fbpx
 
Soția și fiica muncitorului care a căzut de pe acoperișul casei lui Lucian Fenechiu au trebuit să aștepte 8 ani ca să se facă dreptate Soția și fiica muncitorului care a căzut de pe acoperișul casei lui Lucian Fenechiu au trebuit să aștepte 8 ani ca să se facă dreptate

Halul în care se face justiție: 8 ani de anchetă pentru un omor din culpă în cazul lui Lucian Fenechiu


În 2013, în timp ce Relu Fenechiu tocmai era condamnat în primă instanță în Dosarul Transformatorul, la firma înființată de el, Fene Grup, avea loc un accident de muncă în care murea un om. Vasile Ciur a căzut de la înălțime în curtea fratelui fostului ministru, Lucian și, după 5 zile de comă la Spitalul de Neurochirurgie, a murit. Relu Fenechiu era acționarul majoritar al Fene Grup la acea vreme.

Opt ani le-au trebuit procurorilor ca să trimită în instanță dosarul de ucidere din culpă deschis pe numele Lucian Fenechiu și SC Engeco SRL (fosta Fene Grup). „Nu avem o explicație pentru ce a stat atât de mult dosarul la Parchet. În tot acest timp, am fost trimiși de la unul la altul”, spune Valentin Ciprian Ciur, unul dintre copiii lui Vasile Ciur. De numele Fenechiu se leagă mai multe accidente în care au murit oameni, inclusiv incendiul de la MaxxSpace.

Un comunicat sec fără explicații

La solicitarea REPORTER DE IAȘI, după ce dosarul de ucidere din culpă pe numele Lucian Fenechiu și SC Engineering and General Constructing (ENGECO) a ajuns la Judecătoria Iași, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie a semnat un comunicat fără detalii.

„În fapt, s-a reţinut că în ziua de 24.08.2013, inculpatul F.L., în calitate de administrator al societăţii inculpate E.A.G.C. SRL Iaşi (fostă SC F.G. SA), angajator al persoanei vătămate C.V., nu a luat măsuri de protejare a golurilor din acoperişul unui imobil aflat în construcţie, în stadiul realizării acoperişului, la punctul de lucru al societăţii din municipiul Iaşi şi a permis ca persoana vătămată să lucreze fără să fie echipată cu echipamentul de protecţie specific lucrului la înălţime și fără a avea efectuat controlul medical periodic pentru anul 2013, ceea ce a condus la căderea în gol a persoanei vătămate aflate pe şantier şi ulterior la decesul acesteia, la data de 29.08.2013, în timp ce se afla internată în Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. Dr. N. Oblu Iaşi”, se arată în comunicat.

Lucian Fenechiu, fratele fostului ministru, era proprietarul casei în care măsurile de protecția muncii au fost inexistente

 

Lucian Fenechiu și copiii celui decedat

Dosarul în care Fenechiu și firma lui Relu Fenechiu au ajuns la Judecătorie a fost investigat timp de 8 ani. Un timp record, contestat de copiii lui Vasile Ciur, omul care a murit în 2013.

„Nu avem o explicație pentru ce a stat atât de mult dosarul la Parchet. În tot acest timp, am fost trimiși de la unul la altul”, ne-a declarat Valentin Ciprian Ciur, fiul lui Vasile Ciur. Același punctd e vedere l-a avut și Anca Raluca Ciur, fiica muncitorului.

Copiii își amintesc că tatăl lor lucra la firma fostului ministru, administrată de fratele lui Lucian. În ziua accidentului, era chiar la casa acestuia, lucrând la înălțime. Șantierul nu avea semnalizări, lipsea banda de avertizare care trebuia pusă la înălțime, să indice clar că se termină plăcile de bveton și urmează căderea.

„În general, dosarele cu accidente de muncă sau de circulație au o durată mare de soluțioanre. Sunt factori obiectivi:suntem dependențide expertize, care au o anumită durată de soluționare, este vorba și despre dispozițiile legale care reglementează obligațiile de securitate și sănătate în muncă. Avem linii fine în stabilirea unei culpe. Și mai sunt și factorii subiectivi: la Parchetuld e pe lângă Judecătoria Iași avem supraîncărcare și fluctuație de personal. Acest dosar a trecut pe la mai mulți procurori și pe la mai multe organe de cercetare penală”, a precizat prim procurorul Dragoș Bordianu.

Din ce spun specialiștii, miza dosarului nu este neapărat condamnarea celor implicați, puțin probabilă cu executare, cât latura civilă, de despăgubiri. Alături de copii și de soția lui Vasile Ciur, Margareta, s-a constituit parte civilă și Spitalul de Neurochirurgie.

REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe fostul minisrtu pentru un punctde vedere. Nu a răspuns.

 

Alt deces la firma lui Fenechiu: mortul vinovat

În anul 2004, un muncitor de 31 de ani din zona Hunedoara a murit în timp ce instala un aparat de aer condiționat la firma fostului președinte PNL Iași. Accidentul a avut loc pe 6 iulie. Electricianul Francisc Dănuț Rafaila, angajat de doi ani la Fene Grup SA, s-a electrocutat și a căzut de la patru meri înălțime pe capota unei mașini. La sfârșitul programului din ziua respectivă, a urcat pe o scară metalică, a atinso țeavă de răcire și, în urma unui șoc electric, s-a dezechilibrat și a căzut.

Din anchetă a reieșit că montajul instalației de energie electrică a fost defectuos, fiind realizat chiar de Rafaila. „Din câte știu nu s-a făcut nicio anchetă, de fapt, atunci. Așa erau vremurile. S-a spus din prima că mortul este vinovat și gata. El se mutase acolo cu serviciul”, ne-a povestit Fărcaș Ardelean, prieten cu Dănuț Rafaila.

Firma lui Relu Fenechiu a înregistrat chiar două accidente mortale la locul de muncă, la o distanță de câțiva ani

 

Dosarul Maxx Space: Fenechiu nu a fost atins

Pe 23 aprilie 2002, în timpul competiției „Liceul Anului", organizată de Romnet SRL Iasi și ISJ, în discoteca Maxx Space, patronată de firma lui Relu Fenechiu (La Rocca), la confruntarea dintre Grupul Școlar Energetic si Colegiul Tehnic "Gh. Asachi", o demonstrație de karate s-a terminat cu explozia unei sticle de alcool tehnic.

Trei tineri au fost grav răniți: Ciprian Roșca, Gabriela Moraru și Mihaela Mireuță. Gabriela Moraru, în vârstă de 17 ani, a decedat  la spital.

În urma procesului care a urmat, Relu Fenechiu (La Rocca – Discoteca Maxx Space) și Florin Hozoc (Romnet, organizator), au fost scoși de sub acuzare. Au fost judecați foștii elevi Ciprian Agachi și Ștefan Timofte, profesorii Luminița Ștefania Agache, Laurențiu Ipate, fiind acuzați de ucidere și vătămare corporală din culpă. Procesul a durat 4 ani. Judecătorii au acordat despăgubiri, plătite de elevii și profesorii condamnați. Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale avocaților pe parcursul procesului a fost aceea că societățile care se ocupaseră de organizarea evenimentului au fost absolvite de orice vină.

 

Article image
Firme patronate de fiul și soția lui Relu Fenechiu sunt pe cale să ridice vile în zona cartierului pe care acesta l-a construit în Bucium. El revine astfel la construirea de vile în Cartierul I.C. Brătianu,  afacerea care l-a lansat puternic în afaceri înainte de ascensiunea la vârful PNL. Fenechiu face bani frumoși din imobiliare în condițiile în care Statul Român nu a reușit să recupereze prejudiciile din dosarele în care...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31