fbpx
 
Record bugetar: Salubris l-a plătit în 2019 pe Cătălin Neculau cu 632.000 de lei!

Record bugetar: Salubris l-a plătit în 2019 pe Cătălin Neculau cu 632.000 de lei!


Cu tot cu membrii Consiliului de Administrație, suma achitată conducerii depășește 1 milion de lei, brut. Indemnizațiile a șapte oameni reprezintă 20% din valoarea profitului pe anul trecut. Gunoiul s-a scumpit pentru a face posibilă realizarea indicatorilor. Acum, Neculau dă afară zeci de angajați, spunând că nu mai sunt bani. Detaliu: venitul directorului este de 10 ori mai mare decât salariul mediu brut din Salubris.

Pentru ieșeni a fost greu: prețul gunoiului a crescut. Pentru salariații de la Salubris, la fel: n-au pupat un sfanț în plus față de salariu, deși contractul colectiv de muncă spunea altceva. Dar pentru Cătălin Neculau a fost viață: anul trecut a adunat 632.000 de lei brut din salariul de director plus bonificația de performanță. Este suma ieșită din Salubris pentru a acoperi veniturile unui singur om.

1,085 milioane lei, salariile a 7 oameni

Ca termen de comparație, profitul net al Salubris într-un an de activitate este undeva la 5-6 milioane de lei. Pe 2018, a fost de 6,24 milioane de lei, pe 2019 5,33 milioane de lei.
Binișor au trecut de 2019 și membrii Consiliului de Administrație: 75.500 de lei pe tot anul, de fiecare, adică aproape 6.300 de lei lunar. Suma totală băgată în plata indemnizațiilor CA a fost, în 2019, de 453.000 de lei. Salubris și-a plătit conducerea cu 1,085 milioane de lei anul trecut. Cei 721 de salariați au muncit aproximativ două luni pentru a acoperi aceste venituri, dacă se face raportarea la profit.
La 11.000 de euro brut lunar, Cătălin Neculau are printre cele mai mari venituri din Iași. La atâția bani nu visează nici măcar directorii din cel mai bine plătit sector economic, IT.

Tariful de gunoi la Iași a crescut spectaculos în ultimii ani, fiind printre cele mai mari din țară

Un mizilic: 11.000 de euro lunar

Pentru că Salubris nu a avut anul trecut director adjunct, este pentru prima dată când directorului general îi poate fi calculat la leu venitul anual. Conform fișelor de buget pe anul trecut, Cătălin Neculau a avut venituri totale de 632.000 de lei. Suma este defalcată astfel: 304.000 de lei a fost contractul de director (indemnizații fixe), la care se adaugă 328.000 de lei componenta variabilă. Adică bonusurile pentru îndeplinirea criteriilor de performanță.
Pentru 2019, atingerea lor a fost o banalitate. O provocare este în 2020, când, pentru a încasa integral bonusurile, Cătălin Neculau trebuie să depășească indicatorii cu încă 20%.
Veniturile conducerii i-au lăsat mască și pe subordonații care abia au aflat cât a câștigat „șeful”. Față de anul anterior, evidențiat în declarația de avere depusă în 2019, creșterea este spectaculoasă. Neculau raporta pentru 2018 venituri nete de 161.133 de lei la Salubris, iar în 2019 veniturile nete sunt de peste 380.000 de lei, scăzând toate impozitele din suma brută.
Și încă un detaliu: calculând veniturile brute medii din compania Salubris, venitul mediu brut lunar este de 5.200 de lei. Cătălin Neculau are de fix 10 ori mai mult: 52.660 de lei lunar.

Cătălin Neculau și primarul Mihai Chirica inspectează parcul auto modernizat. Investițiile s-au făcut din profitul propriu al Salubris. Afacerile cu gunoi sunt printre cele mai profitabile din lume

Membri CA: 6.300 de lei brut fiecare

Societatea de salubritate a Primăriei a fost peste măsură de darnică și cu membrii CA. Ioan Ciobanu, Carmen Paula Vornicu, Claudiu Narcis Sauciuc, Daniel Juravle și Marius Ionescu au încasat, la fiecare final de lună, câte 3.800 de lei (sumă netă rezultată din indemnizația brută de 6.300 de lei).
Membrii CA sunt numiți politic sau pe baza afinităților cu primarul Mihai Chirica. Marius Ionescu este director la Citadin, unde are salariul de peste 10.000 de lei, dar mai încasează un venit consistent și de la Salubris. În contrapartidă, Cătălin Neculau, care e director la Salubris, este și membru în Consiliul de Administrație de la Citadin.

Muncitorii n-au primit al 13-lea salariu, deși și-au făcut planul

Cătălin Neculau a încasat în liniște imensele bonificații de la Salubris, în timp ce marea masă a angajaților n-a primit nimic în plus, contrar contractului colectiv de muncă.
Documentul semnat de conducerea Salubris și Sindsal, sindicatul salariaților, spune clar: dacă sunt îndeplinite criteriile de performanță ale firmei, salariații fără abateri disciplinare pe anul la care se raportează primesc un salariu net drept bonus.
„Inițial, acum trei-patru ani, exista un bonus numit premiu pentru vacanță, o dată pe an, valorând cât un salariu. Noi nu luam tichete de vacanță, sindicatul a negociat acest spor. Dar pot să vă asigur că, deși directorul general a încasat la leu salariile și bonusul de performanță, niciu alt salariat de la Salubris nu și-a încasat bonusurile cuvenite pentru anul trecut”, au precizat surse de la vârful sindicatului Sindsal.

Nora Rugină, șefa de sindicat, a fost disponibilizată, dar apoi și-au dat seama că este ilegal să o dea afară. Acum se chinuie să o facă prin instanță

Ieșenii plătesc mai mult, angajații sunt concediați

Performanța majoră a lui Cătălin Neculau pentru perioada recentă este faptul că a impus creșterea tarifelor de salubritate de la 10 la 13 lei de persoană, pentru ieșenii persoane fizice. Noile tarife au fost aprobate în noiembrie anul trecut și au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
O altă măsură controversată este valul de concedieri declanșat la Salubris: într-o primă fază, au primit preaviz 29 de persoane, inclusiv două persoane din conducerea sindicatului.
De altfel, Salubris a chemat în instanță sindicatul, după ce societatea a realizat că a comis o eroare gravă, încălcând contractul colectiv de muncă: au fost date preavize de concediere către doi membri din comitetul executiv al Sindsal, în condițiile în care aceștia nu pot fi concediați în timpul activității la sindicat și timp de doi ani după ce nu mai ocupă respectivele funcții.
„Curtea Constituțională a spus că o astfel de prevedere într-un contract colectiv de muncă ar fi neconstituțională. Dar acest contract este rezultatul unei negocieri între două părți care se așează la masă. În acest contract colectiv de muncă putem avea o astfel de prevedere, independent de ce decide Curtea Constituțională. Au realizat că au făcut o greșeală când au dat preaviz membrilor Comitetului Executiv al Sindsal și vor s-o dreagă acum, cu acest proces prin care să elimine acea prevedere”, a precizat Nora Rugină, lider al Sindsal.

Article image
Conducerea Salubris a trimis la 26 de angajați TESA notificări de preaviz pentru concediere. Restructurarea este una consistentă, afectând circa 15% din personalul de la Birouri.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Mai 2020

Article image
Consiliul Local a aprobat salarizarea directorilor și membrilor CA ai societăților cu acționar majoritar CL Iași, în plină pandemie. Salariile pot fi dublate anual de bonusuri salariale pentru atingerea criteriilor de performanță. Creșterea este de 50-100% prin acordarea celor 6 până la 12 indemnizații.
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 01 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31