fbpx
 
Ambrosie: „Într-un an, Poli dădea faliment“

Ambrosie: „Într-un an, Poli dădea faliment“


Așa-zișii investitori sunt doar impresari de jucători care își iau procent din transferuri. Pe scurt, bugetul la Poli va fi de 2,7 milioane de euro și trebuie plătite datorii de 2 milioane de euro. Pentru locul 7, care n-aduce nimic, s-au prevăzut prime de 430.000 de euro! Poli va juca anul acesta cu „puști” și cu câteva importuri. Va fi un experiment, cu un lot nou și un antrenor de „vreme-rea”.

 

Reprezentantul Comitetului Director și unul dintre fondatorii echipei actuale din dealul Copoului, Adrian Ambrosie, vorbește pentru REPORTER DE IAȘI despre situația actuală a grupării ieșene, despre derapajul financiar sub conducerea președintelui executiv Florin Prunea, despre parteneriatul cu Fotbal Hebdo, dar și despre noii jucători, antrenor și cum va ajunge Iașul societate pe acțiuni și cum va participa din nou în cupele europene.

 

- Care este situația acum la echipă?

- Dacă nu luam măsuri, intram în colaps! Actualul președinte, Florin Prunea, a stipulat niște clauze în contractele cu jucătorii care au făcut ca acum să avem datorii de două milioane de euro. Paradoxal, Iașul are mai mult de pierdut că a terminat pe locul 7 decât dacă ar fi terminat pe locul 8. Dacă terminam pe 8, am fi luat cu 90.000 de euro mai puțin decât pe locul 7, dar nu s-ar fi activat acele clauze de obiectiv pentru jucători. Așa, noi avem de plătit aproximativ 430.000 de euro prime de obiectiv. Nu mai spun de prime de reinstalare și re-reinstalare de mii de euro. Deși a spus că vrea să colaborăm până își încheie contractul, Florin Prunea atacă și denigrează clubul și pe mine cu orice ocazie. Nu cred că e o atitudine normală ținând cont de câți bani a luat el la Iași în ultimii ani.

 

- Care este implicarea celor de la Fotbal Hebdo?

- Am încheiat un parteneriat, prin care firma de impresariat va aduce jucători, care vor fi proprietatea clubului. Avem acordul de principiu a patru jucători deja. În general sunt jucători liberi de contract. Eventualele sume de transfer vor fi achitate de Fotbal Hebdo. Dacă noul antrenor îi va dori și vor trece vizita medicală, vor semna, în principiu, pentru doi ani. Vor fi jucătorii clubului și eventualele transferuri vor aduce bani în contul clubului. Firma de impresariat va lua doar un procent, pe care nu-l știu exact, din transferurile viitoare. În plus, ne-am înțeles cu Dinamo pentru împrumutul lui Patrick Petre.

 

Adrian Ambrosie, noul șef de la Poli, după Prunea. Fostul președinte a făcut treabă bună, dar cheltuia prea mult

 

- Cine va asigura finanțarea clubului?

- Bugetul clubului va fi asigurat în continuare din drepturile TV (n.r. – aproximativ 1,5 milioane de euro, fără impozite), din finanțarea venită de la Primărie (n.r. – aproximativ 1,2 milioane de euro) și niște sume mai mici de la alți sponsori. Din această sumă, trebuie să plătim datoriile de aproximativ 2 milioane de euro. Va fi un an foarte dificil, dar trebuie să ne descurcăm pentru a merge mai departe. E clar că nu vor mai fi salarii și prime așa mari ca până acum, pentru că dacă am fi continuat în ritmul de până acum ajungeam ca Târgu Mureș sau Târgu Jiu în faliment. Din această cauză, am luat decizia de a schimba managementul clubului.

 

- Cum se va implica administrativ Arcadie Zaporojanu sau cei de la Fotbal Hebdo?

- Clubul va fi condus în continuare de Comitetul Director și de președintele executiv. Domnul Zaporojanu nu va avea nicio implicare. Se dorește, ca în viitor, cei de la Fotbal Hebdo să aibă unul sau doi reprezentanți în Comitetul Director. Dacă lucrurile vor merge așa cum ne-am propus noi, în vara anului 2019 ne dorim transformarea în societate pe acțiuni și atunci se va stabili exact contribuția fiecăruia, pentru că ne dorim ca Primăria să nu mai dea bani la fotbal. Scopul final este ca echipa să se autofinanțeze. Obiectivul este anul acesta intrarea în play-off, iar anul următor participarea în cupele europene.

 

- Care este situația antrenorului și programul echipei?

- Discutăm cu Eugen Neagoe pentru o reziliere amiabilă. De-abia după vom putea semna cu noul antrenor. Ne-am înțeles de principiu cu Flavius Stoican, dar nu putem spune dacă va fi el sau nu pentru că a fost foarte mult atacat după ce am făcut public numele lui. Cât privește echipa, în funcție de ce va decide noul antrenor, pe data de 16 iunie este programată reunirea lotului, după care facem vizita medicală, și pe urmă se va merge într-un cantonament la Tiraspol.

 

- Nu e riscant să renunți la mai bine de jumătate de echipă cu o lună înainte de începerea campioantului?

- Este un risc pe care ni-l asumăm. E ca și cum jucătorii ar veni la o echipă națională, unde au maximum o săptămână timp de pregătire. Totul va depinde de noul antrenor, de atmosfera de la echipă, de profesionalismul jucătorilor. Suntem optimiști și trebuie să înțelegem că cealaltă variantă însemna falimentul.

 

Tengarrinha și alți fotbaliști sunt aduși de Zaporojanu pe filieră portugheză. Se face o echipă nouă, impresarii ajungând să decidă totul

 

- De pe 24 iulie veți fi noul președinte executiv?

- În 2010, eu am înființat această echipă și am renunțat la toată investiția în clubul meu de suflet Navobi. Dacă îmi doream să fiu președinte, aș fi fost de atunci. Am preferat să fiu doar membru fondator. Nu știu dacă voi accepta propunerea Comitetului Director. Trebuie să înțelegem că echipa este a ieșenilor și este susținută în mare parte din bani publici. Vreau să facem performanță și să aducem cât mai mulți oameni la stadion. Am promis atunci că promovăm și că ajungem în cupele europene. Și s-a împlinit. Dacă nu vom reuși ce ne-am propus acum, eu voi fi primul care se va da la o parte.

 

Cine rămâne, cine pleacă

Adrian Ambrosie consideră că jucătorii care au dus greul echipei în sezonul recent încheiat ar trebui să rămână, alături de jucătorii tineri și de cei care mai au contract cu gruparea ieșeană. Golubovic, Mitic, Ciucur, Axinte, Chelaru, Panțîru, Danale, Asăvoaie, Moldovan și Boiciuc au contracte cu gruparea ieșeană. Din lotul actual, se dorește rămânerea lui Cristea, Frăsinescu și, probabil, Caparco și Mihalache.

În această vară au plecat deja sau vor pleca din Copou, Bole, Răuță, Grahovac, Bosoi, Voicu, Ciucă, Sato, Bădic, Stenio, Vasile Gheorghe, Țigănașu și Ștefănescu.

La capitolul sosiri, ieșenii îi anunță pe Tengarinha, Platini, Pinto, Kizito și Patrick Petre.

„Vom aborda noul sezon cu un număr de 24-25 de jucători, dintre care trei portari. Vor fi aduși câți jucători va fi nevoie pentru a avea lotul complet“, susține Ambrosie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30