18.164 lei. Prin aplicarea aceluiași procent de 50%, salarii viceprimarilor s-au dus la 27.600 lei brut, ceea ce înseamnă 16.146 lei net.

Salariile pentru ceilalți angajați din Primărie,
funcționari sau personal contractual, se calculează prin raportarea la minimul de 3.000 lei la care se aplică coeficientul corespunzător funcției. Potrivit algoritmului, sunt directori în Palatul Roznovanu care ar putea avea salariul mai mare chiar și decât al primarului: Cristina Oțeleanu și Alexandru Mustiață, fiecare cu câte 34.560 lei brut sau Gabriel Teodorescu cu 32.256 lei brut lunar, incluzând sporurile de proiecte UE, de 50% pentru primii doi și de 40% pentru al treilea.

Cristina Oțeleanu, audieri târziu în noapte în Dosarul Veranda, fiind inculpată și în Dosarul Sărărie

Pilonii lui Chirica în Primărie, inculpați de DNA, iau spor de 50%
Există, însă, o prevedere legală potrivit căreia salariile angajaților nu îl pot depăși pe cel al unui viceprimar. Așa se face că Oțeleanu, Mustiață și Teodorescu îl au plafonat la 27.600 lei brut lunar, adică la 16.146 lei net lunar, fix la fel ca ale lui Juravle și Baciu.

Procentul de 50% spor pentru proiecte europene este unul maximal, iar Chirica a optat să-l acorde lui Oțeleanu și Mustiață, deși era limpede că venitul acestora va fi plafonat la nivelul viceprimarilor.

Similar, Chirica i-a dat 40% unui personaj-cheie din structura de putere a Primăriei, lui Gabriel Teodorescu, deși inclusiv acesta depășește pragul stabilit de viceprimari.

Ca o scurtă concluzie: anchetați de DNA și DIICOT, Oțeleanu și Mustiață primesc bonificații maximale de la primar. REPORTER DE IAȘI l-a întrebat ieri pe Mustiață din ce proiecte face parte. „Nu pot să vă spun. Sunt la un priveghi”, a spus arhitectul-șef.

Daniela Vasiliu, dusă „la interviu” de procurori. Salvată miraculos de Mihai Chirica, luând un spor de 30% la salariu

Dana Vasiliu, recompensată miraculos cu 750 de euro/lună

La fel de revoltătoare este și situația Danielei Vasiliu. Aceasta are un salariu de 12.365 lei lunar brut. Iar Chirica i-a mai dat brut lunar încă 3.710 lei echivalentul unui spor de proiecte europene de 30%. Total brut = 16.075 lei. Netul lunar al Danielei Vasiliu se ridică la 9.403 lei, aproape 2.000 de euro.

Acum consilier superior la Biroul Reglementare Transporturi Urbane, Daniela Vasiliu este implicată în mai multe scandaluri imobiliare. Într-unul dintre acestea, anchetat de procurorii DNA, două case, așa cum figurau în autorizația de construire, s-au transformat în timpul lucrărilor într-un bloc cu 18 apartamente. Iar una dintre semnăturile de pe recepție și de pe certificatul de atestare a edificării este a lui Vasiliu.

Dosarul Vixen’s, așa cum e public cunoscut, este în lucru la DNA Iași. Contactată telefonic de REPORTER DE IAȘI, Daniela Vasiliu a refuzat dialogul. „Nu pot vorbi, sunt în concediu”, a afirmat, sec, Vasiliu.

În loc să o concedieze, a premiat-o, obținând tăcerea
Print
r-o dispoziție din 2018, Danielei Vasiliu îi fuseseră conferite atribuții „referitoare la reprezentarea administraţiei publice locale în cadrul procedurii de recepţie a lucrărilor de construire”.

Aceasta a fost revocată de primarul Mihai Chirica în februarie 2022, după izbucnirea scandalurilor penale imobiliare. Vasiliu a rămas fără atribuții în domeniu, este angajată acum la Biroul Reglementare Transporturi Urbane, dar a primit și o răsplată de la Chirica: +30% la salariu.

Primarul însuși a declarat public în februarie 2022 că a prins-o pe Dana Vasiliu cu ilegalități în urbanism și a îndepărtat-o din funcție. A așezat-o pe un alt post, departe de ochii presei, și i-a dat un spor de 30% la salariul brut.

„Numirile în unitățile de implementare a proiectelor sunt în pixul primarului. El decide componența, el hotărăște ce spor ia fiecare”, a spus o sursă din interior, sub rezerva anonimatului. În afara managerului, fiecare proiect mai are responsabili: tehnic, financiar, comunicare, plăți, secretariat tehnic, juridic sau achiziții. Până la 10 persoane.

Dana Vasiliu este audiată de DNA în mai multe dosare și i s-a propus un acord de recunoaștere, dacă are contribuții la elucidarea implicațiilor penale în cauzele anchetate. Momentan, a ignorat cererea DNA, urmărită atent de primarul Iașului care are grijă să nu fie nemulțumită la serviciu, acordându-i un spor consistent, de 30%, la salariu.

Paula Fînaru (dreapta, plan secund) și-a angajat în Primărie sora, Irina Escu (dreapta, prim-plan). Soțul ei (stânga) a lucrat de asemenea la Urbanism

Paula Fînaru, altă cercetată penal, și-a angajat și sora în Primărie

Un alt șef din Primărie chestionat de procurori în spețe imobiliare este Paula Fînaru. Aceasta conduce Serviciul GIS Cadastru. Primarul a numit-o responsabil tehnic II în proiectul cu finanțare UE intitulat Înființarea de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane”.

Nu se știe încă sporul de proiect în cazul său. Salariul brut ca șef serviciu este de 16.500 lei, deci un net de 9.652 lei. La care se va adăuga sporul.
Anul trecut în luna aprilie, Irina Florentina Escu, sora Paulei Fînaru, a fost numită de primar în funcția publică de referent clasa III la Serviciul Administrare Spații cu Destinația de Locuințe din cadrul Direcției Fond Locativ.

Salariul de bază a fost fixat la 5.970 lei, la care se adaugă norma de hrană acordată proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna precedentă. Alte câteva sute de lei lunar.

Anterior, Escu a lucrat tot în Primărie, dar ca personal contractual. Și Ionuț Andrei Escu, soțul acesteia, a lucrat în Primărie. A fost consilier superior la Direcția Arhitectură și Urbanism. Acesta a plecat, de câțiva ani, în privat.

Marius Părpăliță, alături de Mihai Chirica pe terenul de fotbal. A picat concursul de Șef Serviciu, primarul îi reproșează multe eșecuri la Investiții Proprii, dar ia un spor de 30%, jucând în continuare fotbal cu Chirica, săptămânal, la Ciric

Joci fotbal cu primarul, iei spor de 30%
O notă aparte: primarul și-a răsplătit și un subordonat cu care joacă fotbal. Marius Părpăliță, încadrat consilier superior la Serviciul Străzi Municipale, fost șef interimar la Investiții Proprii în cadrul Primăriei Iași, a primit și el bonus de proiect european. Părpăliță are un salariu brut de 11.769 lei la care se adaugă 30% spor. Rezultă 15.300 lei brut și 8.950 lei net.

Surprinde lipsa de pe lista cu sporuri pe proiecte UE a două personaje cheie: Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, cumătru cu Chirica, și Raluca Mocanu de la Direcția Arhitectură și Urbanism care, într-un timp, a îndeplinit chiar funcția de arhitect-șef. Harabagiu, ca șef Serviciu Relații Comunitare și Politici Publice, are 16.500 lei brut, iar Raluca Mocanu 16.620 lei/brut/lunar.

Article image
Mihai Chirica a susținut senin, de fiecare dată, că nu știa de blocul ilegal construit de Gheorghe Cheșcu. Blocul avea autorizate doar 3 etaje și a ajuns la 9 etaje Stupoare: în telefonul funcționarului Gabriel Ghergheșanu s-a găsit mesajul primit personal de la Mihai Chirica, de pe numărul acestuia, în care îi indică adresa din Vasile Lupu, unde se afla blocul Ghergheșanu a făcut acord de recunoaștere cu DNA și afirmă că...
Autor Cezar Moraru Anchete 31 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31