fbpx
 
TASS TASS

Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei, discută cu Moscova despre posibila includere în Rusia


Osetia de Sud, regiune separatistă a Georgiei, a discutat cu oficiali de la Moscova despre posibilitatea de a deveni parte a Federaţiei Ruse, a relatat duminică agenţia oficială de ştiri rusă RIA, care îl citează pe preşedintele parlamentului Osetiei de Sud, Alan Alborov, informează Reuters.

Moscova a recunoscut "independenţa" regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia după ce a purtat un război cu Georgia în 2008. Ulterior, Federaţia Rusă a oferit sprijin financiar semnificativ şi cetăţenie rusă populaţiilor acestor două regiuni separatiste şi a staţionat acolo mii de militari.
Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria sunt singurele state care au recunoscut "independenţa" celor două regiuni separatiste georgiene. Însă Occidentul a acuzat Rusia că a anexat practic Abhazia şi Osetia de Sud, care reprezintă o cincime din teritoriul Georgiei, iar Tbilisi vrea înapoi cele două regiuni.
„Discutăm toate aceste probleme în strânsă coordonare cu Rusia, ţinând cont de relaţiile şi tratatele noastre bilaterale", a declarat Alan Alborov, citat de RIA.
Alborov a răspuns cu aceste cuvinte la o întrebare despre posibilitatea organizării unui referendum pe această temă.
„Când vom ajunge la această idee (de aderare la Federaţia Rusă - n.r.) împreună cu Federaţia Rusă, o vom face", a adăugat Alborov, potrivit RIA.
Alborov a mai spus că, anul trecut, liderul separatist din Osetia de Sud, Alan Gagloev, sprijinit de Rusia, şi-a exprimat speranţa că regiunea ar putea fi inclusă oficial în Rusia, a mai relatat RIA.
Reuters aminteşte că Osetia de Sud s-a separat de Georgia în urma unui război din 1991-1992 în care au murit câteva mii de oameni şi menţine legături strânse cu regiunea vecină rusă Osetia de Nord. Majoritatea oseţilor de sud sunt diferiţi din punct de vedere etnic de georgieni şi vorbesc propria limbă, înrudită cu farsi.
Aproape toată populaţia a acceptat paşapoarte ruseşti. Ei folosesc ca monedă rubla rusă, iar economia este dependentă de Rusia, aminteşte Reuters. 

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31