fbpx
 
Ioana Timofte Ioana Timofte

Se întâmplă în România: bugetara de lux Ioana Timofte își permite să doneze un penthouse de 500.000 de euro


Pe 15 iunie, directoarea generală a Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Ioana Timofte, a uitat să scrie în declarația de avere că, în 2022, a donat mamei sale un penthouse din București în valoare de 500.000 de euro

A revenit a doua zi și a corectat informația într-un document rectificativ. Declarațiile de avere semnate de Ioana Timofte luna trecută mai arată că aceasta i-a donat mamei sale, tot în 2022, și două case și două terenuri intravilane

„Scăparea” din 15 iunie ar putea reprezenta un indiciu că a fost vorba de o operațiune fictivă, tot Timofte fiind adevărata proprietară

Ce noroc: în 2023, Timofte a fost pusă sub acuzare pentru constituire grup infracțional organizat într-un dosar cu un prejudiciu de circa 2 milioane de euro

Cu unul dintre cele mai mari venituri din România în calitate de bugetar, Timofte, nepoata unui fost șef al SRI, și-a pierdut postul de conducere de la ISCIR la sfârșitul lunii trecute

2022: REPORTER a pus semnul întrebării

15 iunie 2023: Ioana Timofte și-a depus declarația de avere anuală, valabilă pe anul fiscal 2022. În document, a menționat că deține două apartamente în București, unul de 112 mp cumpărat în 2018 și un altul, de 250 de mp, cumpărat în 2022.

La bunuri înstrăinate, Timofte a scris că, pe data de 1 mai 2022, i-a donat mamei sale două terenuri intravilane și două case de locuit și că a vândut, cu 185.000 de euro, un apartament.

Din analiza declarațiilor de avere anterioare, reiese că terenurile se află în Horia-Neamț (1.450 mp) și municipiul Iași (830 de mp), casele tot în Horia (100 de mp suprafață utilă) și municipiul Iași (230 mp), apartamentul vândut având 178 de mp și fiind situat în București.

Pe 15 iunie, Ioana Timofte avea două apartamente

16 iunie 2023: Ioana Timofte a depus o declarație de avere rectificativă. Deosebirea față de documentul de cu o zi înainte: apartamentul de 250 de mp din 15 iunie, pentru care pretindea în acea zi că are o cotă de proprietate de 100%, a coborât la rubrica bunuri înstrăinate, Timofte susținând că și acesta i-a fost donat mamei sale pe data de 1 mai 2022.

Pe 16 iunie, a mai rămas cu un apartament, despre celălalt amintindu-și că, de fapt, fusese donat

„4 camere și 4 terase” se menționează în extrasul de la Cadastru pentru acest imobil despre care REPORTER a scris un articol în 2022. Cu acea ocazie, Timofte declara că „Apartamentul a fost cumpărat din banii împrumutați și din moștenirea defunctului meu tată”.

„Valoare uriașă. Nu ies banii”, titra REPORTER după ce au fost calculate veniturile Ioanei Timofte și alte surse de venit/împrumuturi. REPORTER estima valoarea totală a celor trei apartamente deținute la acel moment de Timofte în București la circa 1,1 milioane de euro.

Dacă nu dona, ajungeau sub sechestru

Donațiile din 2022 reprezintă un mare moment de inspirație pentru Ioana Timofte, în condițiile în care, un an mai târziu, a fost pusă sub acuzare pentru mai multe infracțiuni săvârșite în calitate de directoare generală a ISCIR: constituire grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani. Alături de subordonați din instituție și patroni de firme private, ea ar fi pus la cale un mecanism de spoliere a bugetului ISCIR prin sute de achiziții fictive. Oficial, ISCIR cumpăra materiale consumabile. Acestea erau plătite, dar nu erau livrate, iar banii erau însușiți de liderii acestui grup, inclusiv de Timofte.

Blocul în care se află penthouse-ul din București, din zona Băneasa

DIICOT a anunțat că prejudiciul din dosar se ridică la circa 10 de milioane de lei, procedura standard din cursul urmării penale fiind sechestrul pe bunurile acuzaților. În cazul în care instanța îi va găsi vinovați, aceștia au posibilitatea de a achita benevol prejudiciul, în caz contrar, urmând să li se scoată la vânzare bunurile sechestrate până la acoperirea prejudiciului stabilit de completul de judecată.

În cazul lui Timofte, donațiile din 2022 au făcut ca din prezumtivul sechestru să dispară două case, două terenuri și un apartament.

Venit uriaș de bugetar

În rest, Ioana Timofte a menționat în declarațiile de avere din iunie 2023 faptul că mai deține două autoturisme (Mercedes și Volkswagen), 40.000 de euro și 52.000 de lei în conturi, bijuterii în valoare de 80.000 de euro și datorii de circa 110.000 de euro.

La capitolul venituri pe anul fiscal 2022, ea a menționat 716.778 lei de la ISCIR, parte salariu, parte bonus în calitate de șefă a instituției. În iunie-iulie 2022, REPORTER îi prezenta venitul lunar net la acel moment – 11.000 de euro/lună. În fapt, a fost cu 1.000 de euro mai mare.

Ioana Timofte este, de mai mulți ani, o figură pitorească în spațiul public, inițial în calitate de „divă” a politicii ieșene (consilier local meteoric în Consiliul Local Iași din partea PSD) și a relației de rudenie cu Radu Timofte, fostul șef al SRI, a cărui nepoată a fost.

Prin 2010, Timofte a plecat la București unde a fost numită în diverse posturi de consilier la ministere, membră în Consiii de Administrație la firme de stat sau șefă în Colegiul Național de Apărare, migrând, apoi, la UNPR-ul lui Gabriel Oprea.

A dat lovitura după ce a prins un post de conducere la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, ulterior redenumită Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Aici, inițial, a fost director de eșalon 2, pentru ca, din 2018, să devină director general.

O a treia declarație de avere de luna trecută, din 30 iunie, a fost semnată de Timofte „în termen de 30 de zile de la data încetării mandatului” de la ISCIR.

Pierderea funcției este legată de dosarul penal de la DIICOT în care, în luna mai, a fost arestată la domiciliu, în iunie măsura fiind transformată în punere sub control judiciar. O sursă DIICOT a declarat pentru REPORTER că procurorul de caz nu a solicitat instanței arest preventiv pentru 30 de zile din considerente umanitare, Timofte având un copil bolnav.

Article image
REPORTER a aflat un alt detaliu despre opulența ieșencei Ioana Timofte, nepoata unui fost șef SRI și șefă a unei instituții din Ministerul Economiei luată în vizor de DIICOT În decurs de cinci luni din 2019, a cumpărat haine de lux de la un magazin din București și nu le-a plătit Comerciantul a dat-o în judecată și a câștigat, Timofte fiind obligată să achite 80.000 de lei REPORTER a dezvăluit, anul trecut, faptul că Tim...
Autor cristi tanasa Anchete 26 Mai 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31