fbpx
 
Avem Guvern, avem și controverse: se desființează sau nu pilonul privat de pensii?

Avem Guvern, avem și controverse: se desființează sau nu pilonul privat de pensii?


Cabinetul Tudose a fost învestit astăzi. Prima etapă a fost audierea în comisiile parlamentare a celor propuşi pentru posturile de miniştri, după ce aceştia au fost validaţi, miercuri, de Comitetul Executiv al PSD.  A urmat şedinţa plenului reunit, în care premierul desemnat Mihai Tudose a prezentat programul cabinetului său. Votul de învestitură nu a pus probleme. Noii miniştri s-au deplasat apoi, la Palatul Cotroceni, unde depun jurământul.  Noul cabinet are 27 de mandate, iar 16 dintre cei care ar urma să le ocupe au făcut parte şi din Guvernul Grindeanu, demis de parlament săptămâna trecută pentru ineficiență.

 

Noul guvern a primit voturile necesare pentru învestitură din partea Parlamentului. Au fost 275 de voturi favorabile şi 102 împotrivă.

 

După primirea votului de încredere al Parlamentului, membrii guvernului Mihai Tudose s-au deplasat la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis care a început la ora 19.00.

 

Opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv.

 

Potrivit anunţurilor secretarilor celor două Camere, care au făcut numărătoarea şi au împărţit bilele pentru vot parlamentarilor prezenţi, din PSD au lipsit deputaţii Marina Coste, Camelia Gavrilă, Mihaela Huncă, Liviu Pleşoianu şi Victor Ponta, precum şi senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu şi Vasile Ilea, potrivit News.ro.

 

Liberalii și USR au votat împotrivă, PMP a boicotat ședința de plen, minoritățile nu au primit consemn de vot, iar de la UDMR 30 de parlamentari anunțaseră că susțin guvernul.

 

Primele controverse

Nici nu şi-au ocupat încă fotoliile că au şi apărut primele dispute în Guvernul Tudose. Ministrul de Finanţe a anunţat o schimbare uriaşă care priveşte şapte milioane de români: pilonul privat de pensii se desfiinţează, iar salariaţii au două opţiuni: să dea banii sistemului public de pensii sau să-i transfere unui fond privat. Imediat, premierul Mihai Tudose a ripostat: Pilonul II nu se desfiinţează, iar liderul PSD Liviu Dragnea l-a avertizat: "Ministrul de Finanţe a început cu stângul!". Ministrul Ionuţ Mişa a revenit asupra declaraţiei: ”nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”.

 

„Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, a declarat joi, după audierile din comisie, ministrul desemnat pentru finanțe, Ionuț Mișa.

 

„La nivelul Pilonului II de pensii, astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Ionuț Mișa la audieri. „Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a explicat Mișa, care nu consideră că această măsură este o naţionalizare a pensiilor private.

 

„Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”, a susţinut Ionuţ Mişa după ce a fost contrazis atât de premierul Rudose, cât și de liderul PSD Liviu Dragnea.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31