fbpx
 
Analiza alegerilor la Iași: PSD a câștigat doar 1,3% pe județ față de septembrie și are o mare criză de candidați

Analiza alegerilor la Iași: PSD a câștigat doar 1,3% pe județ față de septembrie și are o mare criză de candidați


Datele alegerilor pe municipiul Iași dar și pe total județ arată următoarele:

Rezultatele finale pe municipiu și pe județ:

Municipiul Iași

- USR+ - 31.72%

- PNL - 21.38%

- PSD - 21.02%

- AUR - 8.75%

- PMP - 5.71%

- Pro Ro - 3.97%

Județul Iași

- PSD - 25.85%

- PNL - 24.5%

- USR+ - 20.14%

- AUR - 12.34%

- PMP - 5.51%

- Pro Ro - 3.75%


- USR-PLUS a câștigat cu 10 procente în fața PNL și PSD pe municipiu (urbanul mare). Social-democrații sunt pe locul 3 în oraș, dar au câștigat cinci procente față de septembrie, la Locale.
- Avansul PSD poate fi pus și pe seama faptului că la Alegerile Locale atenția se concentrează pe primarul în exercițiu și mai puțin pe vot politic, Mihai Chirica, fost pesedist, mutând atunci câteva procente spre PNL.
- În septembrie, România venea după 3 luni de relaxare a măsurilor de carantinare și după concedii. Acest lucru a ajutat PNL. În octombrie, Iohannis a ridicat brusc nivelul restricțiilor și a exagerat cu diabolizarea PSD, care a dus practic la victimizarea acestui partid. Populația a asociat empatic propria depresie provocată de carantinare (închiderea școlilor, a piețelor, a restaurantelor și pub-urilor) cu rolul de victimă al PSD. Fără nicio vină, PSD era făcut responsabil de toate relele din România.
- Rezultatele totale pe județ arată că PSD a câștigat doar 1,3% față de septembrie, la Locale. Diferența dintre PSD și PNL a fost de 2.000-3.000 de voturi. Pe fond, PSD rămâne un partid rural, care nu poate câștiga urbanul mare în următorii ani. Le trebuie lideri carismatici și de încredere, care să inspire modernism și europenism. Votul politic de la Parlamentare nu este același cu votul axat pe figura liderului care candidează la Primărie și Consiliul Județean. PSD este încă departe de a obține victorii în Iași, pe candidaturi personalizate, mai ales în două tururi.
- PNL a capotat cu aroganța numirilor clientelare și cu eșecul răsunător la Iași al lipsei de investiții prin PNRR. Au încercat să dreagă busuiocul în ultimele trei zile, dar au devenit și mai enervanți cu excesul de propagandă neconvingătoare. Absența Autostrăzii A8 a fost penalizarea la vot pentru PNL și ajutorul indirect pentru PSD. Votul din municipiu, cu USR pe primul loc la peste 30%, și cu PNL și PSD la 20%-21%, arată că Mihai Chirica nu este o carte câștigătoare pe termen lung. El nu tractează electoral și se erodează accelerat.
- PSD și-a atins obiectivul primind două cadouri, fără a întreprinde nimic special: efectul depresiv al celor 10 luni de carantină, cu mască obligatorie în ultimele două luni și cu nesiguranța zilei de mâine, și discursul excesiv anti-pesedist al lui Iohannis, cu efect de bumerang, pentru că a părut teatral și nejustificat.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31