fbpx
 
Rusia și-a aruncat în luptă trupele de elită, încercând cu disperare să oprească contraofensiva Ucrainei

Rusia și-a aruncat în luptă trupele de elită, încercând cu disperare să oprească contraofensiva Ucrainei


Ucraina avansează tot mai mult și forțează Rusia să apeleze la unele dintre cele mai de elită trupe ale sale, pentru a încerca să oprească contraofensiva Kievului.

Dar, procedând astfel, Moscova pare să arunce soldați de care ar putea avea nevoie mai târziu.

Forțele aeropurtate VDV, o ramură a armatei ruse, a fost mult timp considerată o trupă de parașutiști de elită, dar a suferit pierderi grele de-a lungul războiului de amploare din Ucraina.

Aceste trupe, pe care Rusia se bazează foarte mult pentru acțiuni ofensive, au fost recent chemate să lupte în apărare în mai multe locații în care Ucraina își execută operațiunile ofensive, au scris experții de război într-o analiză citată de Business Insider.

„Această redistribuire laterală sugerează și mai mult că forțele rusești ar putea folosi unități relativ de elită pentru a întări sectoare critice ale liniei frontului", au notat experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, într-o evaluare realizată luni.

Unitățile VDV rusești au fost transferate din regiunile Herson și Luhansk pentru a sprijini eforturile defensive ale Rusiei în Zaporija și, respectiv, Bahmut.

Zaporijia, o regiune ocupată din sud, și Bahmut, un oraș devastat de război din est, sunt două direcții în care forțele ucrainene continuă contraofensiva, care avansează într-un ritm lent, dar constant, în ciuda unor eșecuri dar și a unei apărări dure a Rusiei.

Comandamentul militar rus s-a bazat în mod constant pe formațiunile VDV ca forță atât ofensivă, cât și defensivă, iar utilizarea greșită a așa-numiților soldați de elită a afectat planificarea de război a Rusiei încă din primele zile ale invaziei din 2022, unele forțe de operații speciale fiind alocate unor misiuni pentru care nu au fost proiectate să participe și care ar fi trebuit să revină unor unități mai convenționale.

Un exemplu izbitor în acest sens s-a petrecut chiar la începutul războiului, când comandourile Spetsnaz ale Moscovei au fost trimise în misiuni de recunoaștere alături de forțele convenționale, în loc să fie primii soldați care să efectueze asaltul asupra Kievului.

VDV-urile au făcut parte din primele operațiuni și au fost puternic utilizate la începutul războiului. Acești parașutiști au suferit pierderi uriașe în faza inițială a războiului și au continuat să suporte pierderi și în lunile următoare.

Generalul-colonel Mihail Teplinski, comandantul VDV, a dezvăluit la începutul acestei luni că cel puțin 8.500 dintre soldații săi au fost răniți în lupte, deși se presupune că această cifră a inclus doar trupele care s-au întors pe front sau au refuzat să plece de la început.

Teplinski nu a menționat trupele rănite care nu s-au întors în luptă și nici nu a dezvăluit câți soldați au murit din cauza rănilor lor, ceea ce sugerează că cifra reală a victimelor ar putea fi semnificativ mai mare.

Comentariile lui Teplinski - transmise prin intermediul unei înregistrări video pe o platformă de difuzare administrată de Ministerul rus al Apărării - au fost o recunoaștere rară a impactului luptelor asupra forțelor rusești din partea conducerii militare de la Moscova, care evită adesea să dezvăluie publicului greutățile sau eșecurile. Câteva ore mai târziu, însă, remarcile au fost eliminate de pe site.

Deși Teplinski a omis din discursul său informații cheie privind victimele, Ministerul britanic al Apărării a apreciat, într-o actualizare a informațiilor de apărare câteva zile mai târziu, că cel puțin jumătate din cei 30.000 de parașutiști care au fost desfășurați în Ucraina au fost uciși sau răniți în luptă.

O lună mai târziu, în timp ce forțele VDV se repoziționează pentru a atenua contraofensiva Kievului, nu este clar dacă acest număr a crescut.

Forțele ucrainene continuă să obțină câștiguri limitate în regiunile de est și de sud ocupate, dar un progres mai rapid a fost împiedicat de formidabilele și complexele linii defensive ale Rusiei, care constau în câmpuri minate, tranșee și fortificații antiblindate.

Deoarece înlăturarea acestor obstacole mortale este un proces minuțios, oficialii de la Kiev și unii din capitalele susținătorilor săi militari occidentali au respins evaluările sumbre și criticile care descriu ofensiva într-o lumină negativă.

Nu evaluăm că acest conflict s-ar afla într-un impas", a declarat săptămâna trecută consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în fața reporterilor, pe fondul îngrijorărilor legate de progresul lent.

„Așa cum am menționat anterior, continuăm să sprijinim Ucraina în efortul său de a cuceri teritorii ca parte a contraofensivei sale și vedem că continuă să cucerească teritorii în mod metodic și sistematic.", a mai spus oficialul SUA.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31