fbpx
 
Încă un tun stil Chirica: teren de 1 ha la Moara de Vânt, adică 700.000 de euro pentru Unchiul Vasile. EXCLUSIV

Încă un tun stil Chirica: teren de 1 ha la Moara de Vânt, adică 700.000 de euro pentru Unchiul Vasile. EXCLUSIV


* Punerea în posesie se face pentru „meritele de revoluționar” ale lui Vasile Chirica
* Angajații Primăriei i-au pus unchiului la dispoziție un inventar cu terenurile libere, o adevărată mină de aur
* Un expert a stabilit că Vasile Chirica poate primit hectarul cerut fix pe platoul din jurul viitorului Spital Regional, cea mai bună zonă posibilă
* REPORTER DE IAȘI a descoperit că un alt revoluționar a cerut pământ de la Primărie, în baza aceleiași legi, dar cererea i-a fost respinsă
* Sunt zeci de ieșeni cărora Primăria nu le retrocedează vechile proprietăți, motivul fiind „lipsa de terenuri libere”. Pentru Chirica s-a găsit
* Unchiul Vasile este cel care îl tot împrumuta pe nepotul primar când acesta nu știa cum să mai justifice câte o vilă
* Unchiul a mai primit de la Primărie și un spațiu ultacentral, pe care l-a reamenajat fără autorizație. Țara lui Papură Vodă: nicio instituție n-a intervenit

Vasile Chirica, unchiul primarului Mihai Chirca, a obținut o victorie importantă în procesul prin care speră să obțină 10.000 mp de la Primărie: expertul tocmit pentru a identifica terenuri libere din patrimoniul orașului a depus documentul care certifică faptul că împroprietărirea poate fi făcută.

Practic, Primăria ia 1 ha de la marile proiecte ale Iașului pentru a-l da rudei primarului. În zonă a primit teren și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, fiind servit tot prin „ușa din spate”, cu un transfer rapid de la ADS. Valoarea proprietăților este uriașă pe acest platou

Șoc: terenul ales este în Moara de Vânt
Oficial, Primăria spune de mulți ani că nu mai are suprafețe disponibile pentru a face retrocedări sau noi împroprietăriri, dar iată că pentru Unchiul Vasile s-a găsit hectarul mult visat. Expertul tehnic a identificat, așa cum se aștepta multă lume, cele 62 ha intabulate de Primărie la Moara de Vânt și a propus două loturi din care Vasile Chirica să aleagă.
Tunul este năucitor. Amplasamentul este perfect, în imediata apropiere a Spitalului Regional, pe platou, la 7 minute de Centru, cu mașina, zona de lux în care se fac retrocedări alese pe sprânceană.
Acolo a fost pus în posesie cu 15.000 mp și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul lui Mihai Chirica. Vasile Chirica a cerut cei 10.000 mp (1 ha) în calitate de revoluționar, conform legii. Terenul în zonă se vinde acum cu prețuri între 50 și 70 de euro/mp. Cadoul pentru unchiul lui Chirica este de 700.000 de euro, valoare imediată.
Anterior, altui revoluționar i s-a respins cererea de punere în posesie, exact în aceleași condiții ca ale lui Vasile Chirica. Revoluționarul n-a primit nici în ziua de azi hectarul de teren.

 

Lista cu terenuri disponibile a fost scoasă din joben

Pentru ca Primăria Iași să găsească sau nu un teren de acordat în condițiile legii, cel mai important este cine întreabă. În cazul altor solicitanți care au avut cereri similare instituția nu s-a mișcat, dar în cazul unchiului primarului, Vasile Chirica, Serviciu GIS Cadastru a scos din joben hârtiile cu inventarul suprafețelor disponibile. În baza acestora, un expert tehnic cadastrist angajat de unchiul primaruui i-a livrat deja două opțiuni, ambele de milioane de euro.
Inventarul tuturor terenurilor libere din Iași, pus la dispoziție de GIS Cadastru, adică de subordonații primarului, este cheia de boltă a acestei afaceri. Primăria condusă de Mihai Chirica s-a comportat duplicitar:
- în prima fază i-a respins cererea unchiului, pentru a nu ieși discuții că este avantajat
- în a doua fază, Vasile Chirica a deschis proces, iar Primăria i-a pus la dispoziție o listă cu toate terenurile libere.
Ori avea teren, ori nu avea Primăria? Procesul este acoperirea legală prin care primarul scapă de suspiciunea că și-ar favoriza unchiul. Dar totuși i-a pus la dispoziție o listă cu terenuri disponibile, ceea ce niciun alt petent din Iași nu a primit.
Expertul tehnic s-a bazat tocmai pe această listă și a propus dezmembrarea unei suprafețe de 1 ha din cele 61 ha ale Primăriei. Împroprietărirea se face în baza Legii „recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române”.

Vasile Chirica spune că a luptat la Revoluție la Iași, primind noi și noi recompensări la peste 30 de ani distanță

Expertul spune că Primăria are teren disponibil
În document, expertul Dumitru Răileanu spune că Municipiului Iași, în calitate de fost proprietar, i-a fost validată suprafața de 170,64 de hectare în zona Moara de Vânt, fiind eliberate și titlurile de proprietare în 2003 și în 2004.
Ulterior, această suprafață a fost dezmembrată, iar expertul face referire la numărul cadastral 155217 ca fiind cel al unui teren de 61,9327 ha. Răileanu spune că, studiind cartea funciară a terenului, nu a găsit menționarea tipului de teren pe care îl identificase (domeniu public sau privat).
Într-un mod alambicat, expertul a precizat instanței că se pot face constituiri de teren pentru noi proprietari, fiind blocate, din lipsă de pământ, doar retrocedările foștilor proprietari: „În același timp, așa se pare că au înțeles reprezentanții Comisiei de Fond Funciar de la Primăria Iași: trimiterea se face la suprafețe validate pe teritoriul administrativ al Municipiului Iași, rezolvarea fiind făcută de Legea 165/2013 (legea măsurilor privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv de comuniști - n.r.), rezultând că nu se mai dispune de terenuri ce să fie retrocedate pentru foști proprietari, nicidecum pentru constituiri pentru noi proprietari”.

 

 

Depinde cine întreabă

Expertul Dumitru Răileanu a indicat la concluzii două parcele de câte un hectar care-i pot fi date, la alegere, lui Vasile Chirica, în baza legii. Acestea sunt învecinate cu amplasamentul viitorului spital regional, pe platou, acolo unde valoarea terenului este uriașă. Conform prețurilor vehiculate în zonă, 1 mp este 55-70 de euro, astfel că terenul unchiului poate valora pe piață 550.000 – 700.000 de euro.
„Nu cred că vor fi foarte fericiți ceilalți revoluționari când vor vedea că în acest caz a fost respectată atât de strict legea. De fapt, despre asta este vorba. În acest caz particular s-a dat curs prevederilor legale”, a spus avocatul Dragomir Tomașeschi, fost prefect al Iașului.
„Nici măcar nu am făcut cerere ca să iau acest hectar de teren. Fiecare revoluționar a considerat să acționeze cum a vrut, în baza legii. Unii nu au făcut deloc cerere, știind că nu este teren. Poate dacă era o acțiune grupată, depuneam toți odată, ori se rezolva pentru toți, ori nu lua niciunul”, a comentat și Petru Movilă, city manager la Primăria Iași, posesor al unui certificat de revoluționar.

Unchiul Vasile are un spațiu de birouri primit tot de la Primărie. Curtea de câteva sute de metri pătrați a fost asfaltată ca-n palmă de Citadin

Chirica va primi din Rezerva de Aur a Primăriei

Despre cele 62 ha de teren intabulate de Primărie în patrimoniul său privat e doar un fel de-a spune că „sunt disponibile”. Normal, acest teren este păstrat pentru proiecte comunitare mari, de importanță strategică. Este terenul pe care se va construi Spitalul Regional, iar primarul a promis mega-proiectul Smart City, cu locuințe și clădiri de birouri pentru IT, și tot aici a promis că va construi „cândva” un nou stadion și o nouă Sală Polivalentă.
Deci fiecare metru pătrat de teren este valoros și așteaptă un mare proiect. Dar pentru unchiul primarului se face totuși propunerea dezmembării unui hectar, luându-se practic de la Smart City, stadion sau sală polivalentă. În plus, primarul a demarat deja procesul de realizare a unui PUZ pentru întreaga zonă, scutindu-l astfel de Vasile Chirica de o mare cheltuială și de pierderea de timp, în cazul în care va fi împroprietărit.

Cum s-a chinuit unchiul cu Primăria nepotului
REPORTER DE IAȘI l-a sunat timp de două zile, în repetate rânduri, pe unchiul primarului, dar acesta nu a răspuns. Anterior, cu ocazia unui alt articol REPORTER DE IAȘI pe această temă, Vasile Chirica a declarat că este convins că va câștiga procesul pentru că știe că legea este de partea sa. „Să vedem ce spune expertul tehnic”, spunea Unchiul Vasile la începutul anului. Iată că vestea e bună: expertul a spus că poate primi teren.
Procesul în care Vasile Chirica cere un hectar de teren de la Iași în baza certificatului de revoluționar a fost deschis în 2019, la Judecătoria Iași. În anii trecuți, Vasile Chirica solicitase de câteva ori teren în baza certificatului de revoluționar, dar din domeniul public.
Cineva din Primărie l-a învățat să schimbe ceea ce solicită și a cerut teren din domeniul privat. GIS Cadastru i-a pus imediat la dispoziție inventarul terenurilor, motivând că departamentul nu poate face diferența intravilan/extravilan. În baza inventarului terenurilor, Vasile Chirica a apelat la expert topometrist, care acum i-a identificat două suprafețe.

Vila de 200 mp pe care Mihai Chirica susține că a cumpărat-o cu doar 39.000 de euro, bani împrumutați de unchiul său, Vasile Chirica

Tratament diferit: unui alt revoluționar i s-a respins punerea în posesie

Într-o speță similară, în care un revoluționar a cerut 1 ha de teren extravilan, pe baza aceleiași legi, GIS Cadastru a răspuns total diferit față de cazul unchiului Chirica.
La sfârșitul anului 2020, Iuliu Vilii Șaramet a pierdut un proces prin care solicita exact ceea ce solicita și Vasile Chirica, în aceeași perioadă. Conform sentinței, în timpul procesului, GIS Cadastru a depus la dosar documente din care reiese faptul că Primăria nu are de suprafeţe de teren libere la momentul solicitării adresate de către reclamant.
În schimb, la Vasile Chirica, GIS Cadastru a depus o listă cu suprafețele disponibile.
Nu este singurul caz în care instituția nu a mișcat un pai în cazul dosarelor cu teren. REPORTER DE IAȘI a relatat, în noiembrie, cazul unei femei care primește 100 de euro zilnic pentru că Primăria refuză să emită certificatul de proprietate pe un teren pe care aceasta l-a câștigat în instanță. Femeia s-a dus la executor și a obținut 500 de lei/fiecare zi în care Primăria Iași nu respectă punerea sa în posesie, suma totală care s-a strâns deja fiind amețitoare: peste 400.000 de lei.

Platoul Moara de Vânt este Rezerva de Aur a Iașului. Aici se promite un nou oraș, cu spital regional, sală polivalentă, clădiri de birouri și locuințe de lux. 10.000 mp pentru unchiul primarului e ca o lovitură la Trezorerie

Primăria face PUZ pentru toată zona Moara de Vânt

Primăria a anunțat că pregătește PUZ pentru întreaga suprafață pe care o deține în Moara de Vânt. Prin proiect se propune o suprafață de 30% verde, iar terenul construit va fi de 48 de hectare.
În aceeași zonă Primăria intenționează ridicarea unei Săli Polivalente. Se are în vedere și dezvoltarea infrastructurii: se propune realizarea de noi străzi care să înlocuiască drumurile interioare de exploatare agricolă. Căile de rulare ar urma să aibă două benzi pe sens, spațiu verde și trotuare.
De asemenea, sunt prevăzute și locuri de parcare amenajate. Vor fi permise construcții administrative, comerciale, bancare, de cult, de cultură, școli și grădinițe, servicii medicale, construcții de agrement și de turism, amenajări sportive.
După aprobarea PUZ-ului este de așteptat creșterea valorii terenurilor din zonă peste prețurile actuale.

Unchiul e „sponsorul” de carton al primarului

Vasile Chirica este un pion important în angrenajul intereselor financiare ale nepotului său, primarul Mihai Chirica. Unchiul Vasile trăiește dintr-o pensie modestă, dar apare că l-ar fi împrumutat pe primar cu 39.000 de euro când acesta voia să justifice achiziția unei vile din Aleea Tudor Neculai. Valoarea reală a vilei era mult mai mare.
Unchiul mai apare în campaniile electorale ca împrumutându-și din nou nepotul, când Mihai Chirica voia să justifice donațiile sale către partid. Care a fost ba PSD, ba PNL.
Vasile Chirica nu a putut justifica niciodată proveniența sumelor cu care își credita, formal, nepotul primar. A primit însă recompense consistente: Primăria i-a oferit un spațiu ultracentral, pe str. Elena Doamna pe care l-a reamenajat și i-a dublat suprafața – de la 70 la 140 mp. Nici costurile reamenajării nu au fost justificate. Spațiul l-a primit tot în virtutea calității de revoluționar, iar Vasile Chirica l-a scos la închiriat cu 10 euro/mp/lună.
Unchiul primarului a făcut amenajările fără autorizație, iar Primăria s-a făcut că nu observă. În urma dezvăluirilor REPORTER DE IAȘI, subordonații lui Mihai Chirica i-au dat autorizație de construcție ca și cum clădirea ar fi fost făcută în 24 de ore.
Nicio instituție din Iași n-a luat vreo măsură împotriva lui Vasile Chirica.

 

Article image
* Caz identic: altui revoluționar instanța i-a respins cererea pentru că Primăria a spus că nu are teren disponibil *  Legea spune că pământul se dă „în limita posibilităților”, iar șefii Primăriei au motivat că valoarea revendicărilor depășește suprafața disponibilă * În schimb, la Vasile Chirica, unchiul primarului, GIS Cadastru, serviciul Primăriei, a pus la dispoziție o listă cu sute de terenuri din patrimoniul privat...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 03 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31