fbpx
 
Mihai Chirica, ședință foto la Podul Cicoarei, vara trecută. Pentru un pod și o stradă de 300 m, în Iași e nevoie de 5 ani Mihai Chirica, ședință foto la Podul Cicoarei, vara trecută. Pentru un pod și o stradă de 300 m, în Iași e nevoie de 5 ani

JALE: Chirica termină cu 17% absorbție UE la 6 luni. Exemplu de proiect îngropat: Strada „Sofia Nicio Nădejde”


În primul semestru din 2020, Primăria trebuia să facă lucrări de 180 milioane de lei din fonduri europene, dar a decontat doar 30 de milioane. Se bate pasul pe loc, pe șantiere sunt câțiva muncitori, alte proiecte au eșuat și trebuie reluate. Model de proiect anunțat și apoi abandonat: extinderea străzii Sofia Nădejde, în continuarea podului de pe Cicoarei. Proiectare licitată, apoi o schimbare de amplasament, apoi nicio vorbă. E al doilea an de când de stradă nu se mai știe nimic. Sunt doar 300 m de asfalt

În trei ani, Primăria Iași nu a fost capabilă să gestioneze modernizarea și lărgirea la 4 benzi a unei porțiuni de drum de 300 de metri. Cu greu și cu scandal a fost făcut Podul Cicoarei, util acum unui mare proiect imobiliar și mai puțin orașului.

Dar, la ieșirea de pe acesta, în dreptul Spitalului Arcadia, cele patru benzi trebuiau continuate în același regim, pe stradela Sofia Nădejde. Șoseaua, care este acum îngustă de două benzi și spartă, trebuia să fie de patru benzi, cu ieșire în Cicoarei. În trei ani de când se vorbește de podul Cicoarei, nu s-a modernizat decât o mică parte a ieșirii de pe pod. Restul, până la Cicoarei, a rămas într-o așteptare continuă, fără termen final. Deși acolo s-a licitat inclusiv proiectarea modernizării, dar nu s-a mai licitat execuția în sine.

Ieșirea de pe pod, cu patru benzi, se termină brusc într-o șosea cu două benzi

Patru benzi care sunt două

Podul Cicoarei, dat în exploatare în decembrie 2019, ar fi trebuit să aibă ieșire pe patru benzi până pe strada Cicoarei. Pentru aceasta, ar fi fost nevoie ca stradela Sofia Nădejde, o arteră de mică importanță până mai ieri, să fie modernizată și făcută de patru benzi.
Sunt deja 7 luni de când se circulă pe Podul Cicoarei, iar șoferii care merg către Galata frânează brusc acolo unde se termină Spitalul Arcadia. De acolo ar fi trebuit să aibă tot patru benzi în continuare, pe stradela Sofia Nădejde, dar au, dintr-o dată, două benzi și un semn de cedează trecerea.

Carosabil deteriorate, drum îngust, întortocheat, în locul unei artere modern care să lege Alexandru de Nicolina

Întâi au făcut podul, apoi s-au gândit la stradă

Prima dată s-a pus problema lărgirii stradelei Sofia Nădejde, pe o distanță de aproximativ 300 de metri, atunci când a fost proiectat podul peste Bahlui din Cicoarei.
Proiectul a fost totuși scos la licitație abia după ce podul a fost efectiv realizat: în decembrie 2019, de parcă nimeni din Primăria Iași nu ar fi bănuit că acesta va fi gata vreodată.
„Modernizarea stradelei Sofia Nădejde contribuie la îmbunătățirea circulației în zonă și, împreună cu podul nou realizat, constituie o nouă rută între zonele rezidențiale și cartierele centrale. Necesitatea implementării proiectului este rezultatul identificării unor probleme care în momentul de față conduc la utilizarea străzii în condiții foarte rele din cauza degradărilor pronunțate pe toată suprafața drumului, precum și cedarea fundației pe aproximativ 20% din suprafața străzii”, a scris Primăria în proiectul hotărârii de modernizare a străzii din decembrie 2019.
Valoarea totală a investiției a fost stabilită la 3,33 milioane de lei și a fost avansat un termen pentru finalizarea lucrării: decembrie 2020. Deci un pod de 50 m și-o stradă de 300 m au un termen de finalizare de 5 ani, de la prezentarea conceptului până la inaugurare.

Pui frână brusc și cedezi trecerea la trecerea pe Strada Sofia Nădejde

Nici pomeneală în decembrie 2020

În iulie 2020, realitatea din teren arată o trecere bruscă de la 4 benzi – podul și ieșirea de pe el – la două benzi stradela Sofia Nădejde, apoi ieșirea pe Cicoarei.
Este imposibil ca proiectul să fie realizat până în decembrie 2020, cel mai probabil va fi prelungit, pentru că presupune realizarea structurii rutiere pe 4 benzi, modernizarea sistemului de colectare și evacuare a apelor de suprafață, modernizarea trotuarelor, amenajarea intersecțiilor cu străzile laterale, executarea canalelor tehnice pentru rețele de telecomunicații și realizarea și montarea de marcaje rutiere.

Execuția la 6 luni este deplorabilă pentru primarul Chirica: doar 17% absorbție de fonduri UE pe investiții în acest an

Întâi s-a făcut proiect, apoi un schimb de terenuri

Un detaliu ciudat al modernizării stradelei Sofia Nădejde este că proiectarea a fost licitată, pe aproape 100.000 de lei, în septembrie 2019, cu două luni înainte de finalizarea podului.
Dar, la acea dată, nu erau cunoscute toate detaliile referitoare la stradă, mai ales cele legate de traseul ei. Pentru că, pe bucata de la Arcadia la strada Cicoarei, stradela Sofia Nădejde nu se poate lărgi pentru că cele două benzi suplimentare de circulație ar fi fost pe două proprietăți din zonă.
Acesta este motivul pentru care, în februarie 2020, Primăria Iași a promovat o hotărâre de CL pentru un schimb de terenuri pe stradela Sofia Nădejde, care să-i permită lărgirea șoselei.
Firma care a câștigat proiectarea, Dev In All, din Iași, nu a comentat acest detaliu. Dar o persoană din Primăria Iași a menționat că detaliile legate de schimbul de terenuri au fost incluse încă din luna septembrie în documentația de proiectare și schimbul de terenuri a fost luat în calcul pentru realizarea traseului și detaliilor străzii.

În plin an cu pandemie, Primăria Iași a alocat doar 450.000 de lei cheltuielilor de dezvoltare în Sănătate. N-a luat nici măcar un pat ATI. La Capitolul Locuințe, Dezvoltare Servicii, procentul de buget realizat este de doar 8% în jumătate de an

Cifre catastrofale la investiții în 2020

Primăria Iași nu are niciun proiect de investiții în ultimii patru ani.
Conform foii de execuție bugetară la 30 iunie 2020, Primăria a cheltuit 17,02% din sumele prevăzute pentru proiectele europene în derulare pe bugetul anului în curs. Bugetul pe 2020 prevedea 310 milioane de lei pe tot anul, fonduri europene. Din această sumă, Primăria Iași a cheltuit efectiv pentru lucrări în curs 17,02% (52 milioane de lei).
Investițiile în sistemul sanitar, mai exact în spitalele din subordine, au fost estimate la puțin peste 20 milioane de lei pentru 2020, dar în realitate s-au cheltuit doar 450.000 de lei (2,22% din propunerea din buget) la acest capitol. Într-un an de pandemie, atât a investit Primăria, în 6 luni, în spitalele alocate.
În al treilea rând, la capitolul Locuințe, servicii și dezvoltare publică, bugetul local a prevăzut cheltuieli pe 2020 de 17,35 milioane de lei. Primăria a vânturat de câteva ori proiectul blocurilor pentru tineri din Grădinari. Din cei 17,35 milioane de lei s-au cheltuit doar 1,48 milioane de lei (8,52%). Primăria a folosit pentru locuințe, în 6 luni, mai puțin decât a alocat ultima dată clubului Politehnica Iași, aflat la retrogradare.

Article image
Investitorul este un mare jucător pe piața de energie din România. Vor fi 15 blocuri cu sute de apartamente. Vor fi construite în „amfiteatru” de la 4 la 20 de etaje. Actualul pod nu duce nicăieri, nefiind continuat de o bretea care să legea Păcurari-Alexandru de Nicolina-Horpaz. Pe șesul Bahluiului se pregătesc investiții mari rezidențiale, dacă nu va interveni criza economică. În zonă sunt proiectate și blocurile lui Doch...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 14 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31