fbpx
 
O bagatelă: vom plăti 60.000 de euro din bani publici pentru cântece piratate de Radu Groza la deja defunctul FIE

O bagatelă: vom plăti 60.000 de euro din bani publici pentru cântece piratate de Radu Groza la deja defunctul FIE


Festivalul Internațional al Educației (FIE) este o manifestare fără identitate, organizată din 2013 de Primăria Iași, cheltuindu-se milioane de euro

Luna trecută, un decont neașteptat: Tribunalul București a decis că Primăria Iași trebuie să achite 260.000 de lei către Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor

Completul de judecată a stabilit că, timp de patru ani, pentru melodiile din cadrul Festivalului nu s-au achitat drepturile de autor, așa cum cere legea

Au încercat să dea vina pe alții

O „bagatelă”: Primăria Municipiului Iași trebuie să scoată din conturi și să achite către UCMR-ADA - Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor suma de 259.689,78 lei. Decizia a venit după un proces judecat timp de șase ani la Tribunalul București

În minuta publicată pe 11 iulie, completul de judecată a stabilit că Municipiul Iași trebuie să achite această sumă „reprezentând triplul remuneraţiilor datorate de pârât cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publică a operelor muzicale în cadrul spectacolelor organizate de pârât şi desfăşurate la Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (F.I.E.) ediţiile din anii 2014, 2015, 2016 şi 2017.”

Primăria a încercat să transfere responsabilitatea plății pe firma International Artist Management SRL și pe Asociația pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați din România care au fost organizatoare, contra cost, ale concertelor de la edițiile respective ale Festivalului.

Instanța a respins această cerere și a obligat municipalitatea să achite și 6.585 lei cheltuieli de judecată. Decizia din 11 iulie poate fi atacată cu apel de părțile din dosar.

Posibilă continuare

Prin sentință, Primăria Iași mai trebuie să comunice UCMR-ADA, pentru fiecare concert în parte desfăşurat la Iaşi în cadrul FIE, ediţiile din anii 2014, 2015, 2016 şi 2017, rapoarte-playlist cuprinzând toate operele muzicale comunicate public în cadrul fiecărui spectacol, rapoarte care să cuprindă denumirea spectacolului, data şi locaţia desfăşurării acestuia, denumirea fiecărei opere muzicale comunicate public în cadrul fiecărui spectacol, autorii şi durata de utilizare a fiecărei opere muzicale comunicate public în spectacole, precum şi denumirea formaţiilor/soliştilor.

Acest lucru ar putea însemna un eventual proces ulterior pentru plata unor diferențe și arată, pe de altă parte, haosul de la momentul edițiilor incriminate, documentele cerute de UCMR-ADA făcând parte din obligațiile curente ale organizatorilor de spectacole.

Banii pentru concerte, suspiciuni uriașe

Modul în care, de-a lungul timpului, au fost cheltuiți banii de către Primăria Iași pentru concertele de la FIE, Revelion sau Sărbătoarea Sfintei Parascheva a trezit multe suspiciuni, mai ales legate de prețurile umflate plătite impresarului de casă al municipalității, Radu Groza, cel care s-ar fi aflat inclusiv în spatele International Artist Management SRL.

Într-o investigație din 2020, REPORTER dezvăluia faptul că onorariile curente ale artiștilor care veniseră la Iași, în anii anteriori, erau cu mult mai mici față de sumele plătite de șefii Primăriei.

Procurorii au intrat pe fir de-abia în 2023, DNA demarând o anchetă referitoare la contractul de circa 500.000 de lei atribuit de municipalitate unei firme a lui Groza pentru concertul de la Palat, de la Revelionul din 31 decembrie 2022/1 ianuarie 2023. În acest dosar există suspiciunea de trucare a procedurii de atribuire în favoarea firmei impresarului, existând informația că, în final, ar fi fost luate în colimator și alte contracte semnate între părți, în trecut.

FIE a început năvalnic...

Prima ediție a Festivalului Internațional al Educației a avut loc în urmă cu 10 ani și, conform primarului de la acea vreme, Gheorghe Nichita, își dorea „să promoveze oferta educaţională excepţională a Iaşului şi să constituie vârful de lance al demersurilor pe care le-am iniţiat în cadrul competiţiei pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană.”

Patricia Kaas, la Primărie, în 2013

Se anunțau evenimente culturale, educaţionale şi artistice de excepţie: teatru, teatru-dans, operă, vernisaje de artă, conferinţe motivaţionale, concerte în aer liber, spectacole şi expoziţii stradale. Unul dintre punctele forte ale acestei ediții a fost un concert susținut de cântăreața franceză Patricia Kaas.

... și a eșuat într-o șușă

În câțiva ani, în loc să crească, FIE a decăzut ca valoare și notorietate, în paralel existând suspiciuni legate de modul de cheltuire a banilor, și nu puțini. La ediția a patra, de exemplu, bugetul a fost de 2,2 milioane de lei.

În ultimii ani, FIE, manifestare cu identitate proprie, a dispărut, dar șefii municipalității pompează anual bani pentru acest festival. În fapt, FIE a fost reinventat ca umbrelă sub care se derulează manifestări cu tradiție din Iași: Târgul de Ceramică, Tabăra Meșteșugarilor etc sau activități paseiste de genul intonare cântece patriotice.

Ca mortu-n geam, să pară viu: Primăria alocă bani anual pentru FIE, iar contul de Facebook al manifestării are cea mai recentă postare din septembrie 2022, o transmisiune live de la acordarea unui titlu de cetățean de onoare al Iașului

Anul trecut, REPORTER a descoperit că la ediția din acel an au existat evenimente anunțate în cadrul FIE despre care organizatorii acestora nu știau că erau incluse în acest festival și nu primiseră finanțare publică. O formă fără fond pentru care, în 2022 și 2023, s-au alocat din bugetul local câte 200.000 de euro.

Article image
Întreg programul e un fals: Mihai Chirica și echipa de propagandiști din Primărie mistifică liste cu cheltuieli publice așa cum se întocmeau certificate de edificare la blocuri fără autorizație Sunt trecute în cadrul FIE festivaluri ca Rocanotheworld sau Festudis fără ca organizatorii măcar să știe acest lucru și fără a exista niciun leu alocare bugetară În FIE a fost trecut Târgul de Ceramică, deși acesta e o afacere în ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Iunie 2022

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31