fbpx
 
Asimionesei-BZI se mută în Casa Călăului printr-o firmă-paravan. A pus mâna pe 2,4 ha de teren intravilan

Asimionesei-BZI se mută în Casa Călăului printr-o firmă-paravan. A pus mâna pe 2,4 ha de teren intravilan


Firmele controlate de Ghiocel Asimionesei au lăsat prăpăd în urma contractelor cu statul, neachitându-și obligațiile

Casa Călăului e într-o stare de degradare foarte avansată iar firma câștigătoare are 5 ani la dispoziție pentru a o reface

Miza reală este subînchirierea spațiilor nou create pe cele 2,4 ha

Complexul din Manta Roșie a cărui concesionare a fost scoasă la licitație de Consiliul Județean a ajuns în posesia unei firme controlate de familia Asimionesei de la Bună Ziua Iași. Contractul are o durată de 49 de ani, societatea care a câștigat licitația urmând să plătească o redevență de 20.000 de euro pe an. Asimionesei are o lungă „tradiție” în nu-și onora obligațiile din contractele semnate cu autorități locale și instituții ale Statului.

11.000 de euro peste prețul de pornire

La începutul lunii august, Consiliul Județean a comunicat faptul că licitația pentru concesionarea Casei Călăului (oficial Casa Moruzi) – un complex din Manta Roșie format din aproape 2,4 hectare de teren pe care se află două construcții în suprafață totală de 931 mp – una fiind monument istoric – a fost câștigată de firma Stream Online SRL Vlădeni.

Prima construcție, în suprafață de 675 metri pătrați, denumită Casa Călăului, se află pe lista monumentelor istorice, tronsonul central fiind construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Un alt tronson a fost edificat secolul trecut.

Cealaltă construcție are 256 mp și este denumită Sală de sport. Imobilele se află în stare avansată de degradare. În vederea reabilitării lor, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a propus concesionarea terenului și clădirilor, pe 49 de ani, prețul de începere fiind de 8.958,67 euro pe an. La această sumă s-a ajuns în urma unei evaluări a unui expert autorizat. În martie 2022, plenul Consiliului Județean a aprobat propunerea lui alexe.

O primă licitație, câștigată inițial de Alca Print SRL Iași, a fost anulată după ce firma câștigătoare a comis o eroare materială în ofertă și a scris că este dispusă să achite 109.500 euro/an, intenția reală fiind de 9.125 euro/an.

Alca Print SRL a participat, de data aceasta fără succes, și la reluarea licitației, câștigată de Stream Online SRL. Patronul Alca Print, Cristinel Tenea, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că nu știe detalii despre concurentul Stream Online SRL.

Ombilical legat de patron

Stream Online SRL este, de fapt, Ghiocel Asimionesei, controversatul fondator al publicației Bună Ziua Iași (BZI). Unic asociat al firmei este Vlad Ciprian Boboc, un angajat al BZI prin intermediul căruia Asimionesei controlează și societatea Grafic Beta Trust SRL.

Înființată în mai 2017, cu obiect de activitate „producție cinematografică, video și programe de televiziune”, Stream Online a avut același sediu cu Bună Ziua Iași, inițial într-o clădire de pe Calea Chișinăului, apoi în fosta Agenție de voiaj CFR, pentru ca, la finalul anului 2021, să își mute sediul social în satul Borșa, comuna Vlădeni, loc unde familia Asimionesei deține o fermă agricolă.

Ghiocel Asimionesei

În 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 177.203 lei, un profit net de 140.679 lei și doi angajați.

Ghiocel Asimionesei a fost condamnat definitiv pentru șantaj de presă, alți membri ai familiei sale fiind puși sub acuzare în dosare penale în care sunt cercetați pentru infracțiuni imobiliare comise în complicitate cu angajați din Primăria Municipiului Iași.

Țepe în serie la Stat

Un avid căutător de relații comerciale cu autorități locale și instituții de Stat, Asimionesei este notoriu pentru faptul că nu-și onorează obligațiile din contracte, ceea ce produce prejudicii în bugetele autorităților contractante.

  • Cel mai recent, Spitalul „Sf. Spiridon” a reziliat contractul prin care XYZ Stream SRL, o altă firmă controlată de Asimionesei, a concesionat două parcele de teren din fața Policlinicii pe care o are unitatea medicală. XYZ Stream se obliga să ridice două spații comerciale și să schimbe fațada Policlinicii. Nimic din acestea nu a avut loc.
  • O altă societate din grupul BZI. Grafic Beta Trust SRL, a închiriat un spațiu în Agenția de Voiaj CFR și nu a plătit chiria, fiind dată în judecată de Regionala de Transport Feroviar de Călători Iași.
  • Prin intermediul firmei Agro Vil Lux SRL, fiul lui Ghiocel, Claudiu Florin, a cumpărat, în 2017, de la Institutul de Psihiatrie Socola, 2.840 de baloți de lucernă. Din prețul de 8.804 lei, Asimionesei Junior a plătit doar 2.600 lei, așa că Institutul a dat în judecată debitoarea și a obținut o decizie care obligă firma la plata datoriei, plus penalități.
  • Nu în ultimul rând, o mare parte dintre firmele cumpărate de Asimionesei de la AVAS/ fondate și administrate de membrii familiei au ajuns în faliment, unul dintre principalii prejudiciați fiind Direcția de Finanțe care, în unele situații, a cerut judecătorului sindic atragerea răspunderii administratorilor în vederea recuperării debitelor prin valorificarea averii deținute de aceștia „pe persoană fizică”.

Va putea închiria spațiile noi

Conform obiectivelor propuse și aprobate de plenul Consiliului Județean la momentul aprobării concesionării, prin preluarea de către un privat se urmărește, printre altele, recuperarea monumentului istoric prin aducerea la starea sa inițială, amenajarea acestuia cu funcțiuni nerezidențiale, construirea terenului cu funcțiuni mixte – exclus locuințe individuale și colective.

Consiliul Județean a mai precizat că firma privată va avea dreptul să edifice construcții sau obiective de uz și/sau interes public, primind, în acest sens, un termen de cinci ani. În caz contrar, contractul încetează de drept.

O clauză din contract prevede că firma concesionară nu poate subconcesiona imobilele pe care le va primi de la Consiliul Județean, dar va putea închiria spațiile din construcțiile noi realizate - acest lucru, însă, doar cu acordul instituției.       

Legenda locului

O legendă spune că în tronsonul central al casei a locuit, pe la începutul secolului al XIX-lea, Gavril Ciobanu, zis Buzatu, ultimul călău al Moldovei. N.A. Bogdan, în volumul „Orașul Iași. Monografie istorică şi socială, ilustrată” scria că Buzatu era „un ţigan fugit dela robie, ce s-a apucat de hoţit şi de ucis la drumul mare, comiţînd nenumărate jafuri şi crime, atît singur, cît şi în unire cu alţi semeni, mai ales împreună cu banda de hoţi a lui Ion Chetrariu (...)“. Prins și condamnat la moarte, el a fost „recrutat” drept călău, primul său „client” fiind chiar Chetrariu. În final, iertat de sistemul de justiție, Buzatu s-ar fi retras și a murit la Mănăstirea Secu.

În ultimii zeci de ani, casa a fost secţie a Spitalului de Neurochirurgie, apoi secţie exterioară a Spitalului de Recuperare, iar după 1990 a fost atribuită Combinatului de Utilaj Greu, în prezent Fortus SA, societate aflată în faliment. Ulterior, a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Iași.

Abandonată de mai mulţi timp, despre casă circulă o legendă urbană conform căreia ar adăposti, pe timpul nopţilor, fantomele celor executaţi de Buzatu.

Article image
* În prima zi de muncă din 2022, DNA Iași a cerut de la Primărie acte despre domeniul imobiliar pe care patronii BZI îl dețin lângă Motel Bucium * REPORTER DE IAȘI semnala în 2021 că familia Asimionesei a construit două clădiri și anexe fără autorizații și defrișând pădurea * Sunt vizați funcționari ai Primăriei, ai Poliției Locale și ai Direcției Silvice În a treia zi calendaristică a anului 2022, de fapt prima lucrătoare...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31