fbpx
 
VIDEO CUTREMURĂTOR. Militar israelian condamnat la doar 18 luni de închisoare pentru uciderea unui atacator palestinian culcat la pământ Foto: Getty Images

VIDEO CUTREMURĂTOR. Militar israelian condamnat la doar 18 luni de închisoare pentru uciderea unui atacator palestinian culcat la pământ


O instanţă militară l-a condamnat pe soldatul israelian Elor Azaria la 18 luni de închisoare pentru uciderea unui atacator palestinian rănit aflat în custodie.

 

Sergentul Elor Azaria a fost condamnat pentru omor prin imprudenţă în ianuarie într-un caz care a zguduit Israelul. Acuzat că a împuşcat mortal un atacator palestinian care era întins pe pământ, rănit, Azaria a fost condamnat la 18 luni de închisoare – deşi pedeapsa maximă pentru astfel de cazuri poate ajunge la 20 de ani.

 

Procurorii au cerut pentru Azaria o pedeapsă de 3 până la 5 ani închisoare, iar avocaţii acestuia au insistat să fie eliberat.

 

În ciuda dovezii incriminatorii - un material video - şi a unui număr de comandanţi din armată care au condamnat actul criminal, mulţi israelieni au continuat să îşi exprime sprijinul pentru soldat pe parcursul procesului şi au sperat la o sentinţă rezultat mai blândă.

 

Premierul Benjamin Netanyahu l-a chemat pe tatăl tânărului soldat pentru a-şi exprima regretul, în ciuda faptului că instanţa a subliniat că Azaria nu a exprimat regret pentru crima sa.

 

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene a considerat, în tot acest timp, că procesul a fost de faţadă. Palestinienii au solicitat o pedeapsă pe viaţă.

 

Unii comentatori de presă israelieni au descris pedeapsa ca fiind “indulgentă”.

 

Condamnarea soldatului de 20 de ani din Forţele de Apărare Israeliene a fost întârziată de protestele care au izbucnit după pronunţarea verdictului. Zeci de suporteri ai soldatului s-au adunat, de asemenea, în faţa instanţei în timpul audierii.

 

 

Proba video

Înregistrarea video a incidentului din data de 24 martie 2016 a fost transmisă online, ceea ce a condus la arestarea şi judecarea lui Azaria. Abdul Fatah al-Sharif, în vârstă de 21 de ani, a înjunghiat şi rănit mortal un soldat în oraşul Hebron din Cisiordania, suferind răni în timpul atacului.

 

Azaria l-a împuşcat în cap, mortal, pe al-Sharif, care zăcea întins pe jos, în loc să îl aresteze.

 

Pe parcursul audierilor, avocaţii lui Azaria au pedalat pe ideea că soldatul israelian ar fi crezut că al-Sharif putea purta o vestă sinucigaşă (cu explozibili). În ciuda afirmaţiilor avocaţilor, palestinianul rănit fusese deja verificat pentru explozibili.

 

Completul de trei judecători a hotărât că Azaria nu avea niciun motiv să tragă cu arma din moment ce al-Sharif nu reprezenta nicio ameninţare.

 

Azaria, în vârstă de 19 ani când a avut loc incidentul, se afla în serviciul militar obligatoriu în acel moment, nefiind un profesionist în cadrul forţelor militare.

 

Nu a reieşit clar dacă avocaţii lui Azaria, care după pronunţarea hotărârii au susţinut că intenţionează să facă apel, vor da curs acestei intenţii.

 

Cazul, care a produs diviziuni adânci inclusiv în societatea israeliană, a primit multă atenţie din partea presei israeliene, datorită potenţialului de a crea precedente legislative pentru acte care ar putea cădea sub incidenţa legilor internaţionale pentru crime de război.

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31