fbpx
 
Corupție din topor: nababul din DRDP care face control la firma clanului Arsene și e partener de afaceri cu acesta

Corupție din topor: nababul din DRDP care face control la firma clanului Arsene și e partener de afaceri cu acesta


Șeful suspendat al SDN Galați, inginerul Petru Tudorache, a fost adus de la sute de kilometri distanță pentru a superviza, din partea DRDP Iași, drumul care s-a surpat recent între Târgu Frumos și Botoșani. El l-a înlocuit acolo pe inginerul Cătălin Iordachi, un alt diriginte de șantier al DRDP care criticase în rapoartele sale felul în care lucrează executantul – Aqua Parc SRL (actuala Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) a lui Gheorghe „Ginel” Vlasie. Acesta este finul baronuluilui Ionel Arsene de la Neamț.
În același timp, un raport al CNAIR îl indică pe Tudorache drept proprietar real al firmei Drum Construct SRL, o firmă care este acum asociată cu Ginel Vlasie la refacerea podului de la Girov, contract derulat de DRDP Iași. Practic, Tudorache îl supervizează pe Vlasie pe DN 28 B, dar în același timp lucrează împreună cu el la o altă investitție pe drumurile naționale.

Petru Tudorache a făcut o vacanță în Dubai din salariul de bugetar

Cum a fost schimbat supervizorul de pe DN 28B

Drumul dintre Târgu Frumos și Botoșani a fost licitat în 2020, la CNAIR, iar câștigătorul procedurii de 267 de milioane de lei pentru 71,5 km de drum a fost asocierea Aqua Parc SRL (lider – devenită în 2021 Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi) cu Mavgo Holding SRL, Vahostav SK și Trameco SA.

Luna trecută, cu un strat de asfalt proaspăt turnat, drumul dintre Târgu Frumos și Botoșani a intrat în reparații, pe câțiva kilometri, în zona localității Copălău din Botoșani. Specialiștii au constatat mai multe fisuri și prăbușiri ale acostamentului, iar dezvăluirea a fost că supervizorul din partea DRDP Iași a realizat rapoarte care indicau faptul că executantul nu construiește ca la carte.

Șeful echipei de supervizare de la DRDP a fost inițial inginerul Cătălin Iordache. El a fost înlocuit apoi cu Petru Tudorache, la momentul schimbării șef al Secției de Drumuri Naționale Galați. A fost adus un supervizor de la sute de kilemtri distanță, în condițiile în care datoria sa este să fie zi de zi pe șantier. „Schimbarea mea a fost un cumul de factori, aveam și mai multe șantiere decât putea supraveghea. Am sesizat niște deficiențe, dar nu are asta legătură cu înlocuirea. M-a surprins aducerea șefului de la Galați în sensul în care distanța e mare. Ca supervizor ești tot timpul acolo, să vezi cum se lucrează, să vezi decontările, finanțările, să verifici calitatea asfaltului, să ții legatura cu proiectantul, cu beneficiarul. Practic, tot ce ține de proiect trece pe la supervizor, îi spune asta și denumirea postului”, a precizat Cătălin Iordachi.

„Cel care era supervizor avea 5 șantiere în același timp. Omul nu mai ducea, era prea mult, a făcut cerere să-l schimb. Iordachi a rămas cu Tecuci și Galați. Acesta este motivul înlocuirii, nimic altceva”, a declarat Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași.

Inginerul Petru Tudorache a fost căutat de REPORTER DE IAȘI pe telefonul său, nu a răspuns.

Baronul Ionel Arsene și finul Ginel Vlasie în vizită pe șantier: unul plătește de la stat, celălalt încasează

Un inginer controversat

Inginerul Petru Tudorache este șeful SDN Galați, dar în prezent a fost suspendat, pe o perioadă de 60 de zile. Decizia CNAIR a fost luată după câteva rapoarte interne care au atras atenția asupra activității acestuia.

Conform rapoartelor în care sunt citați inclusiv martori, Petru Tudorache are un comportament inadecvat față de colegi. Dar cea mai gravă acuzație este că acesta este beneficiarul, prin interpuși al unei societăți comerciale care lucrează în domeniul drumurilor.

Tudorache a fost indicat în raportul întocmit de CNAIR drept reprezentant legal al Drum Construct dar, spune același document, el nu a recunoscut niciodată asta. Drum Construct SRL a fost fondată de fosta soție a inginerului, iar în august 2016 el a fost numit administrator al firmei, calitate la care a renunțat în 2017. În prezent, acționarii Drum Construct SRL sunt Iuliana Stanciu și Ciprian Filote, ultimul văr primar al inginerului Petru Tudorache. Totuși, un document oficial al Primăriei Șendreni (județul Galați) îl menționează drept reprezentant legal al Drum Construct SRL în 2020, când Petru Tudorache era deja șeful SDN Galați. Documentul citat în raport este o minută a întâlnirii conducerii Primăriei cu reprezentanții firmelor de construcții dintr-un proiect în derulare, iar Petru Tudorache apare drept reprezentant legal al Drum Construct SRL. Tot inginerul de la Galați a predat, sub semnătura sa, facturi către DRDP Iași și Brașov.

Drumul făcut de Ginel Vlasie s-a surpat în județul Botoșani. Petru Tudorache a venit în control, deși e partener de afaceri cu executantul

Raportul de control al CNAIR este cel care stabilește că Petru Tudorache a făcut presiuni asupra angajaților de la vârful DRDP Brașov și Iași pentru ca facturile emise de Drum Construct SRL să aibă prioritate la plată. Directorul DRDP Brașov, Liliana Horga, a confirmat această acuzație. Ea a precizat că Petru Tudorache a purtat discuții, în numele Drum Construct SRL, cu privire la derularea contractelor acestei firme, respectarea graficelor și plăți. Directorul adjunct de exploatare al DRDP Brașov, Daniel Anton, a confirmat informațiile în declarațiile sale oficiale.

„Se aud multe în DRDP, nu știu dacă sunt toate adevărate. Am auzit că ar deține Drum Construct SRL, dar oficial nu apare nicăieri. Ar fi fost odată acționar, cert este că acum nu are această calitate”, a menționat Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași.

Petru Tudorache a fost suspendat de la DRDP pentru că încasa bani pe firma proprie

Subcontractor pentru cel pe care-l supervizează

Petru Tudorache, cel indicat de raportul intern CNAIR drept beneficiar real al firmei Drum Construct, condusă prin interpuși, este în prezent supervizorul pe DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, unde verifică și în prezent activitatea Antreprizei de Construcții Drumuri și Autostrăzi pe drumul suprat în urmă cu o lună.

În același timp, însă, de la finalul lunii noiembrie, Drum Construct SRL este beneficiar direct al unei asocieri cu firmele lui Gheorghe “Ginel” Vlasie. CNAIR, prin DRDP Iași, a scos la licitație „Execuţie lucrări reparații curente pod pe DN 15D km 9+510 peste pârâul Cracău, la Girov, județul Neamt”. Contractul de 13,9 milioane de lei a fost adjudecat de asocierarea Stef Edil CDP SRL cu Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi. Ambele firme sunt controlate de Gheorghe Vlasie, finul lui Ionel Arsene. „În DRDP Iași este de notorietate că Drum Construct SRL este a lui Petru Tudorache. Asta reiese și din raportuld e control. Informația că este acum subcontractor pentru firmele pe care le verifică pe Târgu Frumos – Botoșani a ajuns și la CNAIR, pentru că este o incompatibilitate uriașă”, au precizat surse din cadrul DRDP Iași.

„Știu că Drum Construct este subcontractor pentru poduld e la Girov, alături de celelalte firme. Câtă vreme nu există o legătură oficială între firmă și supervizorul de pe DN 28B, eu nu pot spune nimic. Omul este major, dacă a mințit înd eclarații va răspunde”, a mai spus Ovidiu Laicu.

Podul de la Lutca făcut de firma lui Vlasie s-a surpat

Un alt pod, aceleași firme

Firma care a surpat drumul Târgu Frumos – Botoșani a surpat și podul de la Luțca (Neamț) și are acum o nouă ocazie la podul de la Girov. Compania Aqua Parc, liderul asocierii câștigătoare pe DN 28B, devenită Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, este una dintre câștigătoarele unui contract de 264 de milioane de lei finanțat prin PNDL II pentru refacerea infrastructurii din județul Vecin. Din asociere au mai făcut parte Mavgo Holding, Danlin XXL, Darcons, Trust CCDP, Hydrostroy AD, Alido Proiect și Rutier Consult SRL, dar la podul prăbușit au lucrat efectiv Aqua Parc, Mavgo Holding și Darcons.

Firma Aqua Parc SRL a fost înființată în 2004 de către Gheorghe Vlasie junior, alături de doi asociați, iar din 2008 a fost preluată integral de către acesta. El a început să lucreze împreună cu tatăl său, Gheorghe Vlasie, din 2013, iar în același an i-a cedat-o integral acestuia. Presa nemțeană susține că și cea de-a doua firmă din contractul semnat de DRDP pentru poduld e la Girov este controlată de același Gheorghe Vlasie.

Article image
Aqua Parc SRL reface 8 km de asfalt proaspăt întins pe tronsonul Copălău al drumului național Treabă de mântuială: nu s-a respectat tehnologia, au apărut fisuri adânci și chiar surpări de terasament pe anumite porțiuni Laicu, directorul DRDP, schimbase consultantul lucrării pentru că era prea dur cu executantul Baronul Arsene conduce DRDP în Moldova, Mugurel Laicu fiindu-i asistent Aqua Parc este deținută de Ginel Vlasi...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31